Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 10

Πιάνοντας τον παλμό της εποχής - Ανάγνωση του Βασίλη Σαμπράκου

του Νίκου Μπίνου

Σκίσε το manual, Μυθιστόρημα, Βασίλης Σαμπράκος, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2009

..Να πάνε να γαμηθούν! Και τώρα να πονέσουν, να πανικοβληθούν! Θα τους γαμήσω κι εγώ τη ζωή, έστω για λίγο, μέχρι να κάτσει η σκόνη, να πνίξουν το θέμα, να βάλουν μια φωτιά, να βγάλουν μια άλλη γρίπη, κάτι που θα καβαλήσει την επικαιρότητα, που θα παίξει ψηλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων..
"We can be heroes, just for one day, we can be heroes, just for one day, we can be heroes", ποιος ξέρει μπορεί και να άκουγε τους στίχους του παραπάνω τραγουδιού του David Bowie ο αθλητικογράφος Βασίλης Σαμπράκος, όταν έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα (Σκίσε το manual εκδ. Ελληνικά Γράμματα)!
Πιάνοντας τον παλμό της εποχής, ο δημοσιογράφος δημιουργεί έναν "ήρωα" που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.  Πρώτα απ΄' όλα για μας τους ίδιους, για να διατηρήσουμε ζωντανή την  ελπίδα και να βρούμε ένα στήριγμα που θα μας δώσει ώθηση να προχωρήσουμε.
Ένα καλογραμμένο και  με συνεχή δράση βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με μια ανάσα  - προσωπικά δε χρειάστηκα παρά λίγες ώρες και συγκεκριμένα όσες διαρκεί η πτήση Αθήνα – Μαδρίτη και τούμπαλιν.
Το  όλο στόρι αφορά έναν δημοσιογράφο που στήνει 11 αγώνες ποδοσφαίρου και μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του αποκαλύπτει με ηχογραφημένα ντοκουμέντα το σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο δημιουργός του μας ενημερώνει πως πρόκειται για μια φανταστική ιστορία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το ποδόσφαιρο για τους  άμεσα ενδιαφερόμενους είναι το δεύτερο  πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, λένε. Κι όμως κάμποσοι από αυτό  ζουν. Μήπως με αυτό το βιβλίο θέλει να μας περάσει μηνύματα που δε δύναται να ειπωθούν με άλλο τρόπο; Για διάφορους και ποικίλους λόγους.
Και θέτω τόσο καίρια ερωτήματα μιας και  για τους καλά μυημένους στο χώρο, τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις σελίδες του μόνο άγνωστα δε φαίνεται να είναι!  Τα συμπεράσματα δικά σας.