Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 9

"Ο διάβολος πάνω σε στρατσόχαρτο" - Γιάννης Ζελιαναίος

Ο διάβολος πάνω σε στρατσόχαρτο, Ποίηση, Γιάννης Ζελιαναίος, Εκδόσεις Ενδυμίων, 2009
Η τρέλα καμιά φορά μοιάζει
μ’ ένα χαμένο λυχνάρι
στη μεγαλύτερη θηλιά της ασφάλτου
κι ο θάνατος έρχεται
σαν πλένω ποτήρια
από το χθεσινό μεθύσι.

Σημείωμα (του Τάσου Ρήτου)

Ο διάβολος πάνω σε στρατσόχαρτο. . . κλείνω τα μάτια μου και σκέφτομαι το τοπίο. Σβηστά φώτα. Το σπασμένο ξύλινο πατζούρι γερμένο πάνω στο τζάμι, ίσα ίσα μα μπαίνει μια τσόντα ακτίνες από το φως του ήλιου το πρωί. Στεγνό κρασί στο γυάλινο ποτήρι και κουτάκια μπύρας πεταμένα στο λευκό πλακάκι. Στο σκονισμένο πικαπ ο Μάρκος ο Lanegan γρυλίζει απόκοσμα με στίχους για έρωτα και πόθο, για ουίσκι αιώνων και ιστορίες των θαμώνων του γκρεμισμένου μπαρ του.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Γιάννης Ζελιαναίος, φίλος και γνωστός πότης με επισκέπτεται με το άψογα σχεδιασμένο ανθολόγιο του. Ζωγράφος σκληρών, σκοτεινών και καθημερινών εικόνων. Δημιουργός ασπρόμαυρων τοπίων με φόντο το μαύρο της πόλης και το άσπρο των χεριών.

Ο Γιάννης εχθρός του χαρτογιακά ποιητή, ταξιδιώτης ο Γιάννης, ταξιδιώτης χαμένος στις πληγές του έρωτα, προσφέρει ένα ξεροκόμματο στο διάβολο! Η μάλλον αφήνει τις λέξεις του στο στρατσόχαρτο και ο διάβολος σέρνεται με το πιοτί του να στάζει σαν αίμα απ’ τα χείλη, μέσα στις χαράδρες της φανταστικής καθημερινής τρέλας του Γιάννη Ζελιαναίου. Μια συλλογή για μεθυσμένους, ερωτευμένους, σακάτηδες δαίμονες της καθημερινότητας.