Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 21

Ο Χρήστος Βακαλόπουλος σε επιμέλεια Φώτη Μπατσίλα

Ο Χρήστος Βακαλόπουλος, μελέτη, Φώτης Μπατσίλας, Εκδόσεις Αιγαίον, 2012


Μια έκδοση για πολλούς λόγους. Μα κυρίως μια έκδοση που θα θυμόμαστε εσαεί τον Χρήστο Βακαλόπουλο αλλά και τον αγαπημένο Φώτη Μπατσίλα. Ο τελευταίος, ως άλλος τυμβωρύχος ανέσυρε από την εκδοτική λήθη τον άνθρωπο που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιντελιγκέντσια στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο. Πρώτα με την έκδοση για τους Kinks του Χρήστου Βακαλόπουλου και τώρα με αυτήν εδώ, μια έκδοση μνήμης, νοσταλγίας, όλο θύμησες με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του.

Και να, στις 17 Ιανουαρίου (του 1956) γεννήθηκε ο Χρήστος, στις 17 Ιανουαρίου (του 2013) έφυγε από κοντά μας ο Φώτης, απρόσμενα και αυτός νεότατος (μόλις 41). Πρόλαβε όμως να βγάλει δυο βιβλία για τον αγαπημένο του Βακαλόπουλο, μια μεταθανάτια βιβλιογραφία που ζωντανεύει τις εικόνες μιας άλλης Αθήνας. Το δεύτερο εδώ, ένα πολύτιμο βιβλιαράκι με τον Τζον Καραντάιν, τον Χρήστο και τον Σέγι Μιγιαγκούτσι στο εξώφυλλο, και με την πολύτιμη βοήθεια του ποιητή Σωτήρη Κακίση κυκλοφορεί από τις κυπριακές εκδόσεις Αιγαίον με κείμενα των:

Σωτήρη Κακίση, Φώτη Μπατσίλα, Χρήστου Παπουτσάκη, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Αργύρη Μπακιρτζή, Σταύρου Τσιώλη, Ευγένιου Αρανίτση, Ηλία Γιαννακάκη, Διονυσίας Αρβανίτου, Βάσου Φτωχόπουλου και το σπάνιο βιογραφικό του Χρήστου, δια χειρός του πατέρα του Γιώργου Βακαλόπουλου. Ένας βιβλίο δικό μας, για εμάς, και για όλους όσοι αγαπάνε αυτή την ατέρμονη, ατελείωτη derive στην καρδιά μιας πόλης που «φροντίζει» τα παιδιά της.

Νέστορας Πουλάκος
Από το περιοδικό Σχεδία
(τχ. 1, Φεβρουάριος 2013)