Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 4

Παύλος Σιδηρόπουλος, κι αν είμαι ροκ..

του Νίκου Μπίνου

Προσπαθώντας να δώσω ένα τίτλο για το παρακάτω άρθρο-αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 18 χρόνων απ’ το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου (1948-1990), μου ήρθε στο μυαλό ο στίχος από ένα τραγούδι ενός άλλου εκπροσώπου της ελληνικής ροκ. Το ’’κι αν είμαι ροκ…’’ θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τον ’’πρίγκιπα’’ γιατί αν δεν ήταν ο Παύλος ροκ τότε ποίος ήταν!!!

Και πως είναι δυνατόν να μην ήταν όντας δισέγγονος του Ζορμπά, από την μια, αφού ως γνωστόν ο Ζορμπάς ήταν ’’rock and roll’’ όπως μας λέει και ο Καζαντζάκης. Και από την άλλη να έχει σπέρμα από την ‘Ελλη Αλεξίου. Ένας συνδυασμός που άλλοτε βγαίνει καταστροφή και άλλοτε δημιουργία. Δημιουργώντας έναν διανοούμενο αλήτη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ως τα επτά του χρόνια έζησε στη Θεσ/νικη. Ο πατέρας του, κατέληξε στην Αθήνα όπου άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες, ερχόμενος από τον Πόντο.

Το 1970, στη Θεσ/νικη εκεί που βρίσκεται για σπουδές στο μαθηματικό, γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians) και δημιουργούν το ντουέτο ’’Δάμων και Φιντίας.’’ Κυκλοφορούν το 7’’ ’’Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους’’ και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο ’’Ζωντανοί στο Κύτταρο’’.

Από το 1972 έως το 1974 το ντουέτο ενσωματώνεται με τα ’’Μπουρμπούλια’’ που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Γνωριμία που έλαβε χώρα στο Κύτταρο.

Όταν διαλύεται το σχήμα ο Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ως τραγουδιστής στα έργα του ’’Οροπέδιο’’ και ’’Θεσσαλικός Κύκλος’’.

Ίσως ο σημαντικότερος δίσκος στην ιστορία του ελληνικού ροκ που δεν είναι άλλος από τον ’’Φλου’’ δημιουργείται όταν με τους αδερφούς Σπυρόπουλους φτιάχνουν το γκρουπ ’’Σπυριδούλα’’ (1976). Άξιο αναφοράς είναι επίσης, πιστεύω, το γεγονός ότι ο Π.Σ. δεν υπέγραψε συμβόλαιο αλλά ένα ’’χαρτί’’ που έγραφε ότι αποποιείται πάσης οικονομικής απαίτησης από το δίσκο.

Το 1979 μαζί με τους Παπατίνα, Νέστορα, Τζιμόπουλο (παλιά μέλη Μακεδονομάχων, IDOLS κ.α. ) φτιάχνει το σχήμα ’’Εταιρία Καλλιτεχνών’’ με αγγλικό στίχο. Ένα σχήμα που όμως δε θα κυκλοφορήσει κανένα δίσκο. Παρά ταύτα, το ’’clown’’, ένα τραγούδι από αυτή την περίοδο θα συμπεριληφθεί στον κατοπινό του δίσκο ’’Zorba the Freak’’.

Τη συγκεκριμένη περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Πρωταγωνιστεί στην ταινία ’’Ο Ασυμβίβαστος’’ του Ανδρέα Θωμόπουλου. Ταινία στην οποία ακούστηκε το ’’ Να μ΄ αγαπάς’’ ένα τραγούδι που συνδέθηκε τόσο πολύ με το Σιδηρόπουλο και μάλιστα χωρίς να ήταν δικό του. Πρωταγωνιστεί επίσης στο ’’Αλδεβαράν’’ , ακόμα μια ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου, με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η μικρή του καριέρα ως ηθοποιού ολοκληρώνεται με μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη ’’Οικογένεια Ζάρντη’’ που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.

Το 1980 μαζί με τους Απροσάρμοστους ηχογραφούν μια σειρά δίσκων που σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία μέσω ζωντανών εμφανίσεων δημιουργούν το μύθο ενός πραγματικού ελληνικού rock συγκροτήματος.

Το 1982 κυκλοφορούν το ’’Εν λεύκω’’ δίσκος με πολλές αναφορές στην εμπειρία του με την ηρωίνη.

Το 1985 με το χιούμορ του Δημήτρη Πουλικάκου, που έχει κάνει και την παραγωγή κυκλοφορούν το ’’Zorba the Freak’’.

To 1989 κυκλοφορεί το ’’Χωρίς Μακιγιάζ’’ ένας δίσκος ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό. Το δίσκο αυτό χαρακτηρίζουν τα blues κομμάτια πάνω στα οποία ο Π.Σ. εκφράζεται με το δικό του τρόπο.

Το καλοκαίρι του 1990, και ενώ οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία χωρίς όμως κανείς να ξέρει τι ακριβώς είχε, άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι. Πρόβλημα που τον έκανε ψυχολογικό ράκος. Από το φθινόπωρο στις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε το γκρουπ στο Αν, ο Παύλος εμφανιζόταν με το χέρι δεμένο. Κι ενώ μέσω των συναυλιών είχαν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν αρκετά νέα τραγούδια στο κοινό τους αλλά και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα, έχοντας ήδη προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβρη, ο Παύλος πεθαίνει από χρήση ηρωίνης στο πατρικό του σπίτι το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου του 1990. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

Ένα χρόνο μετά οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν το δίσκο ’’ Άντε και καλή τύχη μάγκες’’ από τραγούδια που είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Π.Σ. και τα υπόλοιπα τα ερμήνευαν διάφοροι καλλιτέχνες.

Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος ’’Τα μπλουζ του πρίγκιπα’’. Ο δίσκος αυτός είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του να παντρέψει το μπλουζ με το ρεμπέτικο.

Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος ’’Εν αρχή ην ο λόγος’’ με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 έως το 1989, την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μουσική και απόσπασμα από μια του συνέντευξη στην ΕΤ-2.

Υ.Γ. "Οι ροκάδες δυσκολεύτηκαν στην αρχή να πιστέψουν το θάνατό του. Κάποιος έγραψε: «τον φάγανε…, τον σκότωσαν οι έμποροι που πολεμούσε». Άλλωστε οι ροκ σταρ δεν πεθαίνουν ποτέ. Συνήθως τους σκοτώνει το σύστημα. Εκτός και αν δραπετεύουν και πάνε αλλού και ζούνε. Όπως ο Έλβις και ο Μόρρισον" (απόσπασμα από την εκπομπή "Πρωταγωνιστές" του Mega)