Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία των Α.Ν. Ζαχαρέα & Α. Μαρτίνεθ-Ντίεθ

papadopouloszahareas.jpg
Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, μελέτη, Α.Ν. Ζαχαρέας & Α. Μαρτίνεθ-Ντίεθ, Εκδόσεις Έναστρον 2014

 

Στις μέρες μας, γίνονται αρκετά ενδιαφέρουσες προσπάθειες για τη συγγραφή βιβλίων με θέμα την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, όμως, πως μπορεί κανείς να εξαντλήσει ένα τόσο μεγάλο θέμα χωρίς να αναλωθεί σε λεπτομέρειες; Συνήθως, το αποτέλεσμα είναι ογκώδεις και δύσχρηστοι τόμοι, όπου δεν είναι εύκολο να μελετηθούν.

Εξαίρεση στο παραπάνω είναι το βιβλίο των καθηγητών Α.Ν. Ζαχαρέα – Α. Μαρτίνεθ-Ντίεθ Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία μια κρίση ταυτότητας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Έναστρον.

Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, πρόκειται για μια σύντομη ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, που ξεκινάει από τους προσολωμικούς ποιητές και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Αλλά, αυτό, που κάνει το έργο αυτό να είναι μνημειώδες δεν είναι η σύντομη και εμπεριστατωμένη αναφορά στους κυριότερους Έλληνες λογοτέχνες, αλλά η προσπάθεια απόδειξης ότι όλων τα έργα επηρεάστηκαν από μια κρίση ταυτότητας των Ελλήνων. Σύμφωνα με τους καθηγητές Α.Ν. Ζαχαρέα και Α. Μαρτίνεθ-Ντίεθ οι διαμάχες γύρω από τη δημοτική γλώσσα ενέτειναν αυτή την κρίση.

Παρά τα πολλά θετικά, που υπάρχουν στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν και δυο σημεία, που, κατά τη γνώμη μας, είναι λαθεμένα:

Το πρώτο σημείο είναι ότι η επανάσταση στην νεοελληνική ποίηση ξεκινάει το 1935 με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο πρώτος Έλληνας ποιητής, που έγραψε σε ελεύθερο στίχο και έφερε μια πραγματική επανάσταση στα μέχρι τότε καθιερωμένα ήταν ο Καβάφης.

Το δεύτερο σημείο είναι η ατυχής, κατά τη γνώμη μας, θεώρηση του Βασίλη Βασιλικού ως κύριου εκπρόσωπου της τελευταίας λογοτεχνικής περιόδου, που εξετάζεται από το βιβλίο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος τους βιβλίου υπάρχει επίμετρο με μια αρκετά ενδιαφέρουσα αναφορά στο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη.

Κλείνοντας, οφείλουμε να συγχαρούμε τους Α.Ν. Ζαχαρέα και Α. Μαρτίνεθ-Ντίεθ για την προσπάθεια, που κατέβαλλαν προκειμένου να γράψουν μια τέτοια ιστορική μελέτη και νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος