Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 16

"Γλώσσα λανθάνουσα" / "Μαύρη σοκολάτα" - Χάρης Μελιτάς

Γλώσσα λανθάνουσα / Μαύρη σοκολάτα, Ποίηση, Χάρης Μελιτάς, Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2010 / 2011

Ο Χάρης Μελιτάς καθώς βρίσκεται κοντά στα 30 χρόνια στροβιλιζόμενος μέσα στους χωματόδρομους της ποίησης και της λογοτεχνίας, εύστοχα θα τον στιγμάτιζα για την διαφορετικότητα της γραφής του. Πρωτότυπα αλλά και αρκετά πλούσια τα χαϊκού του, ξεπηδούν από το κελάρι του για να γεμίσουν τις σκοτεινές γωνίες, εκεί που δεν χωράνε οι σκόνες των ακριβοπληρωμένων και βάναυσα επιβεβλημένων ποιημάτων και μυθιστορημάτων που καθημερινά μας πλασάρει η τηλεοπτική σαβούρα. Το μπαλόνι έχει φουσκώσει και η αναζήτηση ανθρώπων του πνεύματος έχει γίνει δύσκολη υπόθεση.
Διαβάζοντας τις δύο τελευταίες ποιητικές συλλογές του Χάρη Μελιτά, Γλώσσα Λανθάνουσα και Μαύρη Σοκολάτα, εντελώς σαν σφηνάκια, ένιωσα το κάψιμο στα σωθικά μου. Μέσα στον στάβλο της ικανοποίησης τελικά βρισκόμαστε πολλοί, αυτό σκέφτηκα.
Με λίγα λόγια θα μπορούσα να παρομοιάσω τα χαϊκού του Χάρη Μελιτά, σαν ένα μεγάλο τσουβάλι με κραυγές. Ένα τσουβάλι με κραυγές και συναισθήματα, με αγωνίες και πάθη, με εξομολογήσεις και υποψίες, με αγανάκτηση και στοργή, με μαθήματα ιστορίας και έμπνευσης. Όλα αυτά μέσα στο τσουβάλι συνθέτουν ένα αρκετά ακριβό απαγορευμένο αλκοολούχο πιοτό που προορίζεται να κάψει ακόμα και τους πιο ανυποψίαστους πελάτες της ζωής. 

Τάσος Ρήτος