Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 29

Έκθεση - Γιάννης Μιχαηλίδης

 1._.jpg
Να ’ναι τα βράχια στο γκρεμό βαθιά κουφαλιασμένα,
να ’χει σωριάσει η θάλασσα στην αμμουδιά τα φύκια,
κι αράδα-αράδα στο γιαλό δεμένα, αποσταμένα,
να σιγοτρίζουν τα φτωχά σκιαθίτικα καΐκια.*

 

Από τη Σκιάθο κι ο Γιάννης. Από την ίδια γενική ψυχή, από του ίδιου τόπου την πανάρχαια ηρεμία, τον μες στο καταγάλανο Αιγαίο καταπράσινο, προαιώνιο πλου του.

Και στα μάτια και τα δικά του από την πρώτη στιγμή όλων των χρωμάτων οι ήλιοι, όλων των σκιών τα ολόλαμπρα σκότη, το επίμονο χρυσό, το τρυφερό ασημί.

Πρωτοείδε του Αρμένο Ματτιόλι του ιταλού το καβαλέτο, την παλέτα, μικρό παιδί στο νησί του. Κι αυτός όμως της ζωγραφικής ήδη αιχμάλωτος, του οπτικού κόσμου στρατιώτης, επίδοξος στρατηγός και πολέμαρχος.

Ρωτώντας εγώ κάποτε τον πιο αγαπημένο του (και πιο αγαπημένο μου) Νίκο Χουλιαρά, -Τι γνώμη έχουμε, Νίκο, για τον Πόλοκ;, εκείνος μου απάντησε, -Ε, από τους πιτσιλωτούς ο καλύτερος… Αλλά η ανεικονική, η διάχρωμη επιμονή, η ορθάνοιχτη ζωγραφική σε πολλούς παραπάνω από αυτής της Γης κόσμους, με τα χρώματα, με το μαύρο επικεφαλής πάντοτε και οδηγό, πάλι για εδώ γύρω λέει, πάλι όλα τα μέσα μας μαζί μ’ όλα τα έξω σκέφτεται, ξανα-επινοεί. Και τότε οι πίνακες κι οι διαχύσεις τους συγκεκριμένη, εξαιρετικά συγκεκριμένη μουσική, σαφής, ακόμα πιο ευκολονόητη, το ίδιο άμεση, το ίδιο ταπεινή.

Με τους ποιητές μάλιστα, από παλιά, από την αρχή, θυμάμαι, ο Γιάννης. Ο λόγος τους λόγος του, τα έργα του συνοδοί τους ήρεμοι, Ερμής τους ψυχοπομπός ανεξαγόραστος, σύντροφος των στιγμών, των βιβλίων τους αποφασιστικός, προσωπικότατος.

Γιατί κι η Σκιάθος του άλλωστε όλα μαζί. Και Παπαδιαμάντης, και ανθρώπων πολλών με κάθε τρόπο αναδρομική και σωτήρια, αποκαλυπτική και παγκόσμια έκθεση.

Σωτήρης Κακίσης
2.______im_ezr_ovsdoms_oz4pphm6xim6hzrnots_mz4dov8_fzrvovydpg8_ezr8gz4ppgm6vz4tousdphm6_z4ugzprpjc_bzrnou867zr_phsdous6xzrkgz4totw___.jpg
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης με τον Κώστα Ριζόπουλο στο σπίτι του Κύριλλου και της Αθηνάς Σαρρή (φωτογραφία Σωτήρης Κακίσης)

*Λάμπρος Πορφύρας, Δέηση για την ψυχή του Παπαδιαμάντη.

Σχετικά με τον Γιάννη Μιχαηλίδη δείτε εδώ: http://www.yannismihailidis.gr/bio.html.

2.___.jpg
3.___.jpg
4.__.jpg
5.__.jpg
6._.jpg
7._.jpg
8.__.jpg
10._scrap.jpg