Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 29

Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση του Παναγιώτη Μανιάτη

4_-_papadomaniatis.jpg
Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση, μελέτη, Παναγιώτης Μανιάτης, εκδόσεις Δίαυλος 2014

 

Μέχρι σήμερα, οι γνώσεις μας για την ποίηση της Οκτωβριανής Επανάστασης, περιορίζονταν στο μνημειώδες βιβλίο του Τρότσκι Λογοτεχνία και επανάσταση. Οι μελέτες, που είχαν ακολουθήσει ήταν ως επί το πλείστον αποσπασματικές και αναφέρονταν σε ορισμένες ομάδες ποιητών.
Έρχεται, λοιπόν, σήμερα το βιβλίο του Παναγιώτη Μανιάτη Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίαυλος, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει συνοπτικά όλη την εξέλιξη της ποίησης στη Ρωσία από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη, που απαιτεί μεγάλο όγκο γνώσεων και πολλές ώρες διαβάσματος, κάτι, που φανερώνει και η εκτενής βιβλιογραφία, που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου.
Μια από τις αρετές του βιβλίου είναι ότι ο Παναγιώτης Μανιάτης παραθέτει παραδείγματα του κάθε είδους ποίησης και της κάθε ποιητικής ομάδας, με αποτέλεσμα, ο αναγνώστης να μπορεί να έχει μια άμεση εικόνα των ποιητικών ρευμάτων της εποχής.
Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι ο Παναγιώτης Μανιάτης δεν κριτικάρει τους ποιητές, που αναφέρει, ίσως γιατί θεωρεί ότι είναι περισσότερο μελετητής και λιγότερο κριτικός λογοτεχνίας, όμως, θα λέγαμε ότι υπάρχουν ψήγματα θετικής κριτικής για το έργο του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, που του αφιερώνει και ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου. Νομίζουμε ότι αξίζει να σταθεί κανείς στον Μαγιακόφσκι, γιατί ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού, που ήταν πολύ πιο κατανοητός και είχε πολύ πιο όμορφα ποιήματα από τον φουτουρισμό του Μαρινέτι, που προσπαθούσε να αποδομήσει εντελώς την ποίηση. Αλλά, ο Μαγιακόφσκι έγινε ένθερμος υποστηρικτής της Οκτωβριανής Επανάστασης, ενώ ο Μαρινέτι και οι Ιταλοί φουτουριστές κατέληξαν θιασώτες του Μουσολίνι. Όμως, ενώ, υπάρχει ένας θαυμασμός για τον Μαγιακόφσκι, που συναντάμε στις σελίδες του συγκεκριμένου κεφαλαίου του βιβλίου, η αυτοκτονία του αντιμετωπίζεται με κάποια αμηχανία από τον συγγραφέα.
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το βιβλίο «Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση» του Παναγιώτη Μανιάτη είναι μια τεράστια προσφορά προς το αναγνωστικό κοινό και θεωρούμε πως ο συγγραφέας του έχει πολλά ακόμα να μας δώσει.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος