Top menu

Σεμινάρια παραμυθιού & ζωγραφικής από τη Ζωή Νικητάκη

nikitaki seminaria

Από τον Οκτώβριο του 2015, η φιλόλογος, αφηγήτρια παραμυθιών, εικαστικός - εικονογράφος & συγγραφέας

 Ζωή Νικητάκη θα παραδίδει τρία σεμινάρια-εργαστήρια παραμυθιού & ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους στο χώρο έκφρασης και τεχνών Συμμορία του Ήλιου (Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα, κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό, www.symmoriatouiliou.com). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947016653 και 6974828873. E-mail επικοινωνίας: nikitakizoi@yahoo.gr. Website: www.zoenikitaki.com.

**

νικητάκη-αφίσα

Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια - Εργαστήρι αφήγησης και δημιουργίας παραμυθιού για παιδιά (4-10 ετών)

Tα παιδιά ανακαλύπτουν το θαυμαστό μονοπάτι της αφήγησης των λαϊκών παραμυθιών που μεταδίδοταν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και μυούνται στις μαγικές συνταγές της τέχνης των παραμυθάδων. Χρησιμοποιούν ως όχημα τα μαγικά δώρα της τέχνης για να αφηγηθούν, να γράψουν και να εικονογραφήσουν το δικό τους παραμύθι, και έτσι να μιλήσουν για τα όνειρά τους, αλλά και για όσα τα απασχολούν και τα πονούν. Ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και δημιουργούν εμπνεόμενα από το μαγικό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων που συναντούν στα παραμύθια.

 Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθεί η ευαισθησία και η έκφραση, να ενεργοποιηθεί η φαντασία και να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, μα και η περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από τη γνώση, την αλήθεια, αλλά και την ποίηση που μπορεί να κρύβουν τα παραμύθια. Ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την τέχνη της αφήγησης, της συγγραφής και της εικονογράφησης ενός παραμυθιού και να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία. 
Το εργαστήρι παραμυθιού στοχεύει επίσης να γνωρίσουν τα παιδιά πως τα παραμύθια είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, καθώς διασώζουν τη γλώσσα, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου και κάθε λαού. Δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, μάς μεταφέρουν τις απόψεις για τη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων και ενεργοποιούν την πίστη μας πως όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή τα πάντα είναι δυνατά, ακόμα και εκείνα που αδύνατα φαντάζουν.

Κάθε Σάββατο πρωί 11:00 - 12:30
Κόστος: 35 ευρώ το μήνα (διευκολύνσεις για γονείς με οικονομικά προβλήματα)

**

νικητάκη-φωτό1

Το παραμύθι ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας και ενεργοποίησής μας σε καιρούς κρίσης - Σεμιναριακό εργαστήρι για την τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών



Το παραμύθι είναι ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο για την κατανόηση της εσώτερης ζωής, μα και για τη λύτρωση της ψυχής και την ενεργοποίησή μας σε καιρούς κρίσης. Δεν είναι τυχαίο που το λαϊκό παραμύθι άνθησε σε δύσκολες εποχές, σε εποχές μεγάλης καρτερίας, όπως τέτοια είναι και η εποχή που διανύουμε. Το παραμύθι μπορεί να μας λυτρώσει από τα βάρη της ζωής, το παραμύθι μπορεί να βαστάξει τα αβάσταχτα.
Το παραμύθι είναι ένας τρόπος να σκύψει κανείς στα βάθη της ψυχής του και να την αφουγκραστεί, να επικοινωνήσει με τη σιωπή, τους φόβους του, τα εγώ του. Ένας τρόπος για να ονειρευτούμε, να οραματιστούμε, να ξαναθυμηθούμε, να επανενωθούμε με τη ψυχή και να υφάνουμε την πραγματικότητά μας. Άλλωστε τα παραμύθια όλων των λαών κουβαλούν υφάδια τούτου του ονείρου, μιλούν με τρόπο συμβολικό και παραβολικό για το μεγάλο όνειρο της ψυχής στην Πηγή να επιστρέψει, για το μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας στο πέρασμα της ζωής και τη διαδικασία της συνειδητότητας.
 Μέσα από το βιωματικό τούτο παραμυθοεργαστήρι διερευνούμε τρόπους για να ξεδιπλώσουμε ιστορίες απ' άκρη σ΄άκρη του πλανήτη και να τις ζωντανέψουμε. Ταξιδεύουμε στον κόσμο των μαγικών λαϊκών παραμυθιών και στα σύμβολα που στα φτερά τους κουβαλούν και ανακαλύπτουμε πως τίποτα ανέφικτο δεν είναι και πως το θαύμα κάθε στιγμή μπορεί τα φτερά του να ανοίξει μπροστά μας και να ξεδιπλωθεί. Προσεγγίζουμε την τέχνη της μυθοπλασίας και της αφήγησης των παραμυθιών μέσα από την εικόνα, το λόγο, την κίνηση, την ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας, τη θέλησή μας να μετασχηματίσουμε την πραγματικότητα. Aκόμα, θα διερευνήσουμε και θα ανακαλύψουμε: 
τι είναι το παραμύθι και ο παραμυθάς
 αν η αφήγηση είναι τέχνη 
ποιος ήταν ο χρόνος και ο χώρος δημιουργίας και διάδοσης του παραμυθιού 
ποια ονομάζουμε μαγικά παραμύθια
. Ποια είναι η παιδαγωγική και θεραπευτική αξία των παραμυθιών. 
Ποια η αξία και η λειτουργία του για ένα παιδί της σύγχρονης εποχής
. Τα παραμυθια είναι μόνο για τα παιδιά; Τι δώρα έχουν να προσφέρουν τα παραμύθια στους ενήλικες της εποχής μας;  

Επίσης, θα ανιχνεύσουμε και θα επιχειρήσουμε να ιχνογραφήσουμε:
τη θεωρία των πολλαπλών διανοιών του Gardner στην προφορική αφήγηση 
 τεχνικές και συνθήκες υλοποίησης αφήγησης παραμυθιών (ο ρυθμός του λόγου, η αξιοποίηση των διαλόγων, η τοποθέτηση του σώματος και ο εμπλουτισμός της ιστορίας μας με ερεθίσματα και των πέντε αισθήσεων). 
Θα ακολουθήσει συμβολική ανάλυση ενός μαγικού παραμυθιού. Φέρτε μαζί σας το δικό σας παραμύθι (ή την ιστορία της ζωής σας) που θα θέλατε να αφηγηθείτε για να εργαστούμε από κοινού με βιωματικές ασκήσεις και να το ζωντανέψουμε.
 Το βιωματικό τούτο παραμυθοσεμινάριο προτείνεται για παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών και ανθρωπιστικών σπουδών, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, ονειροταξιδευτές, όσους αγαπούν τα παραμύθια και τις ιστορίες και θέλουν να μυηθούν στο μαγικό κόσμο τους και να ανακαλύψουν ένα εισιτήριο και ένα όχημα τον εαυτό τους βαθύτερα να γνωρίσουν μα και να ανακαλύψουν τις ανεξάντλητες δυναμικές που μέσα τους κυοφορούν.

Κύκλος συναντήσεων: Σάββατο 7 Νοεμβρίου,  Κυριακή 8 Νοεμβρίου, Σάββατο 14 Νοεμβρίου, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Ώρες: 5:30 μ.μ - 8:30 μ.μ. (Σάββατα), 11.00 π.μ. - 14.00 μ.μ. (Κυριακές)
Θα δοθεί πιστοποίηση παρακολούθησης σεμιναρίου.

