Top menu

Ο μύθος του Δράκουλα του Παναγιώτη Καρώνη

kleomenhskarwnhs.jpg
 
Ο μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, μελέτη, Παναγιώτης Καρώνης, εκδόσεις Το Δόντι 2014

Από το 1897 που τυπώθηκε για πρώτη φορά ο «Δράκουλας» του Bram Stoker, ο ζοφερός ίσκιος του δεν έπαψε στιγμή να μεγαλώνει, διαδίδοντας παντού το μύθο του αιμοδιψή Κόμη της Τρανσυλβανίας. Αυτός ο ίσκιος είναι τόσο ερεβώδης και μακρύς που σίγουρα θα συνεχίσει να απλώνεται και στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, ενώ οι απαρχές του βρίσκονται κρυμμένες στα βάθη του παρελθόντος, πολύ πριν τον Νοέμβρη του 1431 και τη γέννηση του Vlad Tepes -ιστορικό πρόσωπο-.
  Ο Καρώνης επικεντρώνει στην παρουσία των βαμπίρ και των βρικολάκων στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο. Επιχειρεί να εγκλωβίσει μία -όσο γίνεται- πιο συνολική εικόνα του ίσκιου του Δράκουλα, από τις μυθικές απαρχές του έως το 2014, μέσα σε ένα μικρό και περιεκτικό βιβλιαράκι.
  Μας συστήνει εξ αρχής τον Vlad Tepes και τον Bram Stoker μιας και τα ονόματα τους είναι συνδεδεμένα όσο κανενός αλλού με αυτόν το μύθο. Έπειτα αναζητά τα αρχαία -όσο η Ιστορία- αρχέτυπα του και τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τα νεκρόζώντανα όντα στον ευρωπαϊκό χώρο, φτάνοντας τελικά στον Πολιντόρι, τον Μπάιρον και τη μόνιμη εισχώρηση των βαμπίρ στο χώρο της λογοτεχνίας και εν συνεχεία του κινηματογράφου.
  Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε δυο ερωτήματα: Πως φθάσαμε στον «Δράκουλα» του Bram Stoker; Τι έγινε από τον Stoker και μετά στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο;
  Ο «Μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πρώτο εγχειρίδιο για τον αμύητο στο είδος που δεν ξέρει από πού να αρχίσει, αυτόν που επιθυμεί μια πρώτη γεύση της ιστορίας πίσω από τις ιστορίες των πλασμάτων της νύχτας.

Κλεομένης Παπαϊωάννου