Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Τα δώρα της αγρύπνιας της Νάνας Παπαδάκη

papadopoulospapadaki.jpg
Τα δώρα της αγρύπνιας, ποίηση, Νάνα Παπαδάκη, Εκδόσεις Αστάρτη 2014

Πριν από λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μας το βιβλίο της Νάνας Παπαδάκη Τα δώρα της αγρύπνιας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αστάρτη. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, που περιλαμβάνει ποιήματα κυρίως συμβολικά με μια υπερρεαλιστική διάθεση. Η ποιήτρια αν και χρησιμοποιεί χιλιογραμμένα σχήματα δίνει το δικό της τόνο και το δικό της ύφος με αποτέλεσμα κάθε ποίημα να είναι ένα καλοδουλεμένο σύνολο στίχων.

Ένα σημείο, που πρέπει να σταθούμε είναι σε κάποιους στίχους, που είναι σαν αποφθέγματα και απογειώνουν τα ποιήματα: «Η σιωπή είναι πιο αληθινή από τη γύμνια» και αλλού «Το ξέρεις πια / πως μοιάζει η μοναξιά / νησί που επινόησε το ναυαγό του».

Η ποίηση της Νάνας Παπαδάκη είναι υπαρξιακή και θέτει ερωτήματα τόσο για τη ζωή όσο και για το θάνατο, «Πεθυμήσαμε την ειρήνη, μα όλο για πόλεμο / σπαταλήσαμε τη φωτιά μας», διαπιστώνει πικρά για να συμπεράνει σε κάποιο άλλο ποίημα της: «Τόσοι τρόποι να πεθαίνει κανείς απαρατήρητος». Οι πικρές διαπιστώσεις, όμως, δεν καταβάλλουν έναν άνθρωπο, που παλεύει για να μη μείνει σκυφτός. Έτσι και η προσπάθεια της ποιήτριας κι ας είναι: «ολόκληρη περιπέτεια / να σηκώσεις το βλέμμα στον ορίζοντα».

Κλείνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε την Νάνα Παπαδάκη για την ποιητική της συλλογή Τα δώρα της αγρύπνιας και να περιμένουμε τα καινούργια της δώρα, που θα προσφέρει στο χώρο της λογοτεχνίας.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος