Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 27

Ζωή σε θαλασσοσταλιές της Μάγδας Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη

dabikisamothraki.jpg
Ζωή σε θαλασσοσταλιές, μυθιστόρημα, Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη, εκδόσεις Έναστρον 2014

 

Να ακούσω τη φωνή μου που ερχόταν από πέρα, ούτε ξέρω από πού. Ας ήταν να βραχώ, ας ήταν να κολλήσουν τα ρούχα πάνω μου. Έπρεπε να τα πω εκεί, στους ανεμόμυλους...
Το μυθιστόρημα της Μάγδας Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη από τις εκδόσεις Έναστρον περιγράφει την ιστορία μίας γυναίκας που γεννήθηκε και έζησε στην Τήνο, της Μαριγώς, η οποία έζησε μία περιπετειώδη και γεμάτη ανατροπές ζωή, αν και ποτέ δεν ταξίδεψε μακριά από το νησί της. Παντρεύτηκε με προξενιό έναν ναυτικό σε μικρή ηλικία και η ζωή της ακολούθησε την μοίρα των περισσότερων γυναικών εκείνης της εποχής οι οποίες έζησαν δύσκολες και γεμάτες κακουχίες ζωές, περιορισμένες από τους στενούς κανόνες που επέβαλαν οι κλειστές κοινωνίες της ελληνικής επαρχίας.
Την ζωή της θα επηρεάσουν τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής , με σημαντικότερο την δικτατορία αλλά και τις μετάβαση από πιο συντηρητικές κοινωνικές δομές σε πιο φιλελεύθερες μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και των νέων, μορφωμένων ανθρώπων όπως ο γιατρός ή η δασκάλα του χωριού, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που θα αποτελούσε έναυσμα για μία ουσιαστική κοινωνική μεταρρύθμιση.
Ένα όμορφο μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, την Τήνο, και μας περιγράφει το πώς κάποιες φορές οι κλειστές κοινωνίες και οι συντηρητικοί κανόνες που επικρατούν σε αυτές μπορούν να ευνουχίσουν τις ζωές χαρισματικών ανθρώπων.


Αλεξία Νταμπίκη