Top menu

Παντελής Κυραμαργιός: "Κέντρο της δημιουργίας είναι πάντα η μουσική"

melisses.jpg

Συνέντευξη
στην Τέσυ Μπάιλα

Ένα φιλόδοξο σχέδιο μόλις ξεκίνησε. Έξι νέοι καλλιτέχνες με τελείως ξεχωριστές διαδρομές ο καθένας  συναντιούνται με ένα κοινό σκοπό να φτάσουν ως την άκρη της κλωστής.  Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Πλέγμα με επίκεντρο το ανέκδοτο διήγημα του Παντελή Κυραμαργιού Ως την άκρη της κλωστής, θα δημιουργήσει ένα πολύμορφο κουβάρι με λέξεις, μουσικές, ζωγραφιές και αναπαραστάσεις. Ένα πλέγμα καλλιτεχνικής δημιουργίας που έχει στόχο να σπάσει τα όρια των τεχνών και να μπλέξει ιδέες και δράσεις. Ο Παντελής Κυραμαργιός, τον οποίο γνωρίσαμε από το συγκρότημα Μέλισσες είναι ο εμπνευστής της ιδέας αυτής, δηλώνει ότι: «κέντρο της δημιουργίας και της ύπαρξης θα είναι πάντα η μουσική» και μας την παρουσιάζει:


Μιλήστε μας με δυο λόγια για τη νέα σας δουλειά που φέρει τον τίτλο Πλέγμα. Τι ακριβώς είναι;

Ιστορίες που μετατρέπεται σε τραγούδια, ερμηνεύονται μοναδικά, οι μελωδίες ζωγραφίζονται, οι οπτικές τους αναπαραστάσεις σκηνοθετούνται από τη θεατρική ομάδα «Ιδέα» και όλο μαζί ελπίζουμε να παρουσιαστεί, όταν η κοινή μας διαδρομή ολοκληρωθεί, σε μια παράσταση. Αυτό ακριβώς είναι το Πλέγμα. Μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, μια συνάντηση δημιουργών που κινούνται σε διαφορετικά πεδία δράσης κι έχουν για στόχο τους το χτίσιμο ενός πολύπλευρου και πολυδιάστατου έργου τέχνης που σκοπό έχει να συνδυάσει κυρίως τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και μέσα από αυτές τις μορφές τέχνης να διηγηθούν μια ιστορία».

Μια κοινή διαδρομή λοιπόν κ. Κυραμαργιέ. Μια διαδρομή που πότε θα ολοκληρωθεί;

Θα κυκλοφορήσουν πρώτα τρία τραγούδια και μαζί με αυτά θα κυκλοφορήσουν και τρία αντίστοιχα βίντεο. Σιγά-σιγά όμως, καθώς χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσει ο κόσμος τι ακριβώς είναι αυτή η ιδέα και να μάθει τη δουλειά μας. Έχουμε τη χαρά να μας στηρίζει η εταιρεία Feelgood Records και έτσι κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ευελπιστούμε ότι θα κυκλοφορεί ένα νέο κομμάτι. Όταν όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη νέα μας δουλειά ολοκληρωμένη θα το κάνουμε. Ονειρευόμαστε να ανεβάσουμε μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα ενώσει το παζλ της κοινής μας προσπάθειας επάνω στη σκηνή. Μέχρι τότε, θέλουμε να κυκλοφορήσει ένα πολύχρωμο κουτί με ένα βιβλίο, ένα cd, ένα dvd και δέκα πίνακες ζωγραφικής. Στο cd θα υπάρχουν δέκα τραγούδια καθένα από τα οποία θα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας. Το dvd θα περιλαμβάνει τα αντίστοιχα δέκα βίντεο κλιπς ενώ οι πίνακες, αν τους τοποθετήσεις στη σειρά, θα σχηματίζουν το πορτραίτο του κεντρικού ήρωα του βιβλίου.


Ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη που συσπειρώθηκαν γύρω από το Πλέγμα;

Πρόκειται για τους Εύα Λαύκα, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια και μας συνδέει μια φιλία χρόνων, η Σαβίνα Λίτση, η οποία είναι μια πολύ ταλαντούχα νέα ζωγράφος που έχει αναλάβει να κάνει τις ζωγραφιές και είχε κάνει την εξαιρετική εικονογράφηση στο βιβλίο μου Το παραμύθι της Λήθης και τα μέλη της ομάδας Ιδέα, δηλαδή ο Κώστας Γάκης, σπουδαίος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που με έκανε να αγαπήσω το θέατρο και παρακολουθώ πάντα με πολύ ενδιαφέρον κάθε δουλειά του, η Αθηνά Μουστάκα και ο Κων/νος Μπιμπής. Το γεγονός ότι συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους είναι μια μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά.

Ως μουσικός έχετε ασχοληθεί με εντελώς διαφορετικούς μουσικούς τομείς. Από την ποπ μουσική και την επιτυχία που γνωρίζετε με τις Μέλισσες περάσατε στο έντεχνο. Το τραγούδι Για σένα άλλαξα Θεό με το οποίο μας συστήσατε το Πλέγμα κινείται σε άλλους μουσικούς δρόμους. Τελικά η μουσική είναι μία και τι σημαίνει για εσάς;

Για μένα κέντρο της δημιουργίας και της ύπαρξης θα είναι πάντα η μουσική. Πέρα από τα δύο είδη που αναφέρατε ασχολούμαι και με ένα ακόμα γκρουπ τους Agnosia και την progressive metal μουσική. Η μουσική είναι μία και μπορείς να αγαπήσεις κάθε της πλευρά όταν ασχολείσαι  μαζί της.

Ωστόσο στο Πλέγμα ενεργοποιείτε και μια ακόμη σας ιδιότητα, τη συγγραφική. Έγινε η νέα αυτή σας προσπάθεια ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις τέχνες που αγαπάτε τελικά;

Κοιτάξτε, υπήρχε ένα διήγημα και μερικά τραγούδια. Το διήγημα εμπλουτίστηκε ώστε να αγκαλιάσει τα τραγούδια, τα οποία στη συνέχεια αυξήθηκαν για να γεμίσουν την ιστορία. Κάπως έτσι λειτούργησαν τα πράγματα άλλωστε η τέχνη, σε κάθε της μορφή, είναι ένα όχημα που μας ταξιδεύει.


Οδοντίατρος, συγγραφέας και μουσικός. Πόσο εύκολο είναι να ασχολείστε με τρεις τόσο διαφορετικές ιδιότητες;

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορώ και ρυθμίζω το χρόνο μου ώστε να χρησιμοποιείται δημιουργικά και παραγωγικά. Άλλωστε μαθαίνει κανείς να αξιοποιεί κάθε στιγμή όταν κάνει κάτι που τόσο αγαπάει.

Ο Παντελής Κυραμαργιός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1983 στην Αθήνα. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και από το 2008 εργάζεται ως οδοντίατρος στον Πειραιά. Από το 2009 είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος Μέλισσες. Παράλληλα γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες. Το 2002 το ποίημά του Ο άλλος συμπεριλήφθηκε στην έκδοση Οι αυριανοί - Ανθολογία νεαρών ποιημάτων, εκδόσεις Ροές, μετά τη διάκρισή του σε σχετικό διαγωνισμό. Tο Σεπτέμβριο του 2014 ίδρυσε μαζί με καλλιτέχνες που θαυμάζει την κολεκτίβα Πλέγμα με σκοπό να συνδυάσουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής, της ζωγραφικής και της λογοτεχνίας. Παράλληλα είναι αρθρογράφος του λογοτεχνικού περιοδικού literature.gr, στο οποίο δημοσιεύει διηγήματά του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το Παραμύθι της Λήθης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον.