Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 17

"Ατελέσφορη αποδημία" - Κωνσταντίνος Ωσηέ

Ατελέσφορη αποδημία, Ποίηση, Κωνσταντίνος Ωσηέ, Εκδόσεις Ακτίς, 2011

Με την ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Ωσηέ «Ατελέσφορη αποδημία» εγκαινιάζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα ο νεοσύστατος Εκδοτικός Οίκος Ακτίς από την Κύπρο, με έδρα του τη Λεμεσό.
Τα επιμέρους 30 ποιήματα του βιβλίου «χτίζονται» πάνω στο τρίπτυχο αγωνία-απώλεια-αποπροσανατολισμός, το οποίο λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη συλλογική συνείδηση και δράση. Ο Ωσηέ δοκιμάζει τους παραπάνω τρεις όρους μέσα από το αίσθημα της οδύνης για τον χαμό της παιδικής αθωότητας και τον ακυρωμένο μέλλοντα του ενήλικου βίου, είτε ως ενεργός πολίτης είτε ως καλλιτέχνης.

Όπως τα πουλιά –το κυρίαρχο σύμβολο της συλλογής– έτσι και ο άνθρωπος ξεκινά τη μακρά αποδημία του μες τη ζωή, με σκληρό αντίτιμο τη σταδιακή απώλεια των αρχέγονων ενστίκτων του. Παράλληλα, ο Ωσηέ αποτίει με ορισμένα ποιήματά του φόρο τιμής και μνήμης στους Μίλτο Σαχτούρη και Νικηφόρο Βρεττάκο. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Έλενας Ματθαίου, ενώ τον πίνακα «Πρόστυχη γοργόνα» –που συνοδεύει την καλαίσθητη έκδοση– φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Ηλία. 

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Κ. Ωσηέ σηματοδοτεί και την παρουσία του Εκδοτικού Οίκου Ακτίς στη λογοτεχνική ζωή της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδας. Επιδίωξη του Οίκου είναι να συμβάλλει με την προσεκτική επιλογή των τίτλων που θα προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ιδιαίτερη αισθητική και τυπογραφική επιμέλεια των βιβλίων του, στο χώρο των κυπριακών και ευρύτερα νεοελληνικών εκδόσεων.
Οι επιλογές του θα κινηθούν στους τομείς της ποίησης και πεζογραφίας (πρωτότυπης και μεταφρασμένης), του δοκιμίου, καθώς και στην έκδοση επιστημονικών μελετών και διατριβών. Ήδη η σειρά «Ποιητικές φωνές», στην οποία εντάσσεται και η «Ατελέσφορη αποδημία», ανανεώθηκε με την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής «Το τσίρκο των στοχασμών» του Ιάσωνα Σταυράκη, ενώ αναμένεται η έκδοση του ποιητικού βιβλίου «Προχωρημένοι χειμώνες και άλλα φθινόπωρα» του Σταύρου Σταύρου.Για επικοινωνία με τον Εκδοτικό Οίκο Ακτίς: Τηλ. 00357 25587071. E-mail: ekdoseis.aktis@hotmail.com.

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Γρίβα Διγενή 117, Τ.Κ. 3101 – Λεμεσός. 

*  
Ένας πολίτης του παγκόσμιου κράτους μιλά από το προσεχές μέλλονΘα πολεμήσω!
Αυτούς που σφετερίστηκαν τη σκλαβιά μου
ολόρθος θα σταθώ
θα ρίξω το στήθος μου επάνω τους
και θα τους κατατροπώσω

Θα τους αποθέσω
όλες τις ελευθερίες που
σα χειροπέδες μου πέρασαν

Θα πετάξω σε καμίνι
–αφού ξεριζώσω–
όλες τις ανέσεις που μου εμφύτευσαν

Φτάνει Κύριοι, αρκεί, έλεος

Σας χαρίζω την ελευθερία μου
σας δωρίζω τις ανέσεις μου
μόνο δώστε μου πίσω
τη σκλαβιά μου
άστε με ν’ απολαύσω τον κόπο μου

Κι όταν με δουν αυτοί
θα με ανακρίνουν:
– Ύποπτος, αναρχικός, τρομοκράτης

Σ’ ένα απ’ τα χιλιάδες Γκουαντάναμο
θα σαπίζω
μέχρι να λησμονηθώ

Αποδημητικό ποίημα

Ένα ποίημα
είναι μια χαρακιά ανεξίτηλη
στο πρόσωπο του χρόνου

Ένα ποίημα
είναι το Πάσχα
της ερυθράς σκωληκότρυπας
το όνειδος
του Φαραώ πανδαμάτορα

Ένα ποίημα είναι μια τουφεκιά
δεν επιστρέφει
δεν αλλάζει
δεν μετανιώνεται
– ό γέγονε γέγονε

Ένα ποίημα
είναι αποδημητικό πουλί
σε μια νέα αρχή του τέλους
της ατελέσφορης αποδημίας