Top menu

Γιόγκα για παιδιά στο Spiritum Studio στους Αμπελόκηπους

γιόγκα

Γιόγκα για παιδιά 3 - 8 χρονών στο Spiritum Studio
Έναρξη: Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 (18.00) και κάθε Δευτέρα & Παρασκευή 5:30-6:30 μ.μ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η γιόγκα ως μια αρχαία επιστήμη βοηθάει στη δημιουργία υγείας κι ευεξίας χτίζοντας επίγνωση, δύναμη κι ευελιξία στο μυαλό και στο σώμα. Η γιόγκα για τα παιδιά συγκεκριμένα, τα βοηθάει ν' αναπτύξουν σημαντικές επιδεξιότητες μέσα σ' ένα υποστηρικτικό και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο σκοπός της γιόγκα είναι να καλλιεργήσει την εσωτερική δύναμη και αποδοχή τους βοηθώντας τα να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν, καθώς αναπτύσσουν όχι μόνο ευκαμψία και ισορροπία, αλλά και επίγνωση του σώματός τους, συγκέντρωση κι αυτοπεποίθηση.

Στα μαθήματα γιόγκα, τα παιδιά μαθαίνουν ν' ακούν το ένα το άλλο, καθώς και να εκφράζονται και να μοιράζονται ιδέες και προτάσεις. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ιστορίες, τραγούδια, παιχνίδια, χορό, πόζες, μαγικά ταξίδια, χαλάρωση, επιτρέποντας στα παιδιά να μάθουν μέσα από ένα πολυ-αισθητηριακό περιβάλλον. Τα παιδιά κινούνται, παίζουν, χορεύουν και πρωτίστως διασκεδάζουν!

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της γιόγκα είναι να μάθουμε να σεβόμαστε και να τιμάμε τους εαυτούς μας, τους άλλους και το περιβάλλον. Τα παιδιά παρατηρούν τη φύση, τα ζώα και τους άλλους ανθρώπους γύρω τους και μοιράζονται απόψεις, γνώμες και ιδέες για όλα όσα τους αφορούν. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο ενήμεροι για τον κόσμο γύρω τους, πιο ενεργοί στοχαστές και μαθαίνουν να σέβονται και ν' αποδέχονται όλους.

Το μάθημα χωρίζεται σε τρία μέρη- στο πρώτο μέρος καθόμαστε στον κύκλο και συστηνόμαστε. Στη συνέχεια μοιραζόμαστε τα νέα, τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις μας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, όλοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, και όλοι ακούν και σέβονται τον άλλο. Τραγουδάμε παιδικά τραγούδια και κάνουμε κάποιες ασκήσεις για ζέσταμα.

Στο μεσαίο μέρος που είναι και το πιο διασκεδαστικό, παίζουμε παιχνίδια ή πηγαίνουμε σε μαγικά γιόγκα ταξίδια, όπως πικ-νικ στο πάρκο, στον ζωολογικό κήπο, στην θάλασσα/ μουσείο/ τσίρκο/ έρημο/ διάστημα, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συν-δημιουργήσουν το μάθημα μαζί με τον δάσκαλο και ν' αφήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους να καλπάσει! Τα παιδιά ακούν ιστορίες και τις αναπαριστούν μέσα από το σώμα τους, παίζουν παιχνίδια που ενεργοποιούν τον συντονισμό του σώματός τους, κάνουν συνδυαστικές ή ομαδικές πόζες, χορευτικές και ρυθμικές δραστηριότητες κι αναπνευστικά παιχνίδια κι ασκήσεις. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αρχηγοί ενός παιχνιδιού κι ενθαρρύνονται να προτείνουν ιδέες και να πάρουν πρωτοβουλίες ως μέλη της ομάδας.

Το τρίτο μέρος είναι το χαλαρωτικό. Τα παιδιά ξαπλώνουν ακούγοντας ποιήματα ή μικρές ιστορίες, ενώ παίζει απαλή μουσική. Κατά την χαλάρωση, ανανεώνεται η ισορροπία στο σώμα και στο μυαλό και τα παιδιά συγκεντρώνονται στο τι νιώθουν και στο πώς είναι το σώμα τους κατά την παρούσα στιγμή.

Το κάθε μάθημα ακολουθεί μια δομή κι ένα πλάνο, όμως ο δάσκαλος είναι ανοιχτός σε αλλαγές ακολουθώντας τη ροή, τις ανάγκες και τις προτάσεις των παιδιών. Κάποια βασικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται που διευκολύνουν τη ροή, όπως λούτρινα ζωάκια, μπάλες πινγκ-πονγκ, φτερά, καμπανάκια, μαντήλια, κάρτες κ.α.

Η γιόγκα για παιδιά είναι μια ολιστική πρακτική που εστιάζει στον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο. Τους χαρίζει σωματική και πνευματική υγεία και τους βοηθάει ν' αναπτύξουν τους ακτινοβόλους εαυτούς τους!

