Top menu

"Ερωτικό παραλήρημα" του Δάνη Κουμασίδη

Ερωτικό παραλήρημα, Αφήγημα, Δάνης Κουμασίδης, Εκδόσεις Λογείον, 2010
 
Χάθηκες πάλι... Κι εγώ που κατέβηκα στην Αθήνα με τα πόδια, με μια λάμψη του ιδανικού στα μάτια και δυο τεράστια χέρια μέχρι τον ουρανό να σε φυλάνε απ' τις βροχές... Κι έφτασα αποκαμωμένος, για να συναντήσω τις σιωπές και όλα τα ένοχα μικρά σου μυστικά. Πάντα φεύγεις... Δεν θα συναντηθούμε ποτέ...
Σημείωμα (του Νέστορα Πουλάκου)
Όντως πρόκειται για παραλήρημα. Ένα έντονο, πραγματικό, αισθαντικό, ρεαλιστικό, ατόφιο, αυθεντικό, πομπώδες, μαγευτικό, εσωτερικό (που εξωτερικεύεται), νοηματικό, ερωτιάρικο, μα και φιλοσοφικό, ειλικρινές, αν και ονειροπόλο, μακρινό σίγουρα, διδακτικό, μακρόσυρτο σαν ποίημα πνοής, παραλήρημα.
danis-vivl1.jpgΑπολαυστικό, σίγουρα. Και δημιουργικό, φυσικά. Είναι το πρώτο βιβλίο του Δάνη Κουμασίδη. Συνεργάτη του περιοδικού, λογοτέχνη, βιβλιοκριτικού και φιλοσόφου, πάνω ψηλά, εκεί στη Θεσσαλονίκη. Ένα αφήγημα για τους έρωτες (ή τους αντί-έρωτες, όπως αρέσκεται να λέει), που γεμίζει το κενό, και δίνει χρώμα, το οποιοδήποτε, στον ουρανό τον μουντό.
Είναι καθηλωτικό. Και ακόμη κι αν είναι υπερβολικό, το σημείωμα μου είναι νηφάλιο.
Παρουσίαση (του Τάσου Ρήτου)
 
Μια παρουσίαση βιβλίου με χρώμα μουσικό και άρωμα ερωτικό
Έπειτα από μια απογευματινή βόλτα στο κέντρο της πόλης, την Πέμπτη, στις 4 του Φλεβάρη, πλησιάσαμε το καφέ-μπαρ «Έντεχνον» ώστε να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Ιορδάνη Κουμασσίδη, με τίτλο «Ερωτικό παραλήρημα». Φίλος γνώριμος ο Δάνης, μας καλωσόρισε πριν ακόμη μπούμε στο μαγαζί, κομψά ντυμένος και χαρούμενος που μας συνάντησε. Καθώς λοιπόν περιπλανηθήκαμε στο χώρο, μιλώντας βέβαια με πολλούς φίλους και γνώριμους θαμώνες, ξαφνικά ένας βίντεο-προβολέας άρχισε να δείχνει μια σειρά φωτογραφιών, επιμέλειας του Δάνη. Ταυτόχρονα ακούγονταν από τα ηχεία οι ερωτικές μελωδίες των Τindersticks και των Portishead. Καθώς λοιπόν ξεκίνησε να σωπάζει ο κόσμος, παρακολουθήσαμε μια σειρά από φωτογραφίες συνοδευόμενες με αποσπάσματα του βιβλίου του Ιορδάνη Κουμασσίδη. Απόλυτη σιωπή, πολύς κόσμος μέσα κι έξω, ποτά γυρόφερναν και παντού ο Δάνης να είναι παρών για να δίνει τις απαραίτητες συστάσεις αναφορικά με το πρώτο του προσωπικό δημιούργημα. Ύστερα, λοιπόν, από ένα 20λεπτο περίπου, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο πάλκο, το οποίο είχε φτιαχτεί για την περίσταση, όπου  μας υποδέχτηκε danis-vivl2.jpgη δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά. Διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο και στη συνέχεια μας παρουσίασε το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η συνέχεια περιείχε λίγα λόγια από τον Δάνη, ευχαριστίες και αναφορές για τη συγγραφή του βιβλίου, και μπόλικη μουσική από γνωστούς μουσικούς της πόλης : τον Γιάννη Μήτση, τον Γιώργο Αετόπουλο, τον Κώστα Πρατσινάκης τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και άλλους φίλους. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσική, άφθονο ποτό, σε ένα κλίμα ενθουσιασμού για τους φίλους του Δάνη και όσους παρευρέθησαν τη βραδιά εκείνη.