Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 9

"Γραμματική" - Μαρία Τσολακούδη (+ Συνέντευξη)

Γραμματική, Διηγήματα, Μαρία Τσολακούδη, Εκδόσεις Τόπος, 2009
Σημείωμα (του Νίκου Μπίνου)
Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε μια συζήτηση-συνέντευξη που είχα με τον υπεύθυνο έκδοσης του περιοδικού Βακχικόν στα ιντερνετικά ερτζιανά, τον είχα ρωτήσει ποιές είναι οι προσδοκίες του για το βακχικόν. Η απάντηση του αποστομωτική. Ευπρόσδεκτοι όσοι έχουν να "πουν κάτι". Ένα χρόνο μετά το περιοδικό -παρεμπιπτόντως μπαίνει αισίως στον τρίτο χρόνο της ζωής του- συνεχίζει στο ίδιο βιολί. Να δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να  προβάλλουν μέσω αυτού, την κάθε λογής τέχνη τους, χωρίς φυσικά κάποιας μορφής λογοκρισία και προπαντώς με αμέριστη ελευθεροτυπία. Και για μια ακόμη φορά παραμένει πιστό στην προσπάθεια αυτή΄ να δίνει λόγο σε αξιόλογους καλλιτέχνες.
Χαιρετίζουμε λοιπόν τη "Γραμματική", το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Τσολακούδη (εκδ. Τόπος). Γεννημένη σε κάποιο νησί του βορειοανατολικού αιγαίου (είναι εμφανές μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου για ποιο νησί μιλάει) προσπαθεί μέσω της διηγηματικής μορφής και των ιστοριών, που φέρουν ως τίτλους κύρια ονόματα, να μας ξεναγήσει στην κοινωνία της μετα-εμφυλιακής Ελλάδας, περιγράφοντας μας -μέσω αυτών των ιστοριών- ένα είδος μετάβασης από τη νεότερη στη σύγχρονη ιστορία της που συντελείται με διάφορους τρόπους, όπως χαρακτηριστικά μου εκμυστηρεύτηκε η ίδια η δημιουργός.

Μέσα από τις διαρκείς της αναφορές στο άλλοτε και στο τώρα, η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει τροφή για σκέψη ώστε να μας δώσει να καταλάβουμε το πώς έχει διαμορφωθεί η κοινωνία σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν και σε κάποιο βαθμό προσδιορίζει και το μέλλον.

Πρόκειται για ένα ευχάριστο και συνάμα δροσερό ανάγνωσμα που σε καίρια του σημεία σου προσφέρει πινελιές νοσταλγικών συναισθημάτων. Άξια λόγου είναι φυσικά και τα αποσπάσματα των τοπικών εφημερίδων που συναντά κανείς μεταξύ των κεφαλαίων, με απώτερο σκοπό της συγγραφέως να λειτουργήσουν ως χαλαρός συνδετικός ιστός και συγχρόνως να δείχνουν και με ένα άλλο τρόπο το πλαίσιο χώρου και χρόνου.