Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 8

Στο μαγικό κόσμο του Nick Cave

του Τάσου Ρήτου

Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό, Μυθιστόρημα, Νικ Κέϊβ, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Εκδόσεις Τόπος, 2009

O Μπάνι Μανρό είναι ένας ερωτύλος πλασιέ που πουλάει καλλυντικά και όνειρα σε μοναχικές νοικοκυρές στις ακτές τις Νότιας Αγγλίας. Ο απροσδόκητος θάνατος της γυναίκας του τον φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της ζωής του. Γραπώνεται από τον εννιάχρονο μοναχογιό του και μαζί του ξαναπαίρνει τις γνωστές του διαδρομές. Όσο ο Μπάνι απασχολείται με τις «πελάτισσές» του, ο γιός του περιμένει υπομονετικά στο αυτοκίνητο πασχίζοντας να καταλάβει τον κόσμο μέσα από τις σελίδες της εγκυκλοπαίδειάς του.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού/επιστροφής του ασώτου, ο Μπάνι έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν: τη ματαιωμένη σύζυγο, τον βασανιστικό «ρομαντισμό» του που περιορίζεται στον γυναικείο κόλπο, την ανικανότητά του ως πατέρας – φαντάσματα που τον πιέζουν φορτικά να καταλάβει το ακριβό αντίτιμο της σπαταλημένης ζωής.

Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό είναι ένα αισθαντικό πορτρέτο της μυστήριας αντρικής ψυχής αλλά και της μυστικής σχέσης πατέρα και γιου.

Μέσα από αλκοόλ, ναρκωτικά, γυναίκες κι ένα λαμπαδιασμένο Λάμπερτ & Μπάτλερ, το αιδοίο της Αβρίλ Λαβίν και τη φιγούρα της Κάιλι Μινόγκ, ο Νικ Κέϊβ συνθέτει ένα τοπίο που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη κουλτούρα στα προάστια της Νότιας Αγγλίας.

Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που πίνεται στο ποτήρι μονορούφι.