Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 30

Κι άλλη μια αποκριάτικη νύχτα - Του Σωτήρη Κακίση (+audio)

1kakisis3011.jpg

 

Υπάρχει πιο πέρα από τον Παπαδιαμάντη; Σαν αστείο μοιάζει, αλλά, ναι, υπάρχει! Υπάρχει η Σαπφώ Νοταρά να διαβάζει Παπαδιαμάντη.

Ο Ματθαίος Μουντές πριν αρκετά χρόνια είχε τη φαεινή ραδιοφωνική ιδέα να βάλει τη Νοταρά να διαβάσει διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Στα χέρια μου εγώ, στο αρχείο μου, μαγνητοφωνημένα έχω επτά, το ένα καλύτερο από το άλλο, με τη μία ανάγνωσή της φοβερότερη της άλλης.Πώς η φωνή αυτή η τρυφερή κι άγρια απλώνεται σαν ψυχή στου Παπαδιαμάντη την κάθε φράση, την κάθε λέξη, τον κάθε ήχο, είναι απίστευτο. Σαν να διαβάζει τα διηγήματά του η Μούσα του αυτοπροσώπως, ένα κύμα επιπλέον ζωής σαν να τα ξυπνάει, σαν να τους δίνει διαστάσεις ακόμα και για τον δημιουργό τους άγνωστες, μαγικά, υπερβατικά, μεταφυσικά, ένθεα.Θυμάμαι ένα βράδυ, μια νύχτα πάλι αργά, Απόκριες από το Άλσος του Πεδίου του Άρεως γυρίζοντας με το αυτοκίνητο ενός καλού παιδιού και μουσικού των Μουσικών Ταξιαρχιών και του Τζίμη Πανούση, ενός παιδιού που στη ζωή του ώς τότε πράγματα ελάχιστα είχε διαβάσει, που είχαμε κι εμείς τη φαεινή ιδέα να του βάλουμε ν’ ακούσει στη διαδρομή ένα διήγημα, το Καμίνι, με τη Σαπφώ Νοταρά.

Φρέναρε τελικά στη Σκουφά, μπροστά από το «Minute» το μεταμεσονύκτιο που ήταν τότε ο καθεβραδυνός προορισμός μας, φρέναρε το παιδί σε έκσταση, σε πνευματική καταληψία, σε κόσμο άλλο, άυλο και μακρινό, ιδιωτικό του. Λες κι είχαν του μουσικού αυτού τ’ αυτιά ακούσει την πιο αποκαλυπτική μουσική ώς τότε, τα ελληνικά του Παπαδιαμάντη τα αρχαΐζοντα σαν τα ’χε όλα νοιώσει τελείως μέσα του, κατευθείαν στο αίσθημα, στην καρδιά του.

Ήταν αποκριάτικη κι αυτή η νύχτα, η νυχτιά κι εκείνη. Με τον Παπαδιαμάντη όμως γ’ άλλη μια φορά επίσημο, μεταμφιεσμένο σε Ελλάδα και γλώσσα πολύ πιο πέρα από του τόπου αυτού τα ανάποδα, τα επιπόλαια, τα στεγνά, τα όλες τις μέρες του χρόνου αποκριάτικα και βασανιστικά. Σε γιορτή, σε καρναβάλι αιώνιων στιγμών,  ο Παπαδιαμάντης με τις λέξεις του όλες δίπλα-δίπλα χορευτικές, και κρατώντας κορδέλες πολύχρωμες από του Αριστοφάνη, από του Αισχύλου, από του Ομήρου το ραβδί, το άχρονο, το αθάνατο, το πάντα ολοζώντανο, το τρελό.

1kakisis3021.jpg
H Σαπφώ Νοταρά στο ραδιόφωνο
Παραπομπές
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Αποκριάτικη νυχτιά»:http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/215-02-20-apokriatiki-nyxtia-1892
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Το καμίνι» (το διήγημα που ακούτε να διαβάζει η Σαπφώ Νοταρά):http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/384-04-34-to-kamini-1907