Top menu

Sex trafficking: Θεατρικό έξω απ' τα δόντια

Κείμενο: Νέστορας Πουλάκος
Φωτογραφίες: Στράτος Προύσαλης
843b7314.jpg
Eπανέρχεται στο θεατρικό προσκήνιο και φέτος, από την ομάδα Όνειρο, η θεατρική παράσταση - γροθιά στο στομάχι Sex trafficking, σε δημοσιογραφική επιμέλεια Δάφνης Σκαλιώνη και σκηνοθεσία Alessandra Maioletti.
Πρόκειται για ένα σκληρό κοινωνικό έργο που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τουλάχιστον οι γυναίκες (αλλά και οι άνδρες) που σέβονται τους εαυτούς τους, μπρος σε έναν αδίστακτο ανδροκρατούμενο κόσμο που "υπηρετεί" την σεξιστική βία, χωρίς προφανώς να σκέφτεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η ιδέα για την παράσταση και η ανθρωπολογική έρευνα ανήκουν στην Μαρία Καραμητσοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Γιώργος Καπετανάκος, Σταύρος Μοίρας, Χάρις Συμεωνίδου, Άννα Τσακίρη, Ευαγγελή Φίλη.
Το περιοδικό Vakxikon.gr βρέθηκε στην πρόβα τζενεράλε της ομάδας Όνειρο για την παράσταση που ανέβηκε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 17.00, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής ημερίδας Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και προστασία των θυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα ανέβει στο θέατρο Εμπρός την ερχόμενη Άνοιξη, ενώ πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα όπως η Ελληνογαλλική σχολή, έχουν ενδιαφερθεί να ανέβει στο αμφιθέατρό τους.
843b7329.jpg
 
  Η ομάδα Όνειρο παρουσιάζει αποσπάσματα από την παράσταση-ντοκιμαντέρ Sex trafficking με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση). Η σωματεμπορία είναι η ραχοκοκαλιά ενός από τους πιο κερδοφόρους, παράνομους επιχειρηματικούς κλάδους στον κόσμο.
  Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης αλλά και προορισμού. Τα θύματα trafficking προέρχονται από όλον τον κόσμο. Οι διαδρομές ανεξάντλητες.
Σήμερα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, η ομάδα Όνειρο συνεχίζει την έρευνα και τη συλλογή μαρτυριών, δίνοντας φωνή σε όλους τους πρωταγωνιστές (θύτες και θύματα, άνδρες και γυναίκες), από το Νεπάλ μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.
Όπως είπε ο Σολζενίτσιν: “Να κρύβεις τη φρίκη: ίσως αυτός να είναι ένας από τους σκοπούς του κάθε πολιτισμού”. Η βία ως μέσο απο-ανθρωποποίησης συντελεί στο να κάνει τη σκλαβιά ένστικτο, να την οδηγήσει ως το κόκκαλο.
Η ομάδα Όνειρο από την πλευρά της, χρησιμοποιώντας ένα μέσον του πολιτισμού, το θέατρο, θέλουν να φέρουν αυτή τη φρίκη στο φως και να πάψουμε να είμαστε συνένοχοι με τη σιωπή μας. H ομάδα Όνειρο ευχαριστεί την Οργάνωση ACT UP που έδωσε τις μαρτυρίες αντρών- θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, από την περίοδο 2005-2009, οπότε και ίδρυσε το πρώτο καταφύγιο αντρών στην Αθήνα, καθώς και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, τη Νέα Ζωή, τη Cyprus STOP Trafficking, τη Space International και τον Siddhart Kara που μας παραχώρησαν κάποιες από τις μαρτυρίες γυναικών.
Τις μαρτυρίες του έργου ενισχύουν οι φωτογραφίες του Paolo Patrizi με τίτλο MigrantSexWorkers, καθώς και φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Μένογλου και του Κωσταντή Καμπουράκη, τραβηγμένες στον Ελαιώνα και το Σταθμό Λαρίσης, με τίτλο Ανδρικό Τράφικινγκ: Αττική – Ανθρώπινες Μηχανές (από το φωτογραφικό αρχείο της Act up).
843b7348.jpg

Η ομάδα Όνειρο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από την Αlessandra Maioletti. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. Η ελευθερία του πνεύματος, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, οι νέες ασθένειες της εποχής, η γυναικεία ταυτότητα, η αναρχία του χιούμορ, η ιστορική μνήμη και η ανατροπή των κοινωνικά κατασκευασμένων ρόλων είναι τα κύρια θέματα εργασίας της.
843b7423.jpg
843b7408.jpg