Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο του Θεοδόση Πυλαρινού

Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο, μελέτη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Εκδόσεις Εκάτη 2013

 

Αρκετές μελέτες έχουν γραφτεί για την ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε γραφτεί μια μελέτη, που να παρουσιάζει ολόκληρο το έργο του ποιητή από την πρώτη του ποιητική συλλογή Έβδομη συμφωνία, που εκδόθηκε το 1968 μέχρι την πιο πρόσφατη Κρυφός κυνηγός, που εκδόθηκε το 2010. Ακόμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι έλειπαν αναφορές στο πεζογραφικό του έργο.

Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας μια φρεσκοτυπωμένη μελέτη του Θεοδόση Πυλαρινού με τον ευρηματικό τίτλο Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο με υπότιτλο Η ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου, που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Εκάτη.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: Το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος περιλαμβάνει μια κριτική αποτίμηση του ποιητικού έργου του Γιώργου Μαρκόπουλου και χωρίζεται σε εφτά υποκεφάλαια, που αναφέρονται στις εφτά ποιητικές του συλλογές και ένα ακόμα κεφάλαιο για τις δυο συγκεντρωτικές εκδόσεις των ποιημάτων του. Πρόκειται για μια αντικειμενική κριτική, που δεν αγιοποιεί τον ποιητή, αλλά τον κρίνει και τον τοποθετεί με βάση την εποχή και τη γενιά του, γνωστή και ως Γενιά της Αμφισβήτησης. Ο Θεοδόσης Πυλαρινός, στην πρώτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαρκόπουλου επισημαίνει τις όποιες ατέλειες, οι οποίες ελαχιστοποιούνται στις τρεις επόμενες για να εξαφανιστούν τελείως στη συνέχεια, όπου ο λόγος του ποιητή ωριμάζει.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το πεζογραφικό έργο του Γιώργου Μαρκόπουλου και αναφέρεται στο έργο του Ιστορικό κέντρο, όπου μέσα σε λίγες σελίδες ο Θεοδόσης Πυλαρινός μας δίνει μια εντύπωση της λυρικότητας και της μελαγχολίας του έργου.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το δοκιμιακό έργο του Γιώργου Μαρκόπουλου και διαπραγματεύεται τα κείμενα του ποιητή για παλιότερους και σύγχρονούς του ποιητές στο Η εκδρομή στην άλλη γλώσσα, αλλά και για τη σχέση της ποίησης με το ποδόσφαιρο στο Εντός και εκτός έδρας. Στο τέλος του τρίτου μέρους ακολουθεί μια εκτενής αναφορά στις φιλολογικές εργασίες και ανθολογήσεις του Γιώργου Μαρκόπουλου.

Όλο το έργο διανθίζεται από αστερίσκους, που παραπέμπουν σε μια πλούσια βιβλιογραφία, όπου αποδεικνύεται η σε βάθος έρευνα, που έχει κάνει ο Θεοδόσης Πυλαρινός. Συμπερασματικά, το βιβλίο: «Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο» είναι μια προσεχτική και εμπεριστατωμένη μελέτη και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε αναγνώστη, που θα ήθελε να εντρυφήσει στη λογοτεχνία της γενιάς του Γιώργου Μαρκόπουλου.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος