Top menu

Αληθινή ιστορία... Ταξίδι για άλλη στεριά!

του Νέστορα Ι. Πουλάκου

Ανήμερα των Φώτων και ενώ στο μετρό πρέπει ν' άκουσα κάμποσες φορές τα κάλαντα από μικρά παιδιά (που στη γωνιά τους περίμεναν τα "αφεντικά" τους για το παραδάκι...) έφτασα στο Μετς. στην αρχή της Βουλιαγμένης, στο Θέατρο Ειλισσός του Βασίλη, όπου αυτή την περίοδο παρουσιάζεται η νέα παράσταση της Ομάδας "Όνειρο".

alithini2.jpgΣτις πρόβες ήταν μόνο ο πρωταγωνιστής Γιώργος Καπετανάκος και η εξαιρετική τραγουδίστρια Lamia Bedioui (την είχε παρουσιάσει στο "Βακχικόν" ο Κώστας ο Καραμουζάς στο τεύχος 6 - Ιούνιος 2009), καθότι ο... φοβερός και τρομερός Νίκος Σουλιώτης ήταν άρρωστος. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία, με πολύ χιούμορ και διάθεση σατιρική έντυσε εντέλει την παράσταση με τις πλουραλιστικές μουσικές του και τις καυστικές χειρονομίες του.

Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Καπετανάκος -ως άλλος Λουκιανός- διηγήθηκε τις μετά-ομηρικές περιπέτειες του πρώτου sci-fi συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας. Ενώ, η μελωδική φωνή της Τυνήσιας Lamia Bedioui σε συνδυασμό με τις χορευτικές της ικανότητες και την κίνησή της στο χώρο, έδωσε έναν άλλον αέρα σε αυτό το πανέξυπνο θεατρικό "ανέβασμα" της Alessandra Maioletti.

H "Aληθινή ιστορία... Ταξίδι για άλλη στεριά" είναι μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του αρχαίου συγγραφέα Λουκιανού (2ος α.μ.Χ.), σε μετάφραση του Δημήτρη Καλοκύρη (εκδ. Άιολος).

Μια μουσικοθεατρική παράσταση δοσμένη με χιούμορ και λιτή θεατρικότητα, με μουσικές αναφορές απ'ο τη Μεσόγειο, την Ανατολή, τoν παγωμένο Βορρά, "ήχοι απο το Γαλαξία" και την κεντρική Ευρώπη, συνδεδεμένοι με μικρές ατμοσφαιρικές "εικόνες-ιστορίες" αφηγηματικού λόγου, δραματοποιημένες σπονδυλωτά, με σύγχρονο και λιτό τρόπο.

Ο Γιώργος Καπετανάκος ως Λουκιανός μας εξήγησε ότι "ο Όμηρος για εμάς ήταν ένα πρότυπο εκείνη την εποχή γι' αυτό και τον ακολουθούσαμε, του κάναμε συχνές αναφορές, τον τοποθετούσαμε στα έργα μας".

Πράγματι, η παρουσία, ο λόγος και η διάθεση του Ομήρου είναι έντονα στοιχεία στο έργο του Λουκιανού. Χωρίς βέβαια να αποφεύγει να σατιρίζει, να καυτηριάζει ή να σχολιάζει ποικιλοτρόπως γεγονότα και πρόσωπα της εποχής του. Όπως και τον ίδιο τον Όμηρο βεβαίως.

alithini4.jpgΣαν σε ηρωίδα στις "Χίλιες και μία νύχτες", η Lamia Bedioui μας αποκαλύφθηκε -μακριά από τη μουσική σκηνή- ως "η μούσα του ταξιδιού του Λουκιανού σε επίπεδο φαντασιακό". Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, "είμαι αυτή που τον μεταλλάσσει εν προκειμένω".

Η Αlessandra Maioletti και η Ομάδα "Όνειρο" το έργο το ξέρουν καλά. Και το έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια. "Τον έχω ερωτευτεί τον Λουκιανό και το έργο του", μας δήλωσε η σκηνοθέτις. "Είναι διαχρονικό, έχει χιούμορ και χρώμα έντονο, ενώ ξεφεύγει από την παρακμή της εποχής του καυτηριάζοντάς την. Τελικά είναι τόσο σύγχρονο...".

Όντως, το πρώτο 2ήμερο των παραστάσεων της "Αληθινής ιστορίας... Ταξίδι για άλλη στεριά" κύλησε απλά αλλά χιουμοριστικά ως πρόβα τζενεράλε για τη συνέχεια. Εμείς, εδώ, στο "Βακχικόν" το αγαπήσαμε το έργο. Και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Σας προτρέπουμε να πάτε. Θα προβληματιστείτε, θα σκεφτείτε και, κυρίως, θα γελάσετε. Γιατί τα παραμύθια τα έχουμε ανάγκη.

Φορές-φορές γίνονται τόσο ρεαλιστικά! Αμφίσημη πραγματικότητα;

Ποιος ξέρει;

Καλή συνέχεια

Υ.Γ. Οι παραστάσεις διαρκούν έως τις 30 Γενάρη στο θέατρο "Ειλισσός", Αγλαονίκης 3 και Βουλιαγμένης 40, Μετς. 

Υ.Γ.2 Στις φωτογραφίες : Η Lamia Bedioui, o Γιώργος Καπετανάκος, η Alessandra Maioletti και η κόρη της Σοφία / ... οι συντελεστές της παράστασης με τον Νέστορα Ι. Πουλάκο / Lamia - Γιώργος - Νέστορας...