Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 16

Ρετρό: Ο Τάσος Ρήτος διαβάζει Νίκο Κοεμτζή, Λίνα Πάππα & Αντώνη Θ. Παπαδόπουλο

Το μακρύ ζεϊμπέκικο - Νέο ξεκίνημα, Αυτοβιογραφία, Νίκος Κοεμτζής, Εκδόσεις Εξάντας, 1996


Το οδοιπορικό ενός μελλοθάνατου, μέσα στις πύλες της κολάσεως όπως αναφέρεται. Ιστορίες μέσα από την ζωή που πέρασε ο άνθρωπος αυτός μέσα στις φυλακές. Ιστορίες αληθινές, λόγια της ψυχής, συναισθήματα και πράξεις οι οποίες εξιστορούνται, και αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά δολοφόνος ήταν αυτός ο άνθρωπος, στην θέση του οποίου θα βρισκόταν ο οποιοσδήποτε, αν διαβάσει την μέχρι τότε ζωή του, έως εκείνη την νύχτα της Παραγγελιάς. Ο Νίκος Κοεμτζής, ξεκίνησε να γράφει την αυτοβιογραφία του από τους πρώτους μήνες της φυλάκισης του, με σκοπό να αποδείξει την αθωότητα του όσον αφορά τους λόγους που έγινε το έγκλημα. Αναφέρει περιστατικά, το οποία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο ύστερα από πρωτοβουλία του Γιώργου Λιάνη, ο οποίος και βοήθησε στην έκδοση του σπάνιου αυτού βιβλίου. Στενός φίλος του τα τελευταία χρόνια της ζωής του και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών της φυλάκισής του. Ο Νίκος Κοεμτζής αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 1996. Από τότε και με την έκδοση του βιβλίου, ζούσε στην Αθήνα και πουλούσε τα βιβλία του στο Μοναστηράκι, για να επιβιώσει. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011.

Ποίηση / …και η ευτυχία θα είναι η εκδίκηση μας., Ποίηση, Λίνα Πάππα, Ιδιωτικές έκδοσεις, 2003 / 2007


Με στιχάκια ερωτικά, με ταξίδια μοναχικά αλλά και μακρινά, με φίλους κι εραστές, σε τόπους νοσταλγικούς περιπλανήθηκε. Πήγε από εδώ, πήγε από εκεί, πήγε όπου την έφτασε το σκίρτημα της αναζήτησης του πεπρωμένου. Πέρασαν τα χρόνια, ωρίμασε η ψυχή και το σώμα και ο δρόμος της ζωής την έφερε σε μονοπάτια γνώριμα. Ξανά ο έρωτας, οι φίλοι, η οικογένεια, τα ταξίδια, αλλά και η αγανάκτηση, η μοναξιά, η τρέλα. Περιπλανήθηκε ξανά σε τοπία αγαπημένα και σε αφιλόξενα, έφτασε και μέχρι τους πρόποδες του μεγάλου ονείρου και ακόμα σεργιανίζει, ποιος ξέρει που, ίσως μέσα σε κάποιο δάσος ευτυχίας. Ο λόγος για την Λίνα Πάππα και τις δύο προσωπικές ποιητικές συλλογές της.

Τα άλλα εμπόδια / Καλή κρυψώνα, Ποίηση, Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Μοριάς, 1997 / 2007

Συναντώ το Αντώνη Θ. Παπαδόπουλο κάπου μέσα στο πλήθος των ώριμων και πλην όμως ξεπερασμένων ποιητών. Είναι αρκετά επίκαιρος και βαθιά στοχαστικός. Η τευλευταία του ποιητική συλλογή «Τα άλλα εμπόδια» τον βρίσκει κάπου μέσα στο σαλόνι μπλεγμένο με τις στάχτες και ταυτόχρονα σχεδόν έξω από την σπηλιά όπου προετοιμάζεται να μπει. Εκεί λοιπόν ακριβώς, ζωγραφίζει με τρυφερότητα τα τοπία του και τις μνήμες του. Τα γεγονότα που έζησε, φανερώνουν την πίκρα του, η οποία εκδηλώνεται διακριτικά. Πάνε τώρα 10 χρόνια και ο ποιητής Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος, ξαναεμφανίζεται συγγραφικά, με τη καινούργια του συλλογή «Καλή Κρυψώνα». Ύστερα από 10 χρόνια ο ποιητής βγήκε από την σπηλιά του και φωνάζει βοερά, αλλά πάντα με την ίδια τρυφερότητα. Κουρασμένος από τα ταξίδια, αλλά με διάθεση για ακόμα περισσότερα μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της κρυψώνας του.
Τάσος Ρήτος