Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 8

"Μια ημέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη ημέρα" - Ανταπόκριση από τις "Νύχτες Κωμωδίας '09"

του Νίκου Μπίνου

Η κωμωδία είναι ένας όρος που έχει τις ρίζες του βαθειά χωμένες στην αρχαιότητα. Ο όρος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με κάθε έργο που σκοπό έχει να μας διασκεδάσει μέσω κάποιου χιουμοριστικού θέματος. Γνωστή είναι άλλωστε η Αρχαία Ελληνική κωμωδία που σαν κύριο θέμα είχε να διακωμωδήσει τα αρνητικά στοιχεία της τότε Ελλάδας.

Τα πιο βασικά είδη κωμωδίας είναι : η σάτιρα, η μαύρη κωμωδία και η όρθια κωμωδία (γνωστή στο ευρύτερο κοινό τα τελευταία χρόνια ως stand up comedy).

Ως απόρροια από τέτοιου είδους έργα είναι το γέλιο. Σπάνια όμως το γέλιο σχετίζεται με το χιούμορ.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει στην χώρα μας αυτού του είδους η κωμωδία (stand up comedy). Από τον Απρίλιο του 1994 όταν έκανε την επίσημη πρεμιέρα της - φέτος συμπληρώθηκαν 15 συναπτά έτη - αποδεικνύεται πως χρόνο με το χρόνο ολοένα και αυξάνονται οι θαυμαστές της.

binos1.jpgΕάν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε κάποιον σίγουρα το άτομο αυτό δεν θα ήταν άλλο από την Λουκία Ρικάκη, μια και με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα δειλά βήματα της "όρθιας κωμωδίας" στην Ελλάδα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Άξιο αναφοράς στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν να παραθέσουμε μια πλειάδα ηθοποιών που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ως κωμικοί αυτού του είδους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τους εξής : Γούντυ Άλλεν, Τομ Χανκς, Τζιμ Κάρευ, Μπιλ Κόσμπυ, Εντυ Μέρφυ, Τζιμ κ Τζον Μπελούσι και πολλοί άλλοι.

Στα δικά μας και για ακόμα μια σεζόν συνεχίζονται οι ’"ΝΥΧΤΕΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ’". Αυτή τη φορά μας προσφέρουν τα χιουμοριστικά vibes τους από το κέντρο της Αθήνας (Αιόλου 48-50). Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Όσοι και όσες δεν έχετε μπει στη διαδικασία να παρακολουθήσετε την εν λόγω κωμική ομάδα να σπεύσετε αμέσως.

Πρόκειται για μια 2ωρη χιουμοριστική προπαγάνδα που με το τέλος της σου αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Οι πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων παραστάσεων μεταφέρουν με ένα ξεχωριστό πολλές φορές τρόπο πάνω στο σανίδι καταστάσεις και βιώματα από την καθημερινότητά μας τόσο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικοπολιτιστικό.

Η ατμόσφαιρα που βιώνει ο θεατής μέσα από τις παραστάσεις stand up comedt έχει να κάνει με ένα συνεχή σαρκασμό και αυτοσαρκασμό των ηθοποιών γαρνιρισμένα με ατελείωτες δόσεις σάτιρας πάντα με την αμέριστη συμμετοχή του κοινού.

binos2.jpgΕκεί λοιπόν που οι ηθοποιοί σ' έχουν συνεπάρει με το "νούμερο" που παρουσιάζουν στους θεατές, προσφέροντας τους ατελείωτες στιγμές γέλιου, ξάφνου τους μεταδίδουν και ένα σχετικό προβληματισμό από τα κακώς κείμενα που πολύ συχνά θίγουν.

Εμείς. από τη μεριά μας. σαν περιοδικό που αγαπά τις παρέες που έχουν να πουν και να προσφέρουν κάτι (μια και τέτοια είναι αυτή η παρέα που κρατά συντροφιά σχεδόν καθημερινά στο κοινό της Αθήνας και όχι μόνο) δεν έχουμε να σας πούμε και να σας προσθέσουμε κάτι περισσότερο παρά να σας αφήσουμε με το έξης γνωμικό:

"Αν γελάς με τον εαυτό σου, δεν θα γελούν με σένα" (Lusius Seneca)

Σ.σ. Τις φωτογραφίες επιμελήθηκαν ο Νίκος Μπίνος και ο Νέστορας Ι. Πουλάκος.