Top menu

Ο φιλαράκος του Γκυ ντε Μωπασάν

6_-_gourdeamopasan.jpg
 
 
Ο φιλαράκος, μυθιστόρημα, Γκυ ντε Μωπασάν, μτφρ. Φώντας Κονδύλης, εκδόσεις Καλέντης 2014

Ο Φιλαράκος του Γκυ ντε Μωπασάν έρχεται ξανά στο προσκήνιο σε μετάφραση Φώντα Κονδύλη από τις εκδόσεις Καλέντης. Αναφερόμαστε σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με απαράμιλλο ύφος και ηδονιστικό πνεύμα. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό επαρχιώτη διψασμένο για κοινωνική άνοδο. Ο Μωπασάν απεικονίζει την κοινωνικοπολιτική ζωή και τα ήθη της Γαλλίας στην παρισινή Belle Epoque. Ο Ζορζ Ντιρουά, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, είναι ένας συναρπαστικός αριβίστας που κατορθώνει να αναρριχηθεί στην κορυφή της κοινωνικής κλίμακας της εποχής συνάπτωντας σχέσεις με ισχυρές γυναίκες. Ένας Δον Ζουάν που χρησιμοποιεί τη γοητεία του για να κατακτήσει δόξα και πλούτο.
 Ο Φιλαράκος δημοσιεύθηκε το 1885 και αποτελεί ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο της καταστροφικής δύναμης της εξουσίας. Είναι μια πιστή απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής και των ηθών της. Ο Μωπασάν σκιαγραφεί εξαιρετικά γυναικεία πορτρέτα με χαρακτήρες αληθοφανείς και πολύπλοκους μέσα σε ένα σύμπαν διεφθαρμένο. Πολιτικές ραδιουργίες, σκάνδαλα και σεξουαλικές σχέσεις παρουσιάζονται με οξείς περιγραφές και γλαφυρότητα. Ενώ μοιάζει με σπαρταριστή σάτιρα ο Φιλαράκος ενέχει μέσα του κάτι βαθύτερο. Μιλά για την ανάγκη του ανθρώπου να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του και να προχωρά συνεχώς μπροστά ώστε να αποφεύγει το τέλμα της στασιμότητας. Όλη η αφηγηματική επιτηδειότητα του Μωπασάν έχει διοχετευθεί σε αυτό μυθιστόρημα που αποτελεί ένα καμβά ανθρώπινων συναισθημάτων.
 Οι διάλογοι που κατασκευάζει ο Μωπασάν είναι έξυπνα δομημένοι με σωστές δόσεις χιούμορ και αντλούν στοιχεία τεχνοτροπίας από τον Νατουραλισμό. Η φιληδονία, η μεγαλομανία, η υποκρισία του αστικού γάμου αλλά και ο τυχοδιωκτισμός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον πίνακα της μπουρζουαζίας του τέλους του 19ου αιώνα. Επίσης, σημαντικό να αναφερθεί είναι πως ο ήρωας που ακολουθούμε σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος ανήκει στη ράτσα των δημοσιογράφων – τυχοδιωκτών που ενώ δεν ξέρουν να γράφουν, κάποιος άλλος γράφει γι’ αυτούς. Ο Ζορζ Ντιρουά θα ζήσει την αναγνώρισή του ως δημοσιογράφος και την κοινωνική του ανέλιξη μέσα από ίντριγκες και πάθη που πλέκουν τον ιστό μιας υποκριτικής και σαθρής κοινωνίας. Το θράσος, η καπατσοσύνη και η εξυπνάδα του ήρωα θα τον οδηγήσουν στα σαλόνια της αριστοκρατίας όπου θα θριαμβεύσει ως κατακτητής πλούσιων γυναικών.
 Πρόκειται για ένα κλασικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί αφού ο Μωπασάν είναι μετρ της ανατομίας της ανθρώπινης ψυχής. Έργο διαχρονικό που κλείνει μέσα του την απογείωση του υλικού πολιτισμού και τα συμπτώματα παρακμής που θα σημάνουν το τέλος της γαλλικής ακμάζουσας αστικής τάξης του 19ου αιώνα. Γράφει ο συγγραφέας: Πού τις ξετρύπωσαν αυτές τις φιλολογικές μούμιες; Πάντα οι νεόπλουτοι μαζεύουν τα ναυάγια της αριστοκρατίας. Απολαυστικό και επίκαιρο ανάγνωσμα που σε κάνει να γελάς και να σκέφτεσαι το σήμερα εξαιτίας της διαχρονικής γραφής του Γκυ ντε Μωπασάν.

Πωλίνα Γουρδέα