Top menu

Σωτηρία Λέκκα: "Ο κόσμος μας είναι φθαρτός"

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο

Συνομιλήσαμε με τη συγγραφέα Σωτηρία Λέκκα με αφορμή την κυκλοφορία των μυθιστορημάτων της "Χειρόγραφες ενοχικές αποκαλύψεις" & "Καρμικές συναντήσεις" από τις εκδόσεις Ownbook.

Μιλήστε μας για τα βιβλία σας "Χειρόγραφες ενοχικές αποκαλύψεις" & "Καρμικές συναντήσεις".
Και τα δύο μυθιστορήματα τα είχα γράψει πριν δυο χρόνια και περίμενα καρτερικά, ώσπου τα εξέδωσα το Δεκέμβριο του 2016. Είναι δύο βιβλία όπου διαβάζονται ευχάριστα από τον αναγνώστη, θέλοντας να δώσουν ταυτόχρονα και κάποια μηνύματα. Αυτό της ιδανικής αγάπης και έρωτα που κατά τον Πλάτωνα '' ο ιδανικός έρωτας δεν έχει να κάνει με την κατάκτηση''. Και αυτό της υιοθεσίας που είναι μια πράξη αγάπης και μεγαλοκαρδίας, απαλύνοντας τις ανυπέρβλητες πληγές του παρελθόντος στο διάβα της ζωής των ανθρώπων. Είναι και τα δύο γραμμένα πάνω στην ανθρώπινη υπαρξιακή συνειδητότητα και όπως έλεγε ο Sartre ''είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για όσα επιλέγουμε να κάνουμε αλλά και για όσα δεν κάνουμε''.                                                                                       

Έρωτας, χρόνος, επιθυμία, φθορά. Είναι τα θέματα που πραγματεύεστε. Γιατί αποφασίσατε να "μιλήσετε" για αυτά;
Είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον έρωτα σε ένα βιβλίο που είναι πηγή ζωής, ο πιο δυνατός εθισμός, η κινητήριος δύναμη όλου του κόσμου; Που σύμφωνα πάντα με τον αγαπημένο μου Πλάτωνα ''ο έρωτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θεία τρέλα, από μια ακατανίκητη επιθυμία να συμπορευθούμε με τους θεούς,όντες σε παραλήρημα. Ο χρόνος καθορίζει τη μετάβασή μας από το παρελθόν στο μέλλον. Καθοριστική η πορεία του εφόσον λειτουργεί και καταγράφεται στην ανθρώπινη συνείδηση σε μονάδες μνήμης. Χωρίς την επιθυμίες δεν υπάρχουν αισθήσεις και είναι τόσες πολλές, που είναι ανύπαρκτος ο πυθμένας συγκράτησής τους. Ο κόσμος μας είναι φθαρτός γιατί υπόκειται σε καθημερινή φθορά. Έτσι και οι ιστορίες μου συνωμοτούν στη δημιουργία τέτοιων χρονικών αναπόφευκτων φθορών.  
 
Περιγράψτε μας τους ήρωες των βιβλίων σας.
Στις "Καρμικές  Συναντήσεις", η Έλλη είναι μία εργαζόμενη ασυμβίβαστη γυναίκα και μητέρα, που παρόλο την ευτυχισμένη μέχρι πρότινος ζωή της, κόβει τα δεσμά αυτά και ανοίγει τα φτερά της δεχόμενη την καρμική της εμπλοκή στην επερχόμενη καθοριστική της πορεία. Στις "Χειρόγραφες Ενοχικές Αποκαλύψεις" ο Πέτρος προσπαθεί να συναρμολογήσει τα σκόρπια κομμάτια της ευαίσθητης ψυχής του, αναζητώντας την ισορροπία σε χώρους που θα του δώσουν ψυχική ανάταση. Αυτό που θα του τονώσει το ηθικό είναι η απόφαση της υιοθεσίας ενός παιδιού, καταθέτοντας και αυτός με τη σειρά του μια εξομολόγηση υψηλών ηθικών αξιών.  
 
Πώς αναζητάτε την έμπνευση στα χρόνια της κρίσης;
Η δημιουργία δεν έχει να κάνει με την κρίση. Αντίθετα η κρίση με εμπνέει περισσότερο ώστε να μπορώ να διοχετεύω με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά τα παρωχημένα πρότυπα δίνοντάς τους μορφές επίκαιρης ορθολογικότητας και πιθανής εξέλιξης. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει ευτυχώς έμπνευση από μέρους μου, έτσι ώστε να μπορώ να γράφω αυτά που σκέφτομαι και που ορθώνονται συνεχώς μπροστά μου, επιτάσσοντας και οδηγώντας το χέρι μου να γράφει άλλοτε βιωματικά, άλλοτε φανταστικά ή και  ως ένα συνοθύλευμα πολλών σκέψεων και αφηγήσεων μαζί. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους κρίσης έχουν γραφεί τα καλύτερα αριστουργήματα.  
 
Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;
Έχω τελειώσει ένα τρίτο βιβλίο και είναι υπό έκδοση αυτό τον καιρό. Έχω ξεκινήσει να γράφω ένα τέταρτο το οποίο είναι διαφορετικού λογοτεχνικού είδους, μιας και μου αρέσει να πειραματίζομαι, καθότι περίεργη φύση θέλω να πειραματίζομαι και σε άλλα είδη.