Top menu

Αγγελική Φλωράκη: "Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε πολλά κοινά σκοτάδια"

Συνέντευξη
στην Αλεξία Νταμπίκη
Μία από τις παραστάσεις που παρακολούθησα τελευταία και μου άρεσε ιδιαίτερα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 21.30 στο θέατρο "Χώρος Τέχνης Ασωμάτων" στο Θησείο από την θεατρική ομάδα "Σε τεντωμένη σκηνή". Η παράσταση "Ένα Βράδυ με τη Σοφία" είναι η προσπάθεια τεσσάρων νέων ηθοποιών να μας ξεναγήσουν στα βάθη της ίδιας της ύπαρξής μας ώστε να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις πλευρές του εαυτού μας που μας φοβίζουν. Η Αγγελική Φλωράκη έχει γράψει και σκηνοθετήσει το έργο το οποίο συμπληρώνουν οι πολύ αξιόλογες ερμηνείες των τριών ακόμη πρωταγωνιστών καθώς και η ιδιαίτερα ευρηματική σκηνοθεσία, σε ένα θέμα τόσο διαδεδομένο αλλά και τόσο δύσκολο να αγγίξει ο καθένας από εμάς... Τα υπόλοιπα κάθε Τετάρτη στις 21.30 στην σκηνή του θεάτρου "Χώρος Τέχνης Ασωμάτων" στο Θησείο, σε μία παράσταση που αξίζει να δούμε!

**Για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις στείλτε το ονοματεπώνυμο σας στο info@vakxikon.gr.

Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για την ομάδα "Σε τεντωμένη σκηνή" αλλά και λίγα λόγια για την παράσταση σας.
Η θεατρική ομάδα "Σε τεντωμένη σκηνή" δημιουργήθηκε το 2012 και σήμερα αποτελείται από τους Ελισάβετ Γεροδήμου, Βασίλη Τουρκομένη, Μάριο Ιαουρούμ και Αγγελική Φλωράκη. Αποτελεί ένα όχημα έκφρασης κοινωνικών κυρίως προβληματισμών και η σύνθεσή της δεν είναι σταθερή, καθώς μπορεί στο μέλλον να μεταβληθεί. Η παράσταση "Ένα Βράδυ με τη Σοφία" είναι ένα κοινωνικό, ψυχολογικό δράμα το οποίο προσπαθεί μέσα από τους κώδικες της καθημερινότητας να αποκρυπτογραφήσει και να φωτίσει τα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης, ανασύροντας στη συνείδηση τις πληγές, τα απωθημένα και τις φοβίες όλων μας.

Και τώρα λίγα λόγια για σένα... Είναι η πρώτη σου συγγραφική και σκηνοθετική απόπειρα στον χώρο του θεάτρου;

Ναι, είναι η πρώτη μου απόπειρα τόσο να γράψω όσο και να σκηνοθετήσω ένα θεατρικό έργο. Και αισθάνομαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τρεις πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς και εξίσου ποιοτικούς ανθρώπους, οι οποίοι με βοήθησαν πολύ σε αυτή μου την προσπάθεια.

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να γράψεις το "Ένα Bράδυ με τη Σοφία";

Αυτό που με έκανε να γράψω το "Ένα Bράδυ με τη Σοφία" είναι η προσωπική μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, να δω τη σκοτεινή του πλευρά, τι κρύβεται δηλαδή στον ασυνείδητο κόσμο μου. Σκηνοθετώντας και συζητώντας για το έργο κατάλαβα πως οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τελικά πολλά κοινά σκοτάδια.

Τελικά τι γίνεται αυτό το βράδυ με τη σοφία;

Αυτό το "Ένα Βράδυ με τη Σοφία" ακούμε λόγια που θα θέλαμε να πούμε και βλέπουμε πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε. Γενικά ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τα προβλήματα που τον αφορούν όταν αυτά προσομοιώνονται σε κάποιον άλλον άνθρωπο κι εμείς του παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Θεωρείς ότι έχεις βάλει στοιχεία του εαυτού σου στην ηρωίδα σου;

Κάποια στοιχεία σίγουρα. Παρόλα αυτά δεν θα 'λεγα ότι το έργο είναι αυτοβιογραφικό. Οι άνθρωποι μοιάζουμε πολύ περισσότερο ο ένας στον άλλο, απ' όσο παραδεχόμαστε ή γνωρίζουμε.

Τι θα έλεγες σε κάποιον ώστε να έρθει να δει την παράσταση;

Θα του έλεγα ότι δεν θα δει τίποτα το πρωτοποριακό ή ρηξικέλευθο, τίποτα το σύνθετο. Θα δει κάτι φυσικό, αστικό και ειλικρινές. Μια καθαρή και τίμια ματιά στον άνθρωπο και την παράλογη επιθυμία του να παραστήσει τον Σίσυφο, προσπαθώντας να σπρώξει το βράχο των δικών του συναισθημάτων ως την κορφή της λογικής των άλλων.

info

Ένα Bράδυ με τη Σοφία

Ψυχολογικό δράμα της Αγγελικής Φλωράκη
Σκηνοθεσία: Αγγελική Φλωράκη
Ερμηνεύουν: Ελισάβετ Γεροδήμου, Μάριος Ιαουρούμ, Βασίλης Τουρκομένης, Αγγελική Φλωράκη

Στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης 4 ψυχές αναζητούν την ισορροπία, τον έρωτα, τη γαλήνη. Ψηλαφίζουν στα τυφλά τραύματα και ανοιχτές πληγές, χαριεντίζονται αλόγιστα με τέρατα κι ερινύες. Τι θα συμβεί όμως όταν τα φώτα της συνείδησης ανάψουν και αποκαλυφθεί η ωμή αλήθεια;

@χώρος τέχνης ασωμάτων
Αγίων Ασωμάτων 6, Θησείο (50 μέτρα από τον ΗΣΑΠ του Θησείου)
Τηλ.: 211 8009838

Παραστάσεις: Τετάρτη 9 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη στις 21.30
Εισ.: γενική είσοδος 10 ευρώ
Διάρκεια: 75'

Επίσημη Σελίδα Facebook