Top menu

Κατερίνα Καριζώνη: "Μου αρέσει να ψάχνω για τα ίχνη του παρελθόντος"

intzekarizwnh.jpg
Συνέντευξη στον
Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Η Κατερίνα Καριζώνη έγινε γνωστή με το μυθιστόρημα Τσάι με τον Καβάφη (εκδόσεις Καστανιώτη 2004) που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Στην συνέχεια εξέδωσε και άλλα μυθιστορήματα. Γράφει με ευκολία τόσο μυθιστορήματα όσο και διηγήματα και παιδικά βιβλία. Ακόμη είναι εξαιρετική ποιήτρια. Η Κατερίνα Καριζώνη είναι μια προσωπικότητα των γραμμάτων που δουλεύει ασταμάτητα και εκδίδει βιβλία που είναι βασισμένα στην ιστορική έρευνα. Όπως και η ίδια λέει στην συνέντευξη, της αρέσει να  «ψάχνει για τα ίχνη του παρελθόντος».


Τι είναι το μυθιστόρημα Το βαλς στην ομίχλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη;
Το βαλς στην ομίχλη είναι ένα μυθιστόρημα με πολλές διαστάσεις: ιστορικό, αστυνομικό, ερωτικό, φανταστικό. Η ηρωίδα όμως τελικά  αναζητά τη χαμένη εικόνα της πόλης της, της Θεσσαλονίκης. Πόσο εύκολο είναι να γράψει κανείς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται  ταυτόχρονα και την ιστορία μιας πόλης;


Αν και είναι ιστορικό μυθιστόρημα έχει αστυνομική πλοκή. Πώς τα συνδυάζετε και τα δυο;
Υπάρχει η δυσκολία της διπλής γραφής, δηλαδή του αστυνομικού και του ιστορικού μυθιστορήματος. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, καθώς θα πρέπει να προσέχει κανείς τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν την αστυνομική πλοκή, αλλά και τις ιστορικές πληροφορίες της εποχής. Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα που δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα στον τόπο μας. Στο εξωτερικό όμως γνωρίζει επιτυχία. 


Ποιες είναι οι δυναμικές που διαμορφώνονται κατά τη συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος;
Οι δυναμικές είναι πολλές και συχνά αντιφατικές. Όταν ξεκίνησα να γράφω το Βαλς στην ομίχλη, δεν είχα ιδέα ποια πρόσωπα θα εμπλέκονταν στην υπόθεση, τι ρόλο θα έπαιζαν και ποιο απ’ όλα θα έκανε το έγκλημα. Είχα υπόψη μου έναν άλλο ήρωα, αλλά η ιστορία από μόνη της με οδήγησε  στον «σωστό» δολοφόνο, ή για να το πω αλλιώς: οι ήρωες αυτονομήθηκαν και πήραν την ιστορία στα χέρια τους. 


Το Βαλς στην ομίχλη θεωρείται ένα κλασικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη. Ξαναβγήκε μετά από δεκατρία χρόνια και γνώρισε την ίδια  αποδοχή. Τι είναι εκείνο που καθορίζει την αντοχή ενός βιβλίου στο χρόνο;
Νομίζω ότι και τα δύο: το αστυνομικό και το ιστορικό μυθιστόρημα είναι διαχρονικά είδη. Εκείνο που καθορίζει όμως αν κάποιο βιβλίο θα συνεχίσει να διαβάζεται, έχει να κάνει και με τα ποιοτικά στοιχεία του κι αυτά βέβαια  δοκιμάζονται πολλαπλώς μέσα στο χρόνο.


Άκουσα ότι  το Βαλς στην Ομίχλη έχει γυριστεί  ταινία από ένα γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Πείτε μας κάτι γι’ αυτό.
Ναι, ήταν μια έκπληξη που μου επιφύλαξαν τα παιδιά ενός γυμνασίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Γύρισαν το βιβλίο μου σε μια ερασιτεχνική ταινία  που όμως  ήταν εξαιρετική και με κάλεσαν στο σχολείο για να τη δω. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή που έλαβα γι’ αυτό το βιβλίο.


Τι κοινό έχουν το βλέμμα του ιστορικού και του αστυνομικού συγγραφέα;
Ότι και οι δυο ψάχνουν. Ο αστυνομικός συγγραφέας ψάχνει για τα ίχνη του δολοφόνου και ο ιστορικός ψάχνει για τα ίχνη του παρελθόντος. Στο Βαλς στην Ομίχλη όμως υπάρχει και το στοιχείο της τοπιογραφίας. Έτσι ο αναγνώστης ανακαλύπτει τα ίχνη της παλιάς Θεσσαλονίκης που υπήρξε  μια κοσμοπολίτικη και συναρπαστική πόλη στο παρελθόν. Διαβάζοντας λοιπόν κανείς το Βαλς στην ομίχλη παράλληλα με την τέρψη της αστυνομικής πλοκής, απολαμβάνει και την περιήγηση στην παλιά πόλη και την ιστορία της. 


Γιατί ένας συγγραφέας καταφεύγει στο παρελθόν για να αντλήσει τις ιστορίες του;
Θα σας μιλήσω για τη δική μου περίπτωση. Εγώ καταφεύγω στο παρελθόν γιατί με πνίγει το παρόν, το θεωρώ λίγο, δεν μου φτάνει, ούτε με εμπνέει. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν χωράω στην καθημερινότητα και γράφοντας νιώθω ότι ο χώρος μου και ο χρόνος μου διαστέλλονται. Ερευνώντας την Ιστορία μάλιστα ανακαλύπτω απρόβλεπτες πτυχές που επιχειρώ να τις φέρω στο φως με τα βιβλία μου. Κι αυτό το παιχνίδι και το ταξίδι με συναρπάζουν.  


Βλέπετε  τον εαυτό σας στους ήρωες του βιβλίου σας;
Μα φυσικά. Τα κείμενα είναι οι καθρέφτες μας. Όσο περισσότεροι μπορούν να καθρεφτιστούν σ’ αυτά, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του βιβλίου. 


Πείτε μας  δυο λόγια για το μυθιστόρημα που ετοιμάζετε.  
Το μυθιστόρημα που ετοιμάζω είναι η ιστορία μιας οικογένειας που περνάει μέσα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, ενώ παράλληλα ξετυλίγεται και μια άλλη δίδυμη αφήγηση που έχει να κάνει με το Άγιο  Όρος και τα μυστήριά του. Η δεύτερη αφήγηση τείνει να γίνει αστυνομική. Τα πρόσωπα και τα ιστορικά στοιχεία όμως είναι πραγματικά και  βασίζονται σε προφορικές μαρτυρίες δικών μου ανθρώπων που βίωσαν τα  γεγονότα της Κατοχής. Διαπιστώνω ότι η εποχή είναι εξαιρετικά σκληρή και δυστυχώς έχει μεγάλες ομοιότητες με τις μέρες της κρίσης που διανύουμε. Κατά έναν περίεργο τρόπο η Ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα από διαφορετικούς συσχετισμούς, αλλά πίσω απ’ αυτούς τους συσχετισμούς κινούνται πάλι τα ίδια πρόσωπα και οι απόγονοί τους.