ΤΑ OΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

βελτιώνει τη δύναμη και την ευκαμψία τους
 αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και χτίζει μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους
αναπτύσσει την συναισθηματική τους δύναμη
διδάσκει ν' αποδέχονται και ν' αγαπούν τον εαυτό τους
αναπτύσσει την επίγνωση των σωματικών τους ικανοτήτων
χτίζει συντονισμό και ισορροπία
επεκτείνει την επίγνωση για τους εαυτούς τους και τους άλλους
βοηθάει στο χτίσιμο και βελτίωση της συγκέντρωσής τους
 ενθαρρύνει την συνεργασία και την ομαδική δουλειά
διδάσκει μεθόδους χαλάρωσης
ενθαρρύνει την συμπόνοια, την γενναιοδωρία και τον σεβασμό

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ALYSSA FOWLER:

Εισάγοντας τη γιόγκα στα παιδιά σε νεαρή ηλικία μπορεί ν' ανακουφίσει από το στρες και ν' απομακρύνει αρρώστιες. Με την είσοδο των παιδιών στο σχολείο, εισάγεται κι ένας σημαντικός βαθμός στρες και στις ζωές τους, με το να υπάρχει ανταγωνισμός από τους γύρω τους και με το να ωθούνται να γίνονται όλο και καλύτερα. Στη γιόγκα, μέσα από μια σειρά κινήσεων κι ασκήσεων αναπνοής, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να δουλεύουν εποικοδομητικά και πώς να συγκεντρώνονται στο παρόν κι όχι στις παρελθοντικές ή επερχόμενες ανησυχίες τους.
Η γιόγκα είναι μη- ανταγωνιστική. Σε αντίθεση με πολλά αθλήματα, η γιόγκα δεν ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, ούτε βάζει πίεση στα παιδιά να κάνουν περισσότερα απ' όσα μπορούν ή καλύτερα ή πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, τα παιδιά παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο τα δικά τους σώματα κινούνται. Η θετική ενίσχυση της γιόγκα προσφέρει ένα πλαίσιο γι' αυτά ώστε να δουν θετικές αλλαγές να συμβαίνουν, χωρίς την πίεση της ανάγκης της αλλαγής. Στις γιόγκα πόζες στρίβουμε την σπονδυλική στήλη, τεντώνουμε τ' άκρα, κάνουμε μασάζ στα εσωτερικά όργανα και ηρεμούμε την αναπνοή. Με αυτούς τους τρόπους, τα παιδιά κρατιούνται υγιή!'.

ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Η Κατερίνα είναι Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Αγωγής και Προσχολικής Ηλικίας του Παν/μίου Αθηνών και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του University College Dublin της Ιρλανδίας (ΜΑ). Έχει εργαστεί 9 χρόνια σε σχολεία στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, καθώς και σε Ελληνικές και ξένες οικογένειες. Έχει φοιτήσει σε εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Θεατρικής Παιδείας και Δράματος στην Εκπαίδευση για παιδιά προ-σχολικής και σχολικής ηλικίας.

Στο Δουβλίνο όπου διέμενε, εκπαιδεύτηκε στη Διδασκαλία Γιόγκα για Παιδιά από τους διεθνείς οργανισμούς Rainbow Kids Yoga και Kids and Yoga, με εκπαιδευτές τους Cristin Tighe και Cayetanna Rodeiras, εισάγοντας στην καθημερινή της διδασκαλία στο σχολείο όπου εργαζόταν, τη γιόγκα σε παιδιά ηλικιών 3-5 μεταξύ των ετών 2013 και 2015. Στα μαθήματά της συνδυάζει στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, χορού και μουσικότητας, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από διαφορετικές φόρμες.

Πιστεύει πως τα παιδιά διαθέτουν το δικό τους μοναδικό φως και μια έμφυτη ακτινοβολία, τα οποία οφείλουμε όχι μόνο ν' αγκαλιάσουμε, αλλά και ν' αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε, γιατί αυτά θ' αποτελούν τη βάση στην οποία εκείνα θα επιστρέφουν και τα εργαλεία με τα οποία θα πορεύονται. Μέσω της κίνησης, του χορού, του παιχνιδιού και της μουσικής, τα παιδιά βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους να επικοινωνούν, να εκφράζονται και να φθάνουν στο απόγειο των δυνατοτήτων τους. Η γιόγκα προσφέρει ένα ήρεμο και χαρούμενο περιβάλλον, έναν ασφαλή χώρο όπου άφοβα μπορούν να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Κόστος: 24 ευρώ τον μήνα για 4 ωριαία μαθήματα.
Ο μήνας προ-πληρώνεται. Σε περίπτωση drop-in, το κόστος μαθήματος είναι 8 ευρώ.
Πρώτο δοκιμαστικό μάθημα δωρεάν.
Τα τμήματα είναι δύο: Ένα για παιδιά ηλικιών 3-5 και το άλλο για παιδιά 6-8 ετών. Μάξιμουμ αριθμός παιδιών ανά τμήμα 12 παιδιά και μίνιμουμ 3 παιδιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

-Τα παιδιά να φοράνε άνετα ρούχα γυμναστικής (όχι φούστες και καλσόν).
-Να έχουν φάει τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την πρακτική.
-Να έρχεστε 5 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος.
-Τα παιχνίδια και παπούτσια τους θ' αφήνονται έξω από την αίθουσα.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κατερίνα Καντσού
693 6879 820
e-mail: katerina.kantsou@gmail.com
Find us in facebook: Sunshine Children's Yoga
Τόπος διεξαγωγής για το πρώτο δωρεάν μάθημα: Spiritum Studio, Σιμοπούλου 13, Αμπελόκηποι