Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 7

Γωνιά του "bankit.gr" : Όλες οι τέχνες μαζί σε μία πολιτεία!

της Νάνσυ Φαφούτη

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2007, όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισε να «χτίσει» μια διαδικτυακή καλλιτεχνούπολη που θα έφερνε τα πάνω κάτω... Αυτό που συνέβη ήταν αναπάντεχο: καλλιτέχνες από 20 κατηγορίες τεχνών ζωντάνεψαν με τα έργα τους την πολιτεία του bankit.gr με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη!

Ζωγράφοι, φωτογράφοι, ηθοποιοί, θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, performers, εκφωνητές, συγκροτήματα, συγγραφείς, συνθέτες, γραφίστες, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, σκιτσογράφοι, animators, καλλιτεχνικές ομάδες, δημιουργοί χειροποίητων κατασκευών, εικαστικοί, ποιητές, χορευτές, στιχουργοί, άφησαν τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη και γέμισαν τον τόπο με χρώματα, μουσικές, λέξεις, ήχους και εικόνες. Κάπως έτσι ξεκίνησε το bankit.gr και ακόμα εξελίσσεται θέτοντας ολοένα και υψηλότερους στόχους.

Μέχρι τώρα λοιπόν, αυτή εδώ, η κατά πολλούς «τράπεζα τεχνών», έχει καταφέρει να φτιάξει μία καλλιτεχνική πλατφόρμα όπου καθένας έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του, να θαυμάσει άλλα έργα, να αξιολογήσει και να σχολιάσει ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον, να ανακαλύψει συνεργάτες, να κουβεντιάσει για θέματα σημαντικά και ασήμαντα χωρίς φυσικά καμία οικονομική επιβάρυνση. Μάλιστα αυτή τη στιγμή η πολιτεία του bankit μετράει γύρω στους 800 κατοίκους και φιλοξενεί περισσότερα από 3000 έργα. Η φιλοσοφία του bankit.gr εστιάζει στο να δοθεί φωνή σε φρέσκα πρόσωπα που πιστεύουν στις ικανότητές τους και δεν έχουν τα μέσα να αναδειχθούν, αλλά φυσικά και σε ήδη γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Υπόσχεται το πιο ζεστό καλωσόρισμα σε ένα χώρο οικείο και προσωπικό για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες που αγαπούν τις τέχνες και θέλουν να προβάλλουν την δουλειά τους.

Βεβαίως, τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Συχνά πυκνά η ομάδα παραγωγής διοργανώνει καλλιτεχνικά events με σκοπό τη παρουσίαση των εγγεγραμένων μελών του site, την έκθεση των έργων τους και φυσικά τη μεταξύ τους γνωριμία. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί το ARTogether Festival. Πρόκειται για το ετήσιο φεστιβάλ του bankit.gr που αποσκοπεί στο πάντρεμα όλων των τεχνών. Με γνώμονα λοιπόν το σλόγκαν «όλες οι τέχνες μαζί» οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορεί να είναι περιτριγυρισμένοι από έργα ζωγραφικής και να παρακολουθούν μια θεατρική παράσταση. Μπορεί να απολαμβάνουν μια έκθεση φωτογραφίας ενώ παράλληλα να πραγματοποιείται μια συναυλία ακουστικής μουσικής και ούτω καθεξής... Όλες οι τέχνες αγκαλιάζονται δημιουργικά στην ίδια στέγη ενώ η διαδικτυακή πολιτεία ζωντανεύει μαγικά σε κάποιο σημείο εδώ τριγύρω...

Και μετά τι; Η ομάδα ελπίζει στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που θα διακρίνεται για την ποιότητα και τη μοναδικότητά της. Οι βάσεις έχουν ήδη μπει και τα βήματα γίνονται σταθερά, με πορεία ανοδική. Το μέλλον θα δείξει...

Σε  τούτη λοιπόν τη στήλη, που μας παραχώρησε το «βακχικόν», από εδώ και στο εξής θα «ακούμε» όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που μας φτιάχνουν το κέφι με το  ταλέντο τους και έχουν κάτι να καταθέσουν. Φυσικά, δε θα παραλείπουμε να σας ενημερώνουμε για ό,τι τρέχει στην πολιτεία του bankit.gr, τα νέα μας, πράγματα που σκαρώνουμε, ανθρώπους που ανακαλύπτουμε και οτιδήποτε άλλο μας κινεί την περιέργεια. Έπεται συνέχεια λοιπόν!