Top menu

Οι Δώδεκα: Μια ημιτελής συμφωνία, του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου

Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Οι Δώδεκα: Μια ημιτελής συμφωνία, Εκδόσεις Αιγαίον/Κουκκίδα, 2011

Ναθαναήλ, Ανδρέας, Ιούδας, Πέτρος – Οι Τέσσερις στο κέντρο της Αθήνας όπου πλέον τίποτα δεν είναι συμφωνημένο: Από το υπόγειο στη γειτονιά των Εξαρχείων ως κάποιο μπαλκόνι της λεωφόρου Αλεξάνδρας· κι από τις πορείες των διαδηλωτών μέχρι το Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού.
Προς το παρόν, το βιβλίο διατίθεται στην Κύπρο από το βιβλιοπωλείο «Γιαλούσα» (Έκτορος 40, Λευκωσία) και στην Ελλάδα από το βιβλιοπωλείο «Εναλλακτικό» (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια).
Διανομή: «Εναλλακτικό» Βιβλιοπωλείο 

*


Τσαμαδού. Στέκι μεταναστών. Πέτρος σκοτάδι ασάλευτο στέκεται ώμους στο παράθυρο. Δεν βιάζεται σιωπή. Δεν σκέπτεται τη νύκτα άνθρωπος. Κάποτε μόνο τον ακολουθεί στήθος ανάσα κόψη το σκότος του ομοαίματου.   

Μαίνεται   Ακούς;   Με δοκιμάζει.
Πλάσμα ή τι; –αν δεις– πάντα
κάτι λοφίο ψηλότερο από φράκτη.
Ξέρω: σύρει κραυγή ως να χαράξει
καύκαλο ο κήπος κι’ έντομα
στις κόγχες του θανάτου.
Μα δεν σπαράσσει   Δεν πληροί
καν την κάτεργη ροπή του πνεύματος:
κείνο το δούλο φως
που καταυγάζει τρέλα σίδερο
μόλις τυφλώσει πλήθος τα μάτια ερπετό
στην πέτρα η εξουσία.   

Παρανοώ   Κύριε;   Κι’ όμως:
δουλεύω σκοτεινά
τρεις λόγους άρνηση
τον οίκτο   Φθονώ το κίνημα
που νέμονται τα χέρια Του
καταπώς δεξιώνεται   την Πόρνη   
τον Τελώνη   τον Ληστή.   
Στοχάσου: αν απελπίζεται αίμα
τη δορά του αγριμιού ως την εκούσια θυσία;   
– πιο φρικτά: αν γέρνει αγκάθι βλέφαρα
μέσα στον ύστερο πατέρα;
Ποιος υπομένει πως το κτήνος δοκιμάζει νύχια
σ’ ένα σχήμα ανθρώπινης διανοίας;

Σπλαχνίσου   Κύριε:   γκρεμίζεται
στέγη ο ουρανός επάνω μας
και πρέπει   Εγώ να τον στεριώσω.

*


Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Μικρά Ποιητικά» που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την έκδοση της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Παράξενο, που βρίσκει το κουράγιο κι ανθίζει».

*    


Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Του ιδίου: «Δ», Εκδ. Ερατώ (2006) • «Συμεών Βάλας: Ένα σχεδίασμα», Εκδ. Μελάνι (2010). Μεταξύ άλλων έχει μεταφράσει ποίηση των Γκ. Τρακλ, Ρ. Μ. Ρίλκε, Νοβάλις. Σρ. Κοσοβέλ, Ο. Ριφάτ· πεζά των Ν. Γκόγκολ, Ου. Μπ. Γέητς και Φρ. Σλέγκελ· ένα βιβλίο με αφορισμούς του Ο. Ουάιλντ· και το «Βορτιστικό Μανιφέστο».

Οι  Εκδόσεις Αιγαίον ιδρύθηκαν το 1982 στη Λευκωσία από τον Βάσο Πτωχόπουλο. Η εκδοτική τους δραστηριότητα εγκαινιάστηκε με την κυκλοφορία του βιβλίου ποιημάτων «Μέρες του ’82» του Σάββα Παύλου. Στόχος των εκδόσεων Αιγαίον υπήρξε πάντοτε η επιβίωση μιας πολυκεντρικής, πολιτισμικής Ελλάδας στην Κύπρο. Στα 29 χρόνια λειτουργίας τους οι Εκδόσεις Αιγαίον εστίασαν στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία καθώς και στην έκδοση ιστορικών, πολιτικών και σατιρικών βιβλίων και κειμένων. Αξιόλογα εγχειρήματα των Εκδόσεων Αιγαίον είναι οι παρακάτω σειρές: «Λογοτεχνική Κριτική» – βιβλία που συγκέντρωσαν δοκίμια και κριτικά κείμενα για τους Σκαρίμπα, Αναγνωστάκη, Σαχτούρη, Σινόπουλο κ.ά.· «Κείμενα-Κειμήλια» – που περιλαμβάνει κλασικά κείμενα της κυπριακής, ελλαδικής και παγκόσμια διανόησης. Από τον «Θούριο» και τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου, μέχρι το ποίημα «9η Ιουλίου 1821» του Βασίλη Μιχαηλίδη, τις «Τελευταίες στιγμές του Γρηγόρη Αυξεντίου», «Γράμματα μελλοθανάτων» του απελευθερωτικού κυπριακού Αγώνα εναντίον των Άγγλων, την κυπριακή εκδοχή του «Τραγουδιού του Διγενή», το «Διάγγελμα» του Τάσσου Παπαδόπουλου για το Σχέδιο Ανάν, το 2004, αλλά και την «Ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», το «Ημερολόγιο» του Μπόμπυ Σαντς, το «Μανιφέστο της Καρθαγένης» του Σίμον Μπολίβαρ κ.ά. Επίσης, ο Θεοδόσης Πυλαρινός επιμελείται τη σειρά «Νέα Ελληνική Ποίηση» όπου ως τώρα έχουν εκδοθεί τα ποιητικά βιβλία των Κυπρίων Νάσας Παταπίου, Βάσου Λυσσαρίδη, Κλαίρης Αγγελίδου, και των Ελλαδιτών Σωτήρη Σαράκη, Μάνου Λουκάκη, Γιώργου Γεωργούση και Κώστα Ριζάκη. Τέλος, ο ποιητής-μεταφραστής Σωτήρης Κακίσης έχει εμπιστευτεί αρκετά βιβλία του στις Εκδόσεις Αιγαίον.

Για την εκδοτική δραστηριότητα των Εκδόσεων Κουκκίδα κάντε κλικ εδώ.