Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 7

Εντελώς άγνωστος.. - Ανάγνωση του Κωνσταντίνου Τζούμα

του Νέστορα Ι. Πουλάκου

Complete Unknown, Μυθιστόρημα, Κωνσταντίνος Τζούμας, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009


“Το Μανχάταν είναι όπως στις ταινίες και στα μυθιστορήματα : οικείο και ταυτόχρονα διαφορετικό σε σπίτια, φύλα, ρόλους. Έχεις την αίσθηση ότι εδώ κάτι μπορεί να γίνει και με την περίπτωσή σου. Μαθαίνεις να μιλάς κατευθείαν, χωρίς τις μακροσκελείς εισαγωγές και τις απολογητικές αγιοποιήσεις της Ευρώπης. Μπορείς να είσαι και παιδιάστικος, και γελοίος, και σοβαρός, και πολύ έξυπνος. Εδώ όλα φαίνεται να επιτρέπονται εκτός από τη βλακεία, την έλλειψη στυλ ή το να κάνεις κάτι με μισή καρδιά, όπως διάβασα κάπου. Εδώ επιβιώνεις χωρίς να το κάνεις θέμα. Οι ιδιαιτερότητές σου δεν διαφέρουν και πολύ από των άλλων. Των χιλιάδων άλλων. Αποκτάς το δικαίωμα στην αδιαφορία επιτέλους. Κι αυτή η ανωνυμία, τόσο ερωτική, να παίζεις όποιο ρόλο επιθυμείς, όπως στις μεταμορφώσεις της ελληνικής μυθολογίας. Τι δώρο! Να είσαι εντελώς άγνωστος. Ή, για να γίνω κατανοητός, a complete unknown“

Μια ευθεία αναφορά στο τραγούδι του Μπομπ Ντύλαν, που έχει ραγίσει καρδιές και έχει κάψει συνειδήσεις, είναι τούτο το δεύτερο μέρος της μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας του δημοφιλούς ηθοποιού και ραδιοφωνικού παραγωγού Κωνσταντίνου Τζούμα.

Έτσι, μετά την περυσινή -αρκούντως πετυχημένη- πρώτη προσέγγιση της μεταπολεμικής Αθήνας με το ελευθεριάζον πνεύμα μεταξύ των νέων της εποχής, ταγμένο προφανώς στην εν γένει κουλτούρα της αναβράζουσας παγκόσμιας κοινωνικής σκηνής, έφτασε η ώρα της περιπλάνησης στην Αμερική και της “εφήμερης” εγκατάστασης στην πολύβουη Νέα Υόρκη.

Ο Τζούμας αποτυπώνει όπως μπορεί την εξωπραγματική -για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής- αναμόχλευση ιδεών, κινήσεων, τρόπων ζωής και έκφρασης απόψεων και θέσεων της περιοχής.

Σαν μετεωρίτης όπως προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, βίωσε το όνειρο το αμερικανικό στην τέχνη, τη σεξουαλική ζωή, τη φιλική ατασθαλία και την επαγγελματική παραδοξότητα, με την προσωπική του υπέρβαση πάνω στα δεδομένα να πετυχαίνεται με τρόπο αξιοπερίεργο. Με εμφανείς δόσεις υπερβολής, επιδίδεται σε ανάδειξη της ελαφρότητας της ζωής μέσω χιούμορ και αρτιστίκ συμπεριφοράς ώστε να εξηγήσει τα βαθύτερα ζητούμενα της υπαρξιακής αγωνίας. Ο Τζούμας ζει και γράφει. Πρώτα ζει, παρεμπιπτόντως. Και αυτό που είναι στην πραγματικότητα, αυτό πλασάρει στο σύνολο και τούτο αποτυπώνει στο χαρτί.

Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο κυκλοφόρησε προς το καλοκαίρι. Γιατί άλλωστε να μην διαβάσεις στο χαλαρό κλίμα της εξοχής, τη... χαλαρή διάθεση ενός ευφυούς ανθρώπου που δύναται τρόπον τινά να εξηγήσει “τι είναι ζωή;”.

Άπαντες έχουν δικαίωμα στην τρέλα!