Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 29

Μοιρολα3 του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

7_-_ganasouraptopoulos.jpg
Μοιρολα3, μυθιστόρημα, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, εκδόσεις Τόπος 2015

 

Το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου Μοιρολα3 βασισμένο στο Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, στήνει ένα ατοπικό και αχρονικό σύμπαν με μελλοντολογικές προεκτάσεις όπου όλα τα καίρια ζητήματα της εποχής τίθενται υπό διαπραγμάτευση.
 Κινητήριος μοχλός της ιστορίας η οποία κινείται περίτεχνα στα όρια της παραμυθίας, της αλληγορίας και του συμβολικού θρίλερ, είναι οι προσπάθειες της πρωταγωνίστριας, πριγκίπισσας Έλλης, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα στη χώρα της, να μειωθεί η διαφθορά, να περιοριστεί η παρακμή και να εδραιωθεί η συλλογική δράση με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την προσήλωση στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του μυθιστορήματος σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ο πλανήτης γη έχει καταστραφεί οικολογικά και ο κυρίως αγροτικός πληθυσμός ζει ανάμεσα σε ερείπια της υψηλής τεχνολογίας. Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου δεν ακολουθεί την πορεία του παραμυθιού της Δέλτα αλλά ανατρέπει τα δεδομένα με σύγχρονους όρους τόπων, προτύπων και συμπεριφορών όπου η κεντρική ηρωίδα δεν βολεύεται με την εξουσία, εγκαταλείπει την προσπάθεια και διανύει μια περίοδο ενδοσκόπησης προσεγγίζοντας τα πιο βασικά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης.
 Η Μοιρολα3 είναι ένα βιβλίο ευρηματικό, συγκινητικό, πολυδιάστατο. Την ίδια στιγμή που η ανάγνωση προτρέπει την βύθιση στον ψυχισμό της ηρωίδας, ανακινεί τον προβληματισμό σε σχέση με τα πολιτικά τεκταινόμενα του κόσμου ενώ προοιωνίζει την δυσμενή εξέλιξη του οικολογικού ζητήματος καθώς προϊδεάζει για τις πάσης φύσεως εναλλακτικές σε επίπεδο κοινωνικής δράσης προτρέποντας μας να τις αντιμετωπίσουμε ως υπαρκτές, βιώσιμες προτάσεις. Το στοιχείο των φανταστικών προεκτάσεων είναι πανταχού παρόν δίνοντας μια άλλη διάσταση στο έργο: τόσο στην απεικόνιση του μελλοντολογικού τοπίου, όσο και στην προσέγγιση του κόσμου από την σκοπιά της κεντρικής ηρωίδας, η φαντασία διαμορφώνει ένα δεύτερο επίπεδο στο βιβλίο, πεδίο το οποίο εμπλουτίζει με έντεχνο τρόπο την αφήγηση δίνοντας στον αναγνώστη τον χώρο και την ελευθερία να νιώσει, να στοχαστεί, να επαναπροσδιορίσει. Η έννοια της μοιρολατρίας ως μοχλός αποδοχής μιας προδιαγεγραμμένης πορείας ανατρέπεται στην πορεία της ανάγνωσης μιας και υλοποιείται σταδιακά μια έντονη κραυγή που μας καλεί να αποτινάξουμε τα “προκαθορισμένα” και να γράψουμε τη δική μας ιστορία.
 Με γλώσσα που ρέει αβίαστα και εικόνες που δημιουργούν κοινούς τόπους μες στην πρωτοτυπία τους, η Μοιρολα3 αποτελεί μια ειλικρινή κατάθεση πολιτικοκοινωνικής «προπαγάνδας», ένα είδος ακτιβιστικής μπροσούρας, μια έντιμη προτροπή αναθεώρησης του κόσμου. Είναι ένα έργο επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό για την στάση του πολίτη και του άρχοντα απέναντι στο κράτος και την πολιτεία, απέναντι στο άτομο και το σύνολο, απέναντι στο όραμα και την ελπίδα. “Το μέλλον είναι τώρα” γράφει ο Ραπτόπουλος στην κατακλείδα του βιβλίου, το μέλλον είναι πάντα τώρα και εμείς, οι “ενεργοί” ενήλικες χρειαζόμαστε τα πιο ωραία παραμύθια για να πιστέψουμε εκ νέου ότι όλα είναι εφικτά.

Τζούλια Γκανάσου