Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 17

"Ο Ρεμπώ του Νότου" - Βασίλης Τσιρώνης

Ο Ρεμπώ του Νότου, Μυθιστόρημα, Βασίλης Τσιρώνης, Εκδόσεις Σαββάλας, 2011

Ξεκινώντας για ένα ταξίδι στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα θα πέφταμε πάνω σε μια χώρα που αναμφισβήτητα αποτελούσε το κέντρο της Ευρώπης τουλάχιστον όσον αφορά εκείνο το κομμάτι που αποκαλούμε τέχνη. Με διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα να επικρατούν το εν λόγω χρονικό διάστημα (βλ. ρεαλισμός κ.ά) είχε έρθει ξανά η στιγμή να ανατραπούν, όπως συνηθίζεται να λέγεται, τα δεδομένα. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος. Κάπου εκεί λοιπόν κάνει την εμφάνιση του ο Ζαν-Νικολά-Αρτύρ Ρεμπώ που θεωρείται, και όχι άδικα, ένας από τους εκπροσώπους του ρεύματος του συμβολισμού.        
                                                                      
Ο Τσιρώνης, θα λέγαμε, εμπνεόμενος και αυτός από τη μεριά του από την πορεία του Γάλλου ποιητή, έρχεται και δημιουργεί ένα μυθιστόρημα στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα ο σύντομος βιός του. Έτσι, είτε είσαι από εκείνους που γνωρίζουν πέντε-δέκα πράγματα για τον Ρεμπώ θα βλέπεις να καθρεπτίζονται στις σελίδες του βιβλίου γεγονότα της ζωής του, είτε είσαι από τους άλλους που τον έχουν μόνο ακουστά είναι να μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με μυθιστορηματικό τρόπο.         
                
Ο συγγραφέας έχει σαν κεντρικό πρωταγωνιστή τον Φίλιππο ενώ έρχονται να τον πλαισιώσουν η μητέρα του και η αδερφή του. Και με απλά λόγια η ιστορία επαναλαμβάνεται έστω και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Ο Ρεμπώ, λοιπόν, του Νότου υπάρχει τι και αν έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας όταν και σταμάτησαν οι περιπλανήσεις του. Είναι εδώ με τη μορφή του Φίλιππου να ενσαρκώσει με μαεστρία μια πολυτάραχη ζωή, μια ταξιδιάρα ψυχή προσπαθώντας να επιβιώσει με ότι προκύψει στο δρόμο του.
Είναι εδώ για να δημιουργήσει την δική του πραγματικότητα, εντός της οποίας ζει έτσι όπως επιθυμεί είτε για κάποιους είναι παράδεισος είτε για κάποιους άλλους κόλαση. Όπως ο Ρεμπώ έτσι και ο Φίλιππος δημιούργησε με την τέχνη του μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής του και μετά ισορροπούσε σε μια περιπετειώδη συνέχεια για τη ζωή του.      
  
Η μητέρα του Φίλιππου μπαίνει σε μια αναζήτηση του γιού της όπως ενδεχομένως να έκανε και εκείνη του Γάλλου ποιητή όταν και αυτός με την σειρά του εγκατέλειψε το σπίτι του. Ακόμα ένα κοινό. Ακόμα μια αναζήτηση που θα αποδείξει τελικά ότι τίποτα δεν είναι αληθινό. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά ξεπροβάλλει και η εκδοχή της αδερφής του.
Ανατέλλει η δική της οπτική.       
                                                                                                        
Πρόκειται πάντως για βιβλίο που σίγουρα θα διαβαστεί. Θα δώσει διαφορετικές κατευθύνσεις. Θα πλατειάσει ενδεχομένως προσπαθώντας να δώσει περισσότερο βάθος. Μα κυρίως θα τεκμηριώσει τη ρευστότητα των πραγμάτων και τη σιγουριά ότι δεν μπορείς ποτέ και για τίποτα να είσαι απόλυτος. 

Νίκος Μπίνος