Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 17

"Ένωσις (Το Εγχειρίδιο του κακού Αεκτζή)" - Σωτήρης Κακίσης

Ένωσις (Το Εγχειρίδιο του κακού Αεκτζή), Κείμενα, Σωτήρης Κακίσης, Εκδόσεις Αιγαίον, 2011

Όσο τετριμμένη και αν ακούγεται πλέον, όλο τόσο ταιριαστή είναι για το εγχειρίδιο αυτό. Ο λόγος για την έκφραση "για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι". Αυτό θα είχε προφανώς κατά νου ο γνωστός για τα ενωσίτικα αισθήματά του Σωτήρης  Κακίσης, ο οποίος συγκέντρωσε ένα άκρως αξιόλογο υλικό από παλαιότερες συζητήσεις-συνεντεύξεις του με ανθρώπους του αθλητισμού που έχουν συνδυάσει το όνομα τους με την ιστορία της ΑΕΚ.
Συζητήσεις με τον "μεγάλο" Μίμη Παπαϊωάνου για το ποδόσφαιρο της εποχής του και τις διαφορές με το σήμερα (σ.σ. συνέντευξη Φεβ. 1985, Ελευθεροτυπία). Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να αναπτύξουμε το άθλημα. Οι εμπειρίες του από τη συνεργασία με το λαϊκό τροβαδούρο Στέλιο Καζαντζίδη. Τις απόψεις του για τον Κούδα και το Νεστορίδη, τον Δομάζο και τον Χατζηπαναγή. Μιλάει με νοσταλγία για τη μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου και του Φάντροκ. Για το πώς αντιμετώπιζαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Έρχεται στο σήμερα για να συνομιλήσει με τον Θ-ε-ωμά. Να ακούσει αλήθειες που θα πειράξουν και θα ενοχλήσουν από αυτόν τον μεγάλο σκόρερ, πάντα όμως με την ταπεινότητα που τον διακρίνει. Να ξυπνήσει μοναδικές αναμνήσεις από τον τελικό του Κυπελλούχων του '68 της ΑΕΚ με αντίπαλο τη Σλάβια, από τη συζήτηση του με τον σπορκάστερ εκείνης της βραδιάς, τον Βασίλη Γεωργίου, αλλά και διάφορες ιστορίες όταν ακόμα στο μπάσκετ κυριαρχούσαν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Σαν επίλογο θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο στον πρόλογο του βιβλίου, όπως πολύ ορθά αναφέρει ο Κακίσης: ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΙΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ!
Νίκος Μπίνος