Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Πλανόδιοι θεριστές της Ευγενίας Φακίνου

intzebelisfakinou.jpg
Πλανόδιοι θεριστές, μυθιστόρημα, Ευγενία Φακίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη 2013

 

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή εποχή είναι παρά πολύ σκληρή. Πολλοί συμπολίτες μας έμειναν χωρίς εργασία και οι νέοι είναι μετέωροι χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον. Τα οικονομικά προβλήματα, η πτώχευση της χώρας ανέτρεψε την καλή εικόνα που είχε η πατρίδα μας. Το κράτος πρόνοιας δεν υφίσταται και οι άνθρωποι περιμένουν την βοήθεια του Θεού για να ξεπεράσουν τα κοινωνικά αλλά και προσωπικά προβλήματα. Στην δίνη αυτής της καθημερινότητας υπάρχει και η εξωτερική αλλά και η εσωτερική μετανάστευση. Οι νεότεροι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι μεγαλύτεροι στην επαρχία. Εκεί, στην επαρχία, πιστεύουν, και ίσως να έχουν δίκιο, θα ζήσουν πιο ανθρώπινα. Από τα κτήματα θα προμηθευτούν την τροφή και θα βρουν κανένα μεροκάματο.

Αυτή την περιπλάνηση κάνει και η Ελένη. Εγκαταλείπει την πρωτεύουσα και συναντά τους Πλανόδιους θεριστές. Ενώνεται μαζί τους, αλλά σύντομα τους αφήνει επειδή η εγκυμοσύνη της την εμποδίζει. Συμπτώσεις κι ανεξήγητα συμβάντα την υποχρεώνουν να συγκατοικήσει μ' έναν εκκεντρικό ομοφυλόφιλο, έναν παλαιό αγωνιστή μεταλλωρύχο, μια γυναίκα έτοιμη να κάνει φόνο κι ένα ουρανοκατέβατο παιδάκι. Είναι μια δύσκολη συμβίωση που τους εξωθεί στα όριά τους ή και πέρα απ' αυτά, καθώς η ώρα της γέννας πλησιάζει.

Η Ευγενία Φακίνου με τον δικό της τρόπο καταφέρνει να μας απεικονίσει τον κόσμο των ανθρώπων που ζουν στα όρια της απόγνωσης. Ενώ στην αρχή οι χαρακτήρες του έργου είναι  επιφυλακτικοί στο τέλος οι ανάγκες της επιβίωσης τους κάνουν να γίνουν μια γροθιά και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Έτσι το παιδί που θα γεννήσει η Ελένη θα γίνει η ελπίδα που χρειάζονται όλοι για να δουν τον κόσμο διαφορετικά. Και όπως γνωρίζουμε το σημαντικότερο πράγμα είναι να ελπίζεις. Γιατί η ελπίδα είναι η δύναμη της ζωής.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης