Top menu

Κ. Καντσού: "Τα μαθήματα στοχεύουν στην επίγνωση των παιδιών"

kantsou_arthro

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο

Η θεατρολόγος Κατερίνα Καντσού μιλάει στο περιοδικό Vakxikon.gr για τα μαθήματα γιόγκας και θεατρικής εμψύχωσης για παιδιά ηλικιών 3-12 ετών, στο Sunshine Children’s Yoga Studio (Σιμοπούλου 13, Αμπελόκηποι -μετρό Πανόρμου), από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Πού στοχεύουν τα μαθήματά σας;
Τα μαθήματα στοχεύουν στην επίγνωση του σώματος και του εαυτού τους, στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης, ευκαμψίας και ισορροπίας τους, στην καλλιέργεια του αυτο-σεβασμού και της αυτοπεποίθησής τους, στην κατανόηση των δυνατοτήτων, ταλέντων και ικανοτήτων τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε παιδιού.

Πείτε μας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εμπειρίες σας από μαθήματα που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια;
Παιδιά που έρχονται χαρούμενα στο μάθημα, σταδιακή ξεδίπλωση των ταλέντων τους, παιδιά που ήταν συνήθως μαζεμένα ή ντροπαλά εκφράζονται καλύτερα μέσα από την κίνηση παρά μέσα από τον λόγο, δημιουργία ομάδας που τα μέλη της αλληλο-επιδρούν κι αλληλο-συμπληρώνονται, ικανότητα έκφρασης των σκέψεων και συναισθημάτων τους μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες και περιπτώσεις παιδιών με περισσότερη πίστη κι αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν "δαιμονοποιηθεί" τα σεμινάρια/μαθήματα στη χώρα μας. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό, ποια είναι γνώμη σας αλλά και πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η έκρηξη των σεμιναρίων;
Εγώ προσφέρω εβδομαδιαία μαθήματα διάρκειας ενός χρόνου που είναι διαφορετικά σε σύλληψη απ' τα σεμινάρια διάρκειας κάποιων ωρών ή κάποιων ημερών. Η διαφορά είναι ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να δω και να βιώσω σταδιακή πρόοδο/εξέλιξη/αλλαγή στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού και να πορευτώ μαζί του κι εγώ αλλά και η υπόλοιπη ομάδα ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι αυτο-ανακάλυψης.

Από την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι αυτά που προσφέρει το σεμινάριό σας πετύχαινει το στόχο του στα παιδιά; Χρειάζεται η διάρκεια ή μπορεί να γίνεται αποσπασματικά; Μιλήστε μας για τα οφέλη τους.
Ναι, πετυχαίνει τον στόχο του και με το παραπάνω. Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς και τα παιδιά ανυπομονούν για το μάθημα κάθε τέλος της εβδομάδας. Χαίρονται που μαθαίνουν καινούριες δεξιότητες, παιχνίδια και πράγματα για τον εαυτό τους και για τους άλλους κι αυτή τους τη γνώση τη μοιράζονται με τους γονείς και τους φίλους τους. Τα παιδιά αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη ενσυναίσθηση κι έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο πάντα σε συνάφεια με τους γύρω τους. Μαθαίνουν έτσι να μοιράζονται, να ακούν, να αλληλο-επιδρούν διευρύνοντας την αντιλήψή τους για τον κόσμο και τη θέση τους σε αυτόν.

Είχατε παρακολουθήσει κι εσείς ανάλογα εργαστήρια κατά το ξεκίνημά σας;
Έχω παρακολουθήσει πλήθος εργαστηρίων και σεμιναρίων πάντα σε συνάφεια με την εκπαίδευση και την παιδαγωγική και καλλιτεχνική της ιδιότητα, η γνώση των οποίων με έχει βοηθήσει να φέρνω τις ποιότητες όλων αυτών σε συνδυασμό στα μαθήματά μου με τα παιδιά βοηθώντας τους στην καλλιέργεια δεξιοτήτων για τη ζωή.

Πώς βιώνετε αυτή τη σχέση που αναπτύσσετε με τα παιδιά; Συμμετέχουν στο σεμινάριο και γονείς;
Τις πρώτες φορές που ήταν οι φορές γνωριμίας με το αντικείμενο γιόγκα, τα μαθήματα ήταν ανοιχτά και για τους γονείς για να γνωρίσουν πώς είναι το μάθημα και πώς δομείται σε συνάφεια με τους ίδιους και τα παιδιά τους. Τα μαθήματα παραμένουν ανοιχτά για όποιον γονιό θα ήθελε να συμμετέχει, όμως η προτεραιότητα δίνεται στα παιδιά. Η σχέση που αναπτύσσεται με τα παιδιά και τον δάσκαλο είναι μια σχέση άρρηκτης σύνδεσης, τρυφερότητας, δεσίματος και αλληλεγγύης. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλο και ο ένας εξελίσσεται μέσα από τον άλλο.