Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 12

Γωνιά του "bankit.gr" : Συνέντευξη της Μαριέττας Φαφούτη

της Μπέτυς Σύγγελου
betty.syngelou@gmail.com

Ένα απόγευμα, λίγες μέρες πριν, κανονίσαμε με την Μαριέττα Φαφούτη να συναντηθούμε για την συνέντευξη!.Το ραντεβού δόθηκε στις 7. Πράγματι, στις 7 και κάτι χτυπάει το κουδούνι. Ανοίγω την πόρτα και κατευθείαν ακούω το γνώριμο ήχο από τα τακούνια της. Πριν την συνάντηση μας, έχω ψάξει όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει από την κυκλοφορία του πρώτου της cd "Try a Little Romance" και από άλλες παλαιότερες. Είναι αλήθεια ότι σε μικρό χρονικό διάστημα το όνομα της έχει ακουστεί πολύ, ιδιαίτερα στο χώρο του διαδικτύου. Οι εκπρόσωποι της εναλλακτικής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα την γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, ενώ το κοινό μέρα με την μέρα την μαθαίνει ακόμα περισσότερο.

Μαριέττα, πάντα έλεγες ότι στη ζωή σου αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να γράφεις μουσική. Ποιες διαδικασίες πιστεύεις ήταν καταλυτικές για να σε οδηγήσουν τελικά στο όνειρο σου;

Αν εξαιρέσεις τους γονείς μου που ανέκαθεν μου έλεγαν να δοκιμάζω ό, τι είχε να κάνει με την άσκηση της ψυχής, του μυαλού και του σώματος, τρεις άνθρωποι είναι οι «υπεύθυνοι» για τη μουσική μου πορεία. Πρώτα οι δάσκαλοι μουσικής που είχα, η Τζένη Θεοφανοπούλου και ο Άγγελος Βελεγράκης οι οποίοι απελευθέρωσαν τις μουσικές που είχα στο μυαλό μου και μου έμαθαν να «παίζω» μαζί τους με τον πιο όμορφο τρόπο. Και στη συνέχεια ο άλλος δάσκαλος και φίλος μου αγαπημένος, ο Γιάννης Κύρης, ο οποίος με καθοδήγησε σε ό, τι είχε να κάνει με τη μουσική τεχνολογία.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου πιστεύεις σε βοήθησε σε αυτή τη διαδικασία;

Το θάρρος, με την έννοια ότι δεν φοβόμουν να προσεγγίσω ανθρώπους προκειμένου να τους δείξω τη δουλειά μου.

Είσαι ένας πολύ θετικός άνθρωπος, με πολύ αισιόδοξη ματιά για την ζωή. Αυτό βγαίνει στην μουσική σου. Ακόμα και η πιο δακρύβρεχτη μπαλάντα που έχεις γράψει θα μιλάει για ουρανό και αστέρια. Από πού πηγάζει όλη αυτή η ενέργεια και πως την διαχειρίζεσαι;

Η αισιοδοξία είναι κάτι που είχα από παιδί και μου το έχουν εμφυσήσει οι γονείς μου. Από πολύ μικρή θυμάμαι ότι για να είμαι ευτυχισμένη το μόνο που ήθελα ήταν να είμαστε όλη η οικογένεια καλά. Υπήρχε και υπάρχει τόση αγάπη που ειλικρινά αισθανόμουν και αισθάνομαι ότι και τίποτα άλλο στον κόσμο να μην είχα θα μου αρκούσε για να είμαι χαρούμενη. Οπότε έχω μάθει να είμαι ευγνώμων με το κάθε μικρό πραγματάκι που θα εμφανιστεί στη ζωή μου. Όσο για το πώς διαχειρίζομαι όλη αυτή την αισιοδοξία, δεν χρειάζεται να τη διαχειριστώ. Απλά άλλοτε τρώω τα μούτρα μου αν φανώ υπεραισιόδοξη σε κάτι (και καθόλου δεν στενοχωριέμαι που τρώω τα μούτρα μου) και άλλοτε τα πράγματα πάνε όπως τα φανταζόμουν. Το να έχω θετική σκέψη και να μην είμαι αρνητικά προκατειλημμένη πάντως με έχει κάνει να απολαμβάνω σε βάθος τις διαπροσωπικές μου σχέσεις και τη ζωή γενικά.
 

bank-b.jpgΠιστεύω απόλυτα σε αυτό: «Αυτό που πραγματικά θέλεις και ονειρεύεσαι μπορείς να το πετύχεις αρκεί να το κυνηγήσεις, να το πιστέψεις βαθιά, να δουλέψεις σκληρά και να μην τα παρατήσεις στις πρώτες δυσκολίες».
Ανατρέχοντας στις πρώτες σου συνθέσεις ποια είναι η άποψη σου και πως βλέπεις την εξέλιξη σου;

Η πλάκα είναι πως όταν είχα γράψει τα πρώτα κομμάτια θεωρούσα ότι είναι αριστουργήματα. Όταν τα άκουσα μετά από πολύ καιρό ήταν σκέτη καταστροφή, ωστόσο μπορούσα να διακρίνω ότι έκρυβαν μέσα τους πολλές δυνατότητες για κάτι πιο όμορφο. Την εξέλιξή μου τη χαίρομαι πολύ. Και όταν λέω εξέλιξη δεν εννοώ ότι έχω βελτιωθεί απαραίτητα. Εννοώ ότι έχω εξελιχθεί ως μουσικός, ως προς τις διαφορετικού ύφους μουσικές στις οποίες μπορώ να ελίσσομαι.

Πως συνδυάζεις την πρωινή σου δουλειά με την μουσική σύνθεση και γενικότερα περιέγραψε μία τυπική μέρα σου.

Η πρωινή μου δουλειά γεμίζει την καθημερινότητά μου μέχρι τις 6 το απόγευμα εδώ και 7 χρόνια. Θα ήθελα πάρα πολύ να ασχολούμαι και να ζω μόνο από τη μουσική μου, προς το παρόν όμως δεν είναι και τόσο εύκολο. Ωστόσο αισθάνομαι πολύ τυχερή που στην πρωινή μου δουλειά συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν γίνει πια αγαπημένοι μου φίλοι και στενοχωριέμαι και μόνο στην ιδέα ότι κάποια στιγμή ίσως τους αποχωριστώ. Όσο για μια τυπική μέρα. 10-6 κάθε μέρα είμαι στην πρωινή μου δουλειά και τα απογεύματά μου μοιράζονται ανάμεσα σε πρόβες, ηχογραφήσεις, μαθήματα φωνητικής, σύνθεση τραγουδιών και μουσικών για διάφορα projects και μελέτη.

Αν δεν είχες ανακαλύψει την αγάπη σου για την μουσική και δεν έμπαινες ποτέ σε αυτό το χώρο, ποιο θα ήταν το επόμενο πράγμα που φαντάζεσαι τον εαυτό σου να κάνεις;

Σίγουρα κάτι που θα είχε να κάνει με τη δημιουργία. Για παράδειγμα θαυμάζω τρομερά τους κομμωτές. Θεωρώ μοναδικό το να βλέπει κάποιος πίσω από την εικόνα σου και να προσπαθεί να βγάλει τον χαρακτήρα σου μέσα από ένα κούρεμα. Άσε που μου φαίνεται υπέροχο να βάζεις το χεράκι σου στο να ανεβάζεις την ψυχολογία των ανθρώπων, να τους ανανεώνεις και γενικά να τους κάνεις να χαμογελούν. Επίσης λατρεύω τη μαγειρική (και το καλό φαγητό γενικότερα). Θα ήθελα πολύ αν είχα χρόνο να μάθω περισσότερα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα. Μαγείρισσα με λίγα λόγια θα γινόμουν με μεγάλη μου χαρά.

Τι είναι το bankit.gr για εσένα;

Είναι μία απόδειξη ότι όταν υπάρχει όρεξη για να γίνουν όμορφα πράγματα, μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να βρεθούν μερικοί άνθρωποι και να πιστέψουν στην ιδέα τους. Η πολιτεία του bankit.gr είναι για όλους όσους την δημιουργήσαμε το «παιδί» μας, η αγάπη μας και το κίνητρο για να κάνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα. Το ότι καταφέραμε να κάνουμε καλλιτέχνες προερχόμενους από 20 κατηγορίες τεχνών, να συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους, να γνωρίζονται, να συνεργάζονται και να δημιουργούν στα καλλιτεχνικά events και το ARTogether Festival που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, είναι για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά που μπορεί να υπάρξει.

bank-c.jpgΤώρα που είδες τα πράγματα «από μέσα», τι θα βελτίωνες και ποια στοιχεία θα δανειζόσουν από το εξωτερικό για τη μουσική σκηνή στη χώρα μας;

Σε επίπεδο δημιουργικότητας πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε πάρα πολλούς εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Ωστόσο νομίζω ότι είμαστε λιγάκι αδύναμοι στον τομέα της προώθησης αυτών των καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Όπως και να το κάνουμε είμαστε ένα πολύ μικρό χωριουδάκι στον παγκόσμιο χάρτη και το να κάνει κάποιος επιτυχία εδώ είναι μεν πολύ σημαντικό, αλλά είναι κρίμα να μην δοκιμάζει τις δυνάμεις του και λίγο πιο έξω.

Η Μαριέττα Φαφούτη, από τον Οκτώβριο ανήκει επίσημα στην μουσική βιομηχανία της Ελλάδας, αφού κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της cd με τίτλο «Try a little Romance» από την Inner Ear, με παραγωγό τον Ottomo. Λίγα χρόνια πριν, το 2006, είχε γράψει την μουσική για την ταινία της Λ. Ρικάκη «Κράτησε με», η οποία κυκλοφόρησε σε cd από την Lyra. Έχει συνεργαστεί και γράψει την μουσική για πολλά διαφημιστικά, έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους, έχει δώσει τη φωνή της σε πολλές εκφωνήσεις. Είναι το μαγικό χέρι και το μυαλό πίσω από την ιδέα του Bankit, που με πολύ αγάπη δημιούργησε με μία ομάδα 7 ατόμων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 δημιουργήθηκε η μπάντα της, που μαζί της ονειρεύεται πολλά πράγματα και γιατί όχι άλλωστε αφού είναι μία ομάδα με πολύ ταλαντούχα παιδιά: την Ευαγγελία Ξυνοπούλου (φωνητικά- κρουστά), την Εύη Κουρτίδου (φωνητικά- κιθάρα), το Θοδωρή Ζευκιλή (μπάσο- φωνητικά), τον Κώστα Καριτζή (βιολί-τρομπόνι), τον Κώστα Χαλιώτη (τύμπανα-κρουστά) και τον Λευτέρη Ξάνθη στο ηχοληπτικό μέρος.
Οι φωτογραφίες είναι του Antonis.
bank11.gifΑνακαλύψαμε την Μαριέττα στο διαδίκτυο στο:
Bankit
www.mariettafafouti.com
Myspace
Facebook
You Tube