Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 36

"Η δολοφονία του Πυθαγόρα", του Μάρκος Τσικότ

tsikot

Η δολοφονία του Πυθαγόρα, μυθιστόρημα, Μάρκος Τσικότ, μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου, εκδόσεις Πατάκη 2016

Ένας ζοφερός οιωνός, μια σειρά δολοφονιών και ένα άλυτο μυστήριο είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Χριστίνας Θεοδωροπούλου, από τις εκδ. Πατάκη και μαζί η εμβληματική φυσιογνωμία του Πυθαγόρα, που, γερασμένος πια, προσπαθεί να ορίσει τον διάδοχό του, διαλέγοντάς τον ανάμεσα στους μαθητές της σχολής του.

Το πρώτο έγκλημα θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που ορίζει διάδοχό του τον Κλεομενίδη και το θύμα θα είναι αυτός. Ο φόνος αυτός θα γίνει η αρχή μια σειράς εγκλημάτων και ταυτόχρονα θα επισκιάσει τη Σχολή του Πυθαγόρα και θα δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου.

Τα εγκλήματα, καλά σκηνοθετημένα και εκτελεσμένα, θα συγκλονίσουν τους Πυθαγόρειους. Τη λύση του μυστηρίου θα κληθεί να βρει ο Αιγύπτιος Ακενόν, ο οποίος μαζί με την κόρη του Πυθαγόρα, την Αριάδνη θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά κρυπτογραφημένων στοιχείων, τα οποία θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει για να βρει ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος. Οι δυο νέοι θα βρεθούν παράλληλα αντιμέτωποι με τη σχέση τους και θα καθορίσουν εκ νέου όλα όσα αισθάνονται, προχωρώντας βήμα βήμα στην αναπότρεπτη κάθαρση. Η κατάσταση ολοένα και δυσχεραίνει, καθώς πολύ σύντομα θα αντιληφθούν πως ο δολοφόνος είναι μια ισχυρή προσωπικότητα και τα εγκλήματα σχετίζονται τόσο με μυστικά του σκοτεινού παρελθόντος όσο και με το μέλλον που δείχνει δυσοίωνο.

Ο συγγραφέας στηριζόμενος σε πραγματικά πρόσωπα της ιστορίας υπογράφει ένα ιστορικό θρίλερ, γεμάτο ένταση και πολλή δράση, ένα έργο που φέρνει στην επιφάνεια τη σχολή του Πυθαγόρα, την αινιγματική φυσιογνωμία του ίδιου, για τον οποίο δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα και ταυτόχρονα στοιχεία από τον Κρότωνα του 6ο αιώνα π. Χ,  μέσα σε ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με ενδιαφέρον από τους λάτρεις του είδους.

Βραβευμένος και έμπειρος συγγραφέας ο Τσικότ αφιέρωσε τρία χρόνια για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Planeta. Το 2015 του απονεμήθηκε το Mediterranean Culture Award στην Ιταλία. Την ίδια χρονιά η πόλη του Κρότωνα  τίµησε τον συγγραφέα µε τη διάκριση Encomio Solenne για την ιστορική ακρίβεια και την παγκόσµια εµβέλεια του µυθιστορήµατος αυτού που «έδωσε νέα ζωή στη µορφή του Πυθαγόρα».

Τέσυ Μπάιλα