Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 16

"Η Έρημος και η Ζούγκλα" - Παναγιώτης Ράμμης

Η Έρημος και η Ζούγκλα, Νουβέλα, Παναγιώτης Ράμμης, Εκδόσεις ΑΩ, 2011

Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, δίχως πατρίδα ή ιδεολογία, που χωρίς τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, περιπλανιέται στην "Έρημο και τη Ζούγκλα", εκπροσωπώντας έναν έμπορο όπλων, ο οποίος στις δημόσιες δραστηριότητές του έχει τη φήμη μεγάλου ευεργέτη. Ο ήρωας επιζητεί μια συνεχή φυγή, όχι από την μάζα των ανθρώπων, που είναι αφόρητα προβλέψιμη και ανιαρή, αλλά από τον ίδιο τον εαυτό του. Προσπαθεί, μέσα στη διαλυτική επίδραση του ήλιου της ερήμου και στη ναρκωτική ηγεμονία της ζούγκλας, να καθυποτάξει κάθε αίσθηση της συνείδησής του. Στο τέλος, όμως, αυτή τον "διαλύει", οδηγώντας τον στην πλήρη αυτογνωσία και την τρέλα.
Οι περιοχές, που διαδραματίζονται τα επεισόδια του βιβλίου, είναι φανταστικές. Οι λαοί, οι άνθρωποι δεν είναι τίποτε άλλο από μια ζωντανή αναπαράσταση των ζωωδών ενστίκτων της ανθρώπινης φύσης, από τη στιγμή που, όπως δηλώνει ο συγγραφέας του, "Τον πρώτο μας φόνο τον κάνουμε όταν δολοφονούμε το παιδί μέσα μας!"

Μέσα από εάν ιδιόμορφο τρόπο γραφής και χειρισμού των λέξεων ο Παναγιώτης Ράμμης μας ξεναγεί στο μυθιστόρημά του «Η έρημος και η ζούγκλα», σε τόπους μακρινούς, αλλόκοτους, πολύ διαφορετικά δομημένους από την δική μας πραγματικότητα. Ο ήρωάς του μας ταξιδεύει στη ζούγκλα, εκεί που οι κανόνες και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι συνυφασμένα με τα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης φύσης.

Οι εικόνες και οι περιγραφές του συγγραφέα αρκετά σκληρές είναι σαν μια γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη καθώς περιγράφονται βίαιες σκηνές και συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στη δική μας κοινωνία. Ο ήρωας του βιβλίου προσπαθεί να ξεφύγει από την μονοτονία και αναζητώντας λίγη δράση βουτάει με το αλληγορικό οδοιπορικό του στην «ζούγκλα» και την «έρημο» της δικής του ύπαρξης. Το ταξίδι αυτό θα τον οδηγήσει στην τρέλα…

Μήπως όμως η απόφαση του ανθρώπου να γνωρίσει τη σκοτεινή και ανεξερεύνητη πλευρά του κόσμου που ζεί, η οποία ταυτίζεται με τη δική του σκοτεινή και άγνωστη πλευρά τον απομακρύνει από τα στεγανά και τον οδηγεί σε αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ονομάζουμε…τρέλα;

Αλεξία Νταμπίκη