Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 10

Μουσικά σχήματα : Dub Incorporation, "My Freestyle"

του Πέτρου Γαρδικλή

“My free style,flying over this world
Kill your bad minds,but he's never back down
He's like a bird in a tree,'cause this feeling is so free
He's flying in the sky and he never fall down...”

Η ανθρώπινη φύση έχει μια ροπή στην μοιρολατρεία. Διακατέχεται από ένα ενοχικό σύνδρομο, το οποίο εγκλωβίζει και τιμωρεί χαμόγελα, στιγμές, συναισθήματα. Ζούμε σε μια δύσκολη για πολλούς εποχή, και νιώθουμε αναγκασμένοι να τρεφόμαστε από υλικές δεξιότητες και ματαιόδοξες επιβραβεύσεις. Το χαμόγελο μας συνοδεύεται από σύννεφα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας νευρωτικής ύπνωσης. Υπάρχουν παρόλα αυτά και κάποιες φυλές της ανθρωπότητας, οι οποίες δεν ζούνε με δύο και τρία αυτοκίνητα, ούτε καν με μια τηλεόραση. Δεν θεωρούν αυτονόητο το νυχτερινό ξεφάντωμα σε πολυσύχναστα κοσμικά κέντρα.Είναι οι παράξενες φιγούρες που παίζουν και χορεύουν ξυπόλητες σε χωμάτινους δρόμους σαν μια μεγάλη οικογένεια. Όταν δεν έχεις τίποτα, θα λεγε κανείς πως έχεις τα πάντα. Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρετε μέσα από τους ρυθμούς της reggae μουσικής. Μια ενότητα, μια αγάπη για τη ζωή και το περιβάλλον, μια παγκόσμια αλληλεγγύη για όσους η κοινωνία άφησε έξω από το χρυσό κλουβί της, κάπου εκεί στην αυλή με μια μπάλα ή μια κιθάρα.

Έτσι, το παρόν κείμενο αφορά μια κατεξοχήν reggae μπάντα, η οποία αν και έχει μικρή χρονολογικά ιστορία, έχει αφήσει ένα δυνατό στίγμα στο μουσικό στερέωμα Πρόκειται για τους Dub Incorporation ή αλλιώς και Dub Inc. Πρόκειται για μια παρέα που συγκροτήθηκε στο Saint-Ιtienne  της Γαλλίας μόλις το 1997, και ξεκίνησε τη δισκογραφία ένα  χρόνο μετά. Πιό συγκεκριμένα η σύνθεση είναι η εξής:

Lead vocals & Percussions: Hakim "Bouchkour" Meridja & Aurιlien "Komlan" Zohou
Lead guitar: Jιrιmie Grιgeois
Rhythm guitar: Mathieu Granjon
Bass & Percussions: Abdenour "Binour" Khennoussi
Keyboards:Frιdιric Peyron & Idir Derdiche
Drums & Percussions: Grιgory "Zigo" Mavridorakis (ελληνικής καταγωγής)
Saxophone: Eric "Rico" Gaultier (Fayahorns)
Trombone:Thomas Henning
Background vocal: Agathe Sahraoui & Khym Aοda

Το μουσικό τους προφίλ χαρακτηρίζεται κυρίως από στοιχεία reggae και dub, αλλά σε πολλά σημεία συναντιούνται με το dancehall, την ska, την rap μέχρι και το hip hop. Παράλληλα, συναντάμε επιρροές και από την αφρικανική και την αραβική μουσική. Οι στίχοι τους είναι πολύγλωσσοι, κατεξοχήν γαλλικοί και αγγλικοί, αλλά και αραβικοί και kabyle (καθομιλουμένη της Αλγερίας). Το δε περιεχόμενο τους μιλά για την κοινωνική ισότητα, τους μετανάστες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά άλλα καίρια ζητήματα. Με έξι δίσκους ήδη στο ενεργητικό τους και πάρα πολλές περιοδείες παγκοσμίως, οι Dub Incorporation έχουν συμπεριληφθεί επίσημα σε κάθε  χαρακτηριστική playlist του είδους. Στη χώρα μας έχουν έρθει στο παρελθόν και θα μας τιμήσουν και πάλι φέτος, στο 2ο Kosmos Festival που θα πραγματοποιηθεί 11 και 12 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων.

Η δισκογραφία τους έχει ως εξής:
1999 – Dub Incorporation 1.1
2001 – Dub Incorporation 1.2
2003 – Diversite
2005 – Dans Le  Dekor
2008 – Afrikya

Remixes:
Give Thanks EP

Συμμετοχές:
Dub in France – 31 Pure Dubs
Riddim CD #25

Φορέστε λοιπόν το πιο ξέγνοιαστο χαμόγελο σας και ελάτε να χορέψουμε στους reggae ρυθμούς τους.