Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 8

"Σαν Άνγκρε, Τα δάκρυα της Φον Μπράουν" - Γιάννης Παλαβός, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος

Σαν Άνγκρε - Τα δάκρυα της Φον Μπράουν, Διηγήματα, Γιάννης Παλαβός – Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Εκδόσεις Τόπος, 2009

Σημείωμα (του Τάσου Ρήτου)

Τo "Σαν Άνγκρε" είναι μια ελεεινή κωμόπολη της αμερικάνικης επαρχίας. Ένας άεργος τριαντάρης, γέννημα θρέμμα της περιοχής, θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση με κυβερνητικές συνωμοσίες, καταθλιπτικά ανδροειδή που διαβάζουν Καμύ, παλιό-ροκάδες μπακάληδες και νομπελίστες ποιητές.

Το «Σαν Άνγκρέ του Γιάννη Παλαβού, αποτελεί ένα νουάρ επιστημονικής φαντασίας, ενώ παράλληλα θεωρείται κι ένα road adventure, που θα μπορούσε πολύ εύστοχα να είναι εικονογραφημένο comic. Μέσα στην πλοκή του και τις σύντομες ατάκες, εύστοχα γίνονται εμφανή και τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία του σήμερα.

Από την άλλη μεριά έχουμε μια δεύτερη ιστορία, εκείνη του Σωτήρη Παπατζιμόπουλου, "Τα δάκρυα της Φον Μπράουν". Είναι κατά κάποιο τρόπο ολοκληρωμένη, από τις γνωστές ιστορίες του συγγραφέα στον Εξώστη (fanzin της Θεσσαλονίκης) υπό τον τίτλο "Το κουτί της Πανδώρας".

Ο Τζο Λυχνίας είναι ένας ντετέκτιβ των ανατολικών φτωχοσυνοικιών. Αγκαλιά μ' ένα Μπλουνταστ 732Δ ολομερής, μπεκροπίνει στο μπαρ Μπλε Πεταλούδα συναντώντας καθημερινά ανθρώπους ή φαντάσματα που του θυμίζουν το τίποτα που έχει απομείνει!

Μικρές ιστορίες του φανερώνουν τελικά ότι η ζωή του Τζο Λυχνία γεμίζει και αδειάζει σαν ποτήρι με σαμπούκα και πάγο, και αυτό είναι το νόημά της!

Στο τέλος έχουμε το δέσιμο των δύο ιστοριών, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, ως γλυκόπικρο τέλος! Ακολουθεί και μία μικρή ιστορία περί δημιουργίας των δύο συγγραφέων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του "Σαν Άνγκρε" χύνοντας μέσα στο ποτήρι τους "τα Δάκρυα την Φον Μπράουν".