Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 4

Μυθιστορήματα των Εκδόσεων Μοντέρνοι Καιροί

leykostigris_cover.gifO Λευκός Τίγρης - Μυθιστόρημα - Aravind Adiga - μτφρ. Ρένα Χατχούτ

Ο Μπαλράμ Χαλβάι, υπηρέτης, φιλόσοφος, επιχειρηματίας και δολοφόνος, είναι ένας «λευκός τίγρης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο επιθεωρητής του σχολείου όταν ήταν μικρός, ένα σπάνιο ζώο που εμφανίζεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά. Γεννήθηκε σε ένα μέρος που οι ντόπιοι αποκαλούν Σκοτάδι. Αν και ο πιο έξυπνος μαθητής, δεν τελειώνει το σχολείο γιατί πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Έπειτα από δεκάδες δουλειές γίνεται σοφέρ ενός πλούσιου Ινδού και από το καθρεφτάκι του οδηγού ρίχνει κλεφτές ματιές σε έναν κόσμο χλιδής. Ο Μπαλράμ Χαλβάι όχι μόνο επιβιώνει, αλλά καταφέρνει να γίνει ένας σημαντικός επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος πλήρως την ατιμωρησία και τη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα του. Με αυτό τον τρόπο παίρνει εκδίκηση για την καταπίεση που έζησε τόσα χρόνια.
Σαρκασμός, χιούμορ, ειρωνεία και πολιτικό σχόλιο για την Ινδία του σήμερα, χώρα του φωτός και του σκότους όπως τη χαρακτηρίζει.

Ο Aravind Adiga γεννήθηκε στο Μαντράς της Ινδίας το 1974. Έχει ζήσει στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Αμερική και την Αγγλία. Σήμερα κατοικεί στο Μου-μπάι. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο απέσπασε το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker 2008.

*

mauro_ouranou_exo_1.gifΤo Πιo Μαύρο τ' Ουρανού - Μυθιστόρημα - Joel Rose - μτφρ. Ρένα Χατχούτ - απόδοση ποιημάτων: Δημήτρης Αθηνάκης

Νέα Υόρκη, δεκαετία του 1840. Στους δρόμους της μητρόπολης εκατοντάδες συμμορίες έχουν τους δικούς τους κώδικες.
Όταν η Μαίρη Ρότζερς βρίσκεται άγρια δολοφονημένη, την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Τζέικομπ Χέιζ.
Η έρευνα τον οδηγεί στο καπνοπωλείο του Άντερσον, στέκι λογοτεχνών, δημοσιογράφων, εκδοτών και τυπογράφων. Η πανέμορφη κοπέλα δούλευε στο μαγαζί και είχε προκαλέσει το θαυμασμό αλλά και τον έρωτα σε πολλούς από τους θαμώνες. Ανάμεσά τους και ο εκκε­ντρικός ποιητής και κριτικός Έντγκαρ Άλαν Πόε, με τον οποίο για ένα διάστημα ήταν εραστές.
O Χέιζ όσο γνωρίζει τον Πόε, τη ζωή και το έργο του, τόσο αρχίζει να πιστεύει στην ενοχή του. Η κόρη του εξηνταεννιάχρονου αστυνομικού, όμως, φανατική θαυμάστρια του σκοτεινού ποιητή, είναι πεπεισμένη για την αθωότητά του.
Γιατί όμως ο Πόε εκδίδει ένα μυθιστόρημα όπου η ηρωίδα έχει το τραγικό τέλος της Μαίρης Ρότζερς; Με τι τίμημα πληρώνει την απειλή ότι θα αποκαλύψει το δολοφόνο; Και πώς εμπλέκεται στην όλη ιστορία η γνωστή οικογένεια Κολτ, η οποία εφηύρε το φερώνυμο όπλο; Με αφορμή ένα πραγματικό έγκλημα που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ και με ήρωες πρόσωπα υπαρκτά που σημάδεψαν τη Νέα Υόρκη της εποχής εκείνης, ο συγγραφέας συνθέτει ένα αστυνομικό και ταυτόχρονα ιστορικό μυθιστόρημα όπου διανοούμενοι, εγκληματίες, αστυνομικοί και συμμορίες συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι.

O Joel Rose έχει συνεργαστεί με τους New York Times κι έχει γράψει τηλεοπτικά σενάρια.
Είναι ένας από τους εμπνευστές και εκδότες του έγκριτου φιλολογικού περιοδικού Between C & D, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν το Kill the Poor. Ζει στη Νέα Υόρκη.

*

spanish_game_exo_1.gifΤo Ισπανικό Παιχνίδι - Μυθιστόρημα - Charles Cumming - μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου

Πώς ένας πρώην Βρετανός κατάσκοπος έρχεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της σύγχρονης τρομοκρατίας;
Ο Άλεκ Μίλιους, ύστερα από μια αποτυχημένη επιχείρηση εναντίον της CIA, απομακρύνεται από τη MI6 και προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή του στη Μαδρίτη. Έχει ένα διαμέρισμα, μια δουλειά και μια σχέση με τη σύζυγο του διευθυντή του.
Όσο και αν προσπαθεί να διαγράψει το παρελθόν του, διατηρεί ακόμα την ικανότητά του να εξαπατά και διαθέτει μια «καταστροφική έλξη» για οτιδήποτε απόρρητο.
Έτσι, όταν ένα πρώην μέλος των Βάσκων αυτονομιστών εξαφανίζεται κάτω από περίεργες συνθήκες, μπαίνει στον πειρασμό ν’ αναζητήσει τα ίχνη του.
Οι κανόνες όμως έχουν πλέον αλλάξει• ο Άλεκ Μίλιους δουλεύει μόνος.
Σύντομα θ’ αρχίσει να δέχεται τα πρώτα πλήγματα των μυστικών υπηρεσιών μέσα από στημένους φόνους, απαγωγές και πυροβολισμούς… στο όνομα της ανεξαρτησίας των Βάσκων. Κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Μέσα σε αυτό τον εφιάλτη, θ’ αρπάξει ο Μίλιους την ευκαιρία να ξεσκεπάσει την αιματηρή συνωμοσία;

O Charles Cumming γεννήθηκε στη Σκοτία, το 1971. Έχει γράψει τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα A Spy by Nature και The Hidden Man, που έγιναν μπεστ σέλερ. Το Ισπανικό Παιχνίδι (The Spanish Game) είναι το τρίτο του μυθιστόρημα. Ζει στο Λονδίνο.