Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Λέσχη Ανάγνωσης Δεκεμβρίου: Το μυαλό της καρδιάς του Σωτήρη Κακίση και Πανόραμα βιβλίων

kakisis23pro.jpg
Το μυαλό της καρδιάς, ποίηση, Σωτήρης Κακίσης, Εκδόσεις Αιγαίον 2013

 

Η νέα ποιητική έκδοση του Σωτήρη Κακίση καλείται Το μυαλό της καρδιάς και κυκλοφορεί από τις κυπριακές εκδόσεις Αιγαίον. Όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά που συναντούμε στην ποίηση του Κακίση δεκαετίες τώρα, εμφανίζονται και στη συλλογή αυτή, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο μωσαϊκό που χτίζει ο ποιητής.

«κι άλλη ζωή; προς τα πού, προς το μέλλον πάλι;» αναρωτιέται ο Σωτήρης Κακίσης, ο οποίος μέσα από τα πεζόμορφα ποιήματα του φιλοσοφεί την ύπαρξη, συναισθάνεται την καθημερινότητα, συνομιλεί με το παρελθόν που έζησε και κοιτάζει καχύποπτα αυτό το άδηλο, το αδήριτο, το όλο ενδείξεις (θετικές; αρνητικές;) μέλλον.

Αλλά και συνδιαλέγεται με αγαπημένα του πρόσωπα. Αυτά που ζουν στο τώρα αλλά κι αυτά που ζουν μέσα του. Που «φύγανε» δηλαδή από τη ζωή αλλά δεν παύουνε ούτε ένα δευτερόλεπτο, δεν απομακρύνονται ούτε ένα χιλιοστό από την ίδια την ύπαρξη του ποιητή. Κι αυτές είναι οι πιο έντονες στιγμές του βιβλίου. Η ανάγκη για συνομιλία με εκείνους που αγάπησε ο ήρωας, που τον αγάπησαν, αλλά και που ακόμη τον κάνουν να χαμογελά.

Νέστορας Πουλάκος

 

Πανόραμα βιβλίων

 

Ένα χρόνο πριν τη συλλογή διηγημάτων Existential angst (Vakxikon.gr 2013), η Ειρήνη Βακαλοπούλου κυκλοφόρησε τη νουβέλα Aime degare από τις νεοσύστατες εκδόσεις Ο κήπος με τις λέξεις.

Τελευταία συλλογή του Γιάννη Λειβαδά, του ποιητή που ζει στο Παρίσι και εξακολουθεί να μελετά αμερικανική και απωανατολίτικη ποίηση, είναι το La chope daguerre + Ποιήματα του κελύφους (εκδόσεις Κέδρος 2013).

Με τον ευφάνταστο τίτλο Μαλάκες – Το πρόβλημα της εποχής μας, κυκλοφορεί το πολιτικοκοινωνικό δοκίμιο / σχόλιο του Άαρον Τζέιμς, σε μετάφραση Σέβυς Σπυριδογιαννάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός (2013).

 

Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ελένη Γαλάνη μας συστήνεται με την πρώτη ποιητική της συλλογή Παρκούρ (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2012). «Κι άσε τη νύχτα να στήνει / παγίδες σκοταδιού».

Σασπένς, αγωνία και μεγάλες εντάσεις προσφέρει το νέο μυθιστόρημα του Τηλέμαχου Κώτσια, Κώδικας τιμής (εκδόσεις Ψυχογιός 2013).