Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Οι γήινοι του Ματ Χέιγκ

dabikihaigg.jpg
Οι γήινοι, μυθιστόρημα, Ματ Χέιγκ, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2014
Τι είναι οι γήινοι; Μία περίεργη φυλή, η οποία κατοικεί σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη στην άκρη του σύμπαντος, τον οποίο σιγά σιγά καταστρέφουν, μία ιδιόρρυθμη κατηγορία ανθρωποειδών, γεμάτη πάθη, αδυναμίες, μίσος και βίαιες συμπεριφορές.Έτσι χαρακτηρίζει ένα εξωγήινος τον κόσμο μας στο μυθιστόρημα του Mat Haig Οι γήινοι, o οποίος έρχεται με γήινη μορφή για να διεκπεραιώσει μία σημαντική αποστολή, η οποία του έχει ανατεθεί από τον μακρινό πλανήτη του. Η επαφή του με τους γήινους, θα τον μεταμορφώσει ολοκληρωτικά, θα θέσει σε κίνδυνο την αποστολή του και θα τον οδηγήσει από τέλειο εξωγήινο να γίνει ένας τρωτός γήινος.

Ένα αλληγορικό παραμύθι, με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, μία παράξενη ιστορία, μία ωδή στην ανθρώπινη ύπαρξη, στους κατοίκους αυτού του πλανήτη και τα χαρακτηριστικά τους, δοσμένα με τον πιο ιδιοφυή ίσως τρόπο που έχει υπάρξει ποτέ σε βιβλίο. Ένα βιβλίο που περιγράφει, εύστοχα, χιουμοριστικά, συγκινητικά πως η τελειότητα μπορεί να είναι στατική και όπως χαρακτηριστικά λέει ο παράδεισος τόσο… μονότονος.

Πως τελικά, ο πόνος, το συναίσθημα, η αγάπη, η ζωή και όχι η παρατήρησή της μπορούν να οδηγήσουν στην ευτυχία, σε μία ζωή γεμάτη νόημα γιατί το νόημα κρύβεται ακριβώς εκεί. Στις απλές καθημερινές απολαύσεις, στις αδυναμίες, στα τρωτά στοιχεία της ύπαρξής μας. Ένα βιβλίο για αυτούς που εγκλωβισμένοι στην αναζήτηση της τελειότητας έχουν ξεχάσει την γήινοι πλευρά τους.

Αλεξία Νταμπίκη