Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 27

Ο μπαμπάς φάλαινα της Ιωάννας Κρητικού

binoskritikou.jpg
O μπαμπάς φάλαινα, διηγήματα, Ιωάννα Κρητικού, εκδόσεις Κοροντζή 2014

 

Θάνατος, έρωτας, απώλεια, χωρισμός. Τέσσερις λέξεις τόσο οικίες στη ζωή του καθενός που είναι αρκετές για να αποτυπώσουν την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της παιδαγωγού Ιωάννας Κρητικού.
Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας  μέσα από τη συλλογή των 9 διηγημάτων της, που διαβάζονται απνευστί, χαράσσει με την απλή όσο και ουσιώδη γραφή της μια πορεία που θαρρείς και τη σχεδίαζε από καιρό. Σε αυτό που σίγουρα θα πρέπει να σταθεί ο αναγνώστης, είναι να καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει  την αιτία γιατί η συγγραφέας έχει αποφασίσει να κρατήσει αυτή τη σκληρή αφηγηματική στάση χωρίς να υπάρχει ούτε μια αχτίδα φωτός, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου η Άλκη Ζέη.
Μέσα από τη συλλογή των 9 αυτών διηγημάτων ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με γεγονότα που είτε έχει βιώσει είτε πρόκειται να βιώσει. Λαμβάνοντας κάτι τέτοιο ως δεδομένο κάλλιστα το εν λόγω βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εγχειρίδιο για το πώς κανείς μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει γεγονότα που έχουν να κάνουν με το θάνατο, τον έρωτα, την απώλεια, το χωρισμό.
Κοντολογίς θα έλεγε κάνεις πως αποτελεί σίγουρα μια ελπιδοφόρα πρεμιέρα στο συγγραφικό στερέωμα.

Νίκος Μπίνος