Top menu

Το Vakxikon.gr στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Δελτίο Τύπου
Το Περιοδικό Γραμμάτων & Τεχνών Βακχικόν, καθώς και οι ομώνυμες ψηφιακές εκδόσεις, θα συμμετάσχουν στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου). Το περιοδικό θα παρουσιαστεί στη "γωνιά των περιοδικών λόγου και στοχασμού", μέσω οθόνης υπολογιστή. Ενώ τις ψηφιακές εκδόσεις (όπως και το περιοδικό) θα εκπροσωπήσει ο Τάσος Ρήτος στη συζήτηση Τα e-book στη διάδοση της λογοτεχνίας, ο τρόπος προβολής των περιοδικών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και ο ρόλος των διαδικτυακών περιοδικών (Κυριακή 8 Μαΐου, 2.00-3.30 μ.μ., Φιλολογικό Καφενείο).
Του Τάσου Ρήτου
(εκ της εκδοτικής ομάδας του Vakxikon.gr)

Ραντεβού στη μία το μεσημέρι, μπροστά στην είσοδο, έξω ακριβώς από το περίπτερο 15 της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συναντηθήκαμε με τον Μάριο Περδίου (συγγραφέας πολεμικών διηγημάτων που γνώρισα στα παιδικά μου χρόνια), ο οποίος ήρθε από τον Καναδά για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην παρέα μας προστέθηκε η Ιωάννα Μουσελιμίδου
logotexnika-periodika2.jpg(συγγραφέας – ποιήτρια), η οποία και είχε στα χέρια την πρώτη ποιητική της συλλογή (Ανοίκειος νόστος, Εκδόσεις Ιωλκός, 2011). Μαζί μας βρισκόταν προς υποστήριξη για όσα θα συνέβαιναν στη συνέχεια, η ψυχολόγος Φαίη Νάση που έφτασε από την Πρέβεζα γι’ αυτό τον σκοπό.  

Δύο περίπτερα και η σχετική γιορτή είχε ξεκινήσει από τις 5 Μαΐου, όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η περιήγηση μου έγινε την τελευταία μέρα. Την Κυριακή ο κόσμος έκανε βόλτα στην έκθεση, έχοντας χαλαρή διάθεση για χάζι. Συνάμα ν' αναφέρω ό,τι στην άλλη μεριά της Έκθεσης υπήρχε ένα κομμάτι της Άνθο-Έκθεσης, με αποτέλεσμα να βλέπεις μερικά ζευγαράκια να κρατάνε βιβλίο στο ένα χέρι και λουλούδι στο άλλο.

Έπειτα από μια μικρή περιήγηση στο περίπτερο 15 βρεθήκαμε μπροστά στη γωνιά του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και απέναντι στη γωνιά των Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού. Μία θέση υπολογιστή με τα σημαντικότερα ηλεκτρονικά περιοδικά, μια μεγάλη τηλεόραση με κυλιόμενη προβολή στιγμιοτύπων των περιοδικών, και αρκετά έντυπα να συμπληρώνουν το τοπίο. Ανάμεσα, λοιπόν, στα περιοδικά βρισκόταν και το Περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών Βακχικόν. Κάνοντας κλικ στο παράθυρο του υπολογιστή, σε σχετικό link, μπορούσες να περιηγηθείς στις σελίδες του.

Η συνέχεια περιείχε συνάντηση με τον Βασίλη Ρούβαλη (e-poema), ο οποίος μας καλωσόρισε και μας κάλεσε στο Φιλολογικό Καφενείο όπου θα λάμβανε χώρα μια συζήτηση για Τα e-book στη διάδοση της λογοτεχνίας, ο τρόπος προβολής των περιοδικών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και ο ρόλος των διαδικτυακών περιοδικών. Μεγάλη ήταν η χαρά για το περιοδικό Βακχικόν, οπότε αμέσως σπεύσαμε να βρούμε ένα σημείο δράσης και να συζητήσουμε με την ομάδα που είχαμε φτιάξει αυτοστιγμής. Κάπου εκεί προστέθηκε και ο Δάνης Κουμασίδης (διδάκτορας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας) στην παρέα μας, ο οποίος μας πρόσφερε τις πολύτιμες πληροφορίες του.

Λοιπόν, το τοπίο ήταν αρκετά φωτεινό και στο πάνελ της συζήτησης ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), οι
εκδότες περιοδικών όπως ο Γιάννης Πατίλης (Πλανόδιον), ο Βίκτωρας Τσιλώνης (intellectum), ο Γιώργος Κορδομενίδης (Εντευκτήριο) και μερικοί ακόμη των οποίων τα ονόματα δεν συγκράτησα καθότι ήμουν απορροφημένος στη συζήτηση, περιστράφηκαν γύρω από τη χρήση του διαδικτύου στο σύγχρονο τοπίο της λογοτεχνίας. Ο Βασίλης Ρούβαλης συντόνιζε την όλη κουβέντα και κάποια στιγμή ανήγγελλε την παρουσία μου στο πάνελ ως εκπρόσωπο του Περιοδικού Βακχικόν. 
Έπειτα από μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σε σχέση με τις απόψεις των άλλων συνομιλητών, ακολούθησαν κι άλλες παρεμβάσεις για το θέμα και η συζήτηση κύλησε σε χαλαρό κλίμα. Η μιάμισης ώρας κατατοπιστική κουβέντα έλαβε τέλος με ένα αρκετά ενθουσιώδες πνεύμα για το μέλλον των ηλεκτρονικών περιοδικών. Η συνέχεια περιείχε περιήγηση στα δύο περίπτερα της έκθεσης και κατάληξη με την παρέα σε μεζεδοπωλείο της πόλης, συζητώντας τα παρελκόμενα.
logotexnika-periodika.jpgΕντύπωση μου έκανε το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τη νέα γενιά συγγραφέων και την παρουσία των περιοδικών και των e-books στο internet. Όπως και το γεγονός ότι το Vakxikon.gr προκάλεσε απορίες και ερωτήσεις στο τέλος της σχετικής συζήτησης για την προέλευση και τη λειτουργία του.