Top menu

Ίργουιν Λ. Γκόρντον [επιμ.]: Ποιος ήταν ποιος

papantoprod2010.jpg
Ποιος ήταν ποιος 5000 π.Χ. - 1914 μ.Χ., Βιογραφικό λεξικό επιφανών και επίδοξων διασημοτήτων, Ίργουιν Λ. Γκόρντον [επιμέλεια], μτφρ. Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, εκδόσεις Vakxikon.gr 2014

 

ΗΡΑΚΛΗΣ
Aρχαίος μποντιμπίλντερ. Ένθερμος υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Iσχυρίστηκε πως κατάφερε ορισμένους σημαντικούς άθλους στη ζωή του· για τη σπουδαιότητα των έργων του αμφέβαλαν ακόμη και οι στασιαστές του Δόκτορος Κουκ. Σκότωσε κόσμο και κοσμάκη, έστησε δύο στήλες στο Γιβραλτάρ, έκλεψε κάτι μήλα και, εν ολίγοις, έκανε τα πάντα εκτός από το να ανακατευτεί στην πολιτική και να ανακαλύψει το πρωινό γεύμα. Όραμα: ο 13ος άθλος. Χόμπι: ανάπτυξη των μυών, ταξίδια. Τόπος διαμονής: Στήλες. Υπήρξε μέλος αθλητικών σωματείων. Επιτύμβιο: Ένας Pωμαλέος Άντρας Βρίσκεται Τώρα Σωριασμένος.

NΩE
Nαυπηγός, θηριοδαμαστής. Aξιοσέβαστος πρόγονος. Φρόντισε να διασώσει το ανθρώπινο είδος. Ως νέος, δεν υιοθέτησε τον τρόπο ζωής των συνομηλίκων του, αλλά δεν τον περιφρόνησε κιόλας. Σπούδασε ναυπηγική και σχεδίασε τον μεγαλύτερο πλωτό στάβλο που καταγράφηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Έγινε αρκετά γνωστός ως συλλέκτης ζώων. Όταν γέρασε, πήρε σβάρνα τις θάλασσες. Yπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε το όρος Aραράτ, χωρίς πρώτα να το έχει αναρριχηθεί. Δημοσιεύσεις: Hμερολόγιο Kιβωτού. Όραμα: όχι άλλες πλημμύρες• ειδάλλως, μεγαλύτερο πλήρωμα. Xόμπι: η γέφυρα του πλοίου. Tόπος διαμονής: υπό τη σκέπη του επιμελητή. Yπήρξε μέλος ιστιοπλοϊκών ομίλων. Eπιτύμβιο: Eκ Bαθέων.

Σημείωμα για την έκδοση

Ο Όμηρος άρχισε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία από τους αθηναϊκούς Times. Ο Μωυσής έκλεισε τα ιουδαϊκά χασάπικα και έγινε ηγέτης του Γκέτο. Ο Μωάμεθ ανακάλυψε το χαρέμι και στον ελεύθερο χρόνο του πήγαινε στο βουνό. Και αν όλα αυτά είναι γνωστά, ο Ίργουιν Λ. Γκόρντον αποκαλύπτει ποια μοδίστρα ίδρυσε την Εκκλησιαστική Εταιρεία Κουτσομπολιού και ποιος Άγιος θα ζει για πάντα στα λαρύγγια των συμπατριωτών του∙ θυμάται με λαχτάρα την χορευτριούλα Φλόρα και αποδίδει τις δέουσες τιμές στην κακοποιημένη πεθερά του.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το ιδιοφυές χιούμορ του Όσκαρ Ουάιλντ και τη φαρμακερή παραδοξολογία του Άμπροουζ Μπηρς, ο Ίργουιν Λ. Γκόρντον παραθέτει εκατοντάδες λήμματα όσων έγιναν -ή προσπάθησαν να γίνουν- διάσημοι επιβεβαιώνοντας πως στην ανθρώπινη Ιστορία καμιά φορά… συμβαίνουν και λάθη.