Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Κύμα άλμα του Γιώργου Παναγιωτίδη

gourdepanagiotidis.jpg
Κύμα άλμα, ποίηση, Γιώργος Παναγιωτίδης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014

 

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Γιώργου Παναγιωτίδη λέγεται Κύμα Άλμα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ο τίτλος υπονοεί την ανάγκη ανάτασης της ψυχής, ώστε να υψωθεί μέσω της ποίησης πέρα από όσα την εγκλωβίζουν. Τα ποιήματα της συλλογής έχουν έντονο το στοιχείο της αναπόλησης μιας αθωότητας που επανέρχεται ως ανάμνηση σε στιγμές αναστοχασμού. Η ζωή, η νεότητα, η μοναξιά και πλήθος άλλων εννοιών, στριφογυρίζουν στη γραφή του Παναγιωτίδη ως αξεπέραστα μοτίβα και κόμβοι ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ποιητικός λόγος του Παναγιωτίδη αποκαλύπτει ένα πνεύμα που θέλει να παίζει ως homo ludens, ως ο άνθρωπος που παίζει πρωτίστως με τις λέξεις και κατά συνέπεια με τη ζωή. Η δημιουργικότητα εκφράζεται μέσα από τον στίχο του ως βασικό συστατικό ποιημάτων που στοχεύουν στην εσωτερική θέα του εαυτού.

Η φαινομενική απαισιοδοξία του ποιητή ανατρέπεται από την ανάδειξη μιας φωτεινότερης όψης της ζωής που διατρέχει την ποίηση. Με γλώσσα απλή και ακριβή ο λόγος εξακτινώνει την απαισιόδοξη φιλοσοφία του σε ό,τι βιώνει. Ο αναγνώστης θα διακρίνει την απορία του ποιητή, το παράπονό του για τον χρόνο που φεύγει και τη νοσταλγία για όσα μοιάζουν ξεθωριασμένα, σαν παλιές φωτογραφίες, που έχουν τοποθετηθεί στο κελάρι της μνήμης.

Η συλλογή Κύμα Άλμα αποτελεί την ονειροπόληση και τον αναστοχασμό ενός παιδιού αμάραντου, που συνεχίζει να γράφει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, κατά τη διάρκεια που ο χρόνος κυλά αδυσώπητα για όλους μας.

Πωλίνα Γουρδέα