Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 21

Οι Δυο αγάπες του Νίκου Βέλμου και άλλα βιβλία [Λέσχη Ανάγνωσης Μαρτίου]

Δυο Αγάπες, Νουβέλα, Νίκος Βέλμος, Εκδόσεις Εκάτη, 2012


Είναι αλήθεια τολμηρό να κυκλοφορείς Νίκο Βέλμο στη νέα χιλιετία, όταν λίγοι ξέρουν, ακόμη λιγότεροι καταλαβαίνουν. Όμως η γραφή αυτή, ακόμη κι αν είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό τόσες δεκαετίες μετά, θα πρέπει άπαντες να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να διαδοθεί. Καθότι ο Βέλμος αν ήταν ένας ακόμη Μυριβήλης ή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, αυτή τη στιγμή θα διδασκόταν στα σχολεία και θα τον γνώριζαν και οι πέτρες, της λογοτεχνίας και της ζωής.

Ανήκε στους καταραμένους ποιητές, και εν γένει καλλιτέχνες. Ένας άλλος Ζάρκος ήταν αυτός ο Πλακιώτης καλλιτέχνης, που πέθανε στην ψάθα παρά το οξυδερκές, παρεμβατικό και κριτικό έργο του. Ο Βέλμος ασχολήθηκε πολύ με το θέατρο, κυκλοφόρησε αντεργκράουντ και καλλιτεχνικά περιοδικά, καταπιάστηκε με τη ζωγραφική, μετέφραζε μανιωδώς, έγραφε.

Ο κύριος όγκος του συγγραφικού έργου του κυκλοφόρησε μετά θάνατον, ενώ στη δεκαετία του 1980 οι Εκδόσεις Πρόσπερος έβγαλαν ένα ακόμη έργο του μέχρι που ο Κώστας Νικολάκης των Εκδόσεων Εκάτη και ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος επανέφεραν, πριν μερικούς μήνες, τις υπέροχες Δυο Αγάπες, ένα βιβλίο του 1926 που βλέπει ξανά την εκδοτική δημοσιότητα.

Επιστολική λογοτεχνία, με έντονη λυρικότητα, όπως και με μια ποιητικότητα, μια αισθαντικότητα και ένα εύρος ψυχικής δύναμης που σπάζει καρδιές. Ο Βέλμος απευθύνεται στις αγάπες του/ αγάπη του, κρατώντας ανώνυμο το στόχο του γραπτού του, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τον αναγνώστη να υπεισέλθει στο μαγικό κόσμο της φαντασίας (;) του.

*


αυτό που διψά προκαλεί/ αναστάτωση/ φέρνει/ πιο κοντά τα κορμιά και τα κύτταρα. Από την ποιητική συλλογή Τώρα που τα σύννεφα (Εκδ. Γαβριηλίδης, 2013) του μεταφραστή Γερμανών ποιητών και πεζογράφων Γιώργου Καρτάκη. Πρώτη εκδοτική προσπάθεια που συνθέτει το μωσαϊκό των σκέψεων και των συναισθημάτων του κόσμου του πρωταγωνιστή.

*


Σκέφτομαι ότι υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι/ που σε κοιτάζουν και δεν τους κόβεται η ανάσα/ και δεν καταλαβαίνω. Από την ποιητική συλλογή Γράμματα σ’ έναν πολύ νέο ποιητή (Εκδόσεις Πόλις, 2012) του πεζογράφου Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου. Μια σειρά ποιημάτων που μαζεύει εικόνες και ήχους της καθημερινής ροής του ήρωα.

*


Αν ο χρόνος εκπορθείτο/ στη θάλασσα θα επιστρέφαμε. Από τη δεύτερη ποιητική συλλογή Ξύλο ξανθό π’ αφράτεψε στο στόμα [αποσπάσματα από τις γραφές ενός Εξόριστου] (Εκδόσεις Οδός Πανός, 2012) του Βασίλη Ζηλάκου, ενός νέου ποιητή που μαγεύει με τη λυρικότητα του και το μέγεθος και βάθος της φαντασιακής γραφής του.

*


Να τολμάς και να κάνεις θόρυβο/ Κάθε τι είναι χρώμα κίνηση έκρηξη φως. Από τη μεταφραστική δουλειά 23 ποιήματα και μια συνέντευξη του Μπλεζ Σαντράρ (Εκδόσεις Κουκούτσι, 2012), που επιμελήθηκε ο ποιητής Γιάννης Λειβαδάς. Περιλαμβάνονται παλιότερες μεταφράσεις του Κλείτου Κύρου, νεότερες της Ναυσικάς Αθανασίου και του Γιάννη Λειβαδά. Μια εμβριθής επισκόπηση του ποιητικού έργου του σπουδαίου Γάλλου λογοτέχνη.

Νέστορας Πουλάκος