Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 5

Ένα "κλικ" στο φακό του Χαράλαμπου Κυδωνάκη

της Ανίσσας Χασίμ

"To take a photograph is to align the head, the eye and the heart. It's a way of life"
Henri - Cartier Bresson

 Ο Χαράλαμπος Κυδωνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, στα δεκαοχτώ του έφυγε για την Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή. Μετά το τέλος των σπουδών του επιστρέφει για να εγκατασταθεί μόνιμα πια στην γενέτειρα του, όπου πλέον ζει και εργάζεται σαν αρχιτέκτονας. Εμείς τον γνωρίσαμε μέσα από την ενασχόληση του με την φωτογραφία, η οποία μετρά πλέον πάνω από δεκαετία, και ξεκινά με αφορμή μια εργασία για το μάθημα ελευθέρου σχεδίου την περίοδο που είναι ακόμα φοιτητής. Το αντικείμενο των σπουδών του επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πλαστικότητα των όγκων, κατανοεί την σημασία του φωτός και της προοπτικής. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το έργο του δεν είναι η συνεχής βελτίωση των τεχνικών του δεξιοτήτων, αλλά η σφραγίδα της προσωπικής του ματιάς που καθιστά αναγνωρίσιμο το στυλ του. 

Το σάλπισμα που θα σηματοδοτήσει την αρχή του ταξιδιού στον μαγικό κόσμο των εικόνων έχει δοθεί. Τα πρώτα χρόνια θα λειτουργήσει απλώς σαν εργαλείο της δουλειάς του.  Η καθοριστική στιγμή που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα του και θα αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία τα επιλέγει δεν θα αργήσει να έρθει, η γνωριμία του με τα έργα των μεγάλων «κυνηγών των πόλεων» Bresson, Doisneau, Frank, Sander… του ανοίγει την πόρτα και τον κάνει έναν ακόμη εραστή του δρόμου που καλείται να αφουγκραστεί τις ιστορίες του. Ασπρόμαυροι διάλογοι ανθρώπων που στέκονται, αγγίζονται, χωρίζουν και ξανασμίγουν, νήματα ζωής που κινούνται υπό το βλέμμα ενός  φωτογραφικού φακού. Αρνείται την θέση του αποστασιοποιημένου θεατή, και γίνεται ο ίδιος κομμάτι ενός έργου που παίζεται στο συνεχώς εναλλασσόμενο σκηνικό της καθημερινότητας, αυτή η εναλλαγή άλλωστε σε συνδυασμό με την προσωπική συμμετοχή είναι που δίνει ζωογόνο πνοή στην δουλειά του. «Η φωτογραφία δρόμου απαιτεί κοντινή επαφή με το αντικείμενο» μας εξηγεί ο ίδιος «Αν δεν πλησιάσεις το θέμα σου δεν θα καταφέρεις να το αγαπήσεις» κι αν δεν το αγαπήσεις, συμπληρώνουμε εμείς, θα παραμείνει ένα άψυχο αποτύπωμα. 

Ο Κυδωνάκης ανήκει σε μια νέα πολλά υποσχόμενη γενιά φωτογράφων που φιλοδοξεί να μεταφέρει αναλλοίωτο το στίγμα της εποχής πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Η φωτογραφία δρόμου εφόσον πληροί τις προδιαγραφές θα αποτελεί πάντα ένα ζωντανό ντοκουμέντο, μια ποιητική παλλόμενη καταγραφή της εκάστοτε πραγματικότητας.

Ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος

- ΦΛΑΣ  (Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής)
- ΕΦΕ  (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης)
- «Καρναβάλι χωρίς χρώμα» (Δήμος Ρεθύμνης)