**

νικητάκη-φωτό2

Ανακαλύψτε τον ζωγράφο μέσα σας - Eργαστήριο εικαστικής δημιουργίας και ενεργοποίησης της φαντασίας για μεγάλους

Αν θέλετε να εκφράσετε τον πόνο σας, τον καημό σας, τη στεναχώρια σας, μα και τη χαρά σας, και τα όνειρά σας, ελάτε να αλληλοεμπνευστούμε και να εκφραστούμε ζωγραφίζοντας. Στο εργαστήρι αυτό θα συνδεθούμε ξανά με το παιδί μέσα μας, που έχουμε λησμονήσει, με το παιδί που αγαπά να μιλά μέσα από χρώματα και εικόνες πάνω σε χαρτιά, σε καμβάδες και άλλα υλικά. Θα ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας και θα ξυπνήσουμε τον μικρό δημιουργό μέσα μας, αυτόν που κάποτε χαιρόταν να ζωγραφίζει και κόσμους να δημιουργεί δίχως να τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά για τη χαρά και μόνο της δημιουργίας.
 Το εργαστήρι απευθύνεται σε ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν τρόπο να εκφράσουν την ανάγκη της ψυχής να μιλήσει μέσα από χρώματα και ζωγραφιές, να παίξουν απλά μέσα από το μαγικό μονοπάτι της δημιουργίας και να ανακαλύψουν το θησαυρό που μέσα τους κουβαλούν.

Κάθε Τετάρτη απόγευμα, 6:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ.

**

νικητάκη-φωτό3

Ζωή Νικητάκη

Η ζωγραφική είναι για μένα ένα μονοπάτι  θεραπείας, αλλά είναι ακόμα και σαν προσευχή ή σαν διαλογισμός. Ζωγραφίζω ό,τι απορρέει από τη σύνδεσή μου με την Πηγή, εκεί απ΄όπου αναβλύζουν όλα τα όνειρα και τα νήματα του αόρατου κόσμου. Όταν βρίσκομαι μπροστά στον καμβά, το ξύλο ή το χαρτί, παύω να υπάρχω, διαλύομαι μαζί με τα σχήματα και τα χρώματα πάνω στη λευκή επιφάνεια. Και ίσως η τέχνη είναι μια προσευχή. Αγαπώ τη ζωγραφική, όπως αγαπώ και τα παραμύθια. Και στις δυο περιπτώσεις νοιώθω πως καταπιάνομαι με τ΄όνειρο. Άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ, είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από το υλικό των Ονείρων. Είναι στη μοίρα μας να ονειρευόμαστε κι ίσως, επειδή τα όνειρα μετουσιώνονται μέσω του λόγου και της εικόνας, γίνονται παραμύθια και ζωγραφιές που τρέφουν τη ψυχή μας. Ο καλλιτέχνης θεωρώ πως στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, οφείλει να είναι ένας μαχητής του Φωτός, ένας θεματοφύλακας του Ονείρου, ένας διεκπεραιωτής του Ανέφικτου και να εκπληρώνει την αποστολή του κάτω απ΄το κύμα.

Η Ζωή Νικητάκη σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο - χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου. Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με παιδαγωγικά, αλλά και καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, κ.λπ. Εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από το 2006 ως το 2014 εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με: Υπουργείο Παιδείας, Action Αid Ελλάς, Ερευνητές της Καθημερινής, Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, εκδοτικό οίκο Onager Editions στη Νέα Υόρκη, κ.λπ. Bιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει: Τα παραμύθια ταξιδεύουν, συνέκδοση της Action Αid Ελλάς με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος που επίσης εικονογράφησε, Παιδιά του κόσμου - Πολίτες του κόσμου για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου, Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου, εκδόσεις Τρίμορφο, Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια, εκδόσεις Κονιδάρη, Το παραμύθι της ροδιάς, (υπό έκδοση). Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στο Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων με τα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου της Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου. Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου σε συνεργασία με ποικίλους χώρους. Έχει υλοποιήσει σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της αφήγησης σε φοιτητές παιδαγωγικής και προσχολικής αγωγής. Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών. Αφηγείται παραμύθια σε παιδιά και σε μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